Ravenstein.
Ravenstein.

Cursussen over Rome, Natuur & landschap en Ravenstein bij Volksuniversiteit Oss

Algemeen 592 keer gelezen

OSS – Ook dit voorjaar verzorgt gastdocent Ton Cruijsen uit Reek een aantal cursussen voor Volksuniversiteit Oss. Vanuit zijn vakkennis als voormalig docent geografie op het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther en vanuit zijn hobby’s fysische geografie, geschiedenis, Ierland, fotografie en reizen, weet hij altijd boeiend en gepassioneerd te vertellen. Er staan de komende maanden drie meerdaagse cursussen van hem op de planning: ‘Alle wegen leiden naar Rome’, ‘Natuur en landschap’ en ‘Het verhaal van Ravenstein’.

Alle wegen leiden naar Rome
Behalve Rome is bijna niets moois op de wereld’, schreef Johann Winckelman in 1756. Je kunt overdrijven, maar toch blijft vast staan dat het gezegde niet voor niets luidt: Alle wegen leiden naar Rome. In twee lessen van twee uur neemt Cruijsen cursisten tweemaal mee naar Rome. Eerst in de Romeinse tijd en vervolgens in de periode waarin de pausen hun stempel op Rome drukten. De eerste bijeenkomst is dinsdag 28 februari met het vervolg op 7 maart.

Natuur en Landschap
Wat is er mooier dan natuur en landschap op aarde? Overal vinden we landschappen met bijzondere elementen gevormd door krachten van binnenuit de aarde zoals gebergtevorming, vulkanisme en aardbevingen en door de werking van water, wind en ijs. “Maar wat nog mooier is dan alleen kijken naar dat alles, is weten hoe het landschap ontstaan is. En dat is wat we in deze cursus doen”, zegt Cruijsen hierover. “In 4 cursusdelen gaan we de aarde opbouwen en afbreken en tegelijkertijd reizen we door de VS, Canada, IJsland en grote delen van Europa. En Nederland wordt daarbij niet vergeten”. Liefhebbers van de natuur en landschappen kunnen hun hart dan ook ophalen bij deze vierdelige cursus die zal plaatsvinden op 16, 23 en 30 maart en de laatste avond is op 6 april.

Het verhaal van Ravenstein
Dit is het verhaal van een niet grote, maar wel bijzondere stad. Het heeft in miniformaat alle kenmerken van een echte stad, met stadsrechten. “Was Ravenstein dan zo belangrijk? En wat kun je heden ten dage nog zien van het feit dat die rechten ooit verleend zijn? Waarom is er niets meer over van het kasteel? Een paar honderd jaar geleden was Ravenstein nog buitenlands grondgebied. Nergens in Nederland is nog een Italiaans verdedigingsstelsel te zien, maar wel in Ravenstein. En neem nu de Luciakerk. Waarom is die kerk zo groot en zo vierkant? Ook is het een van de weinig barokke kerken in Nederland. En onder de kerk lijkt Ravenstein op Rome. Hoezo?”, vertelt Cruijsen.
Op al deze vragen geeft hij antwoord tijdens de cursus ‘Het verhaal van Ravenstein’. Naast twee bijeenkomsten op 13 en 20 april in de middag, wordt deze cursus afgerond met een rondleiding door Ravenstein om het allemaal met eigen ogen te kunnen zien. Deze zal zijn op zondagmorgen 23 april.

Inschrijven
Kijk voor uitgebreide beschrijvingen van de cursussen van Ton Cruijsen, de exacte cursustijden en het inschrijfgeld op www.volksuniversiteitoss.nl. Via die website kun je jezelf direct aanmelden voor een of meerdere cursussen.

Uit de krant