Afbeelding

Bijeenkomst ‘Middelen gebruik, matig gebruik!?’ op 21 maart in Phoenix Schaijk

Maashorst 1.784 keer gelezen

SCHAIJK – In dorpshuis De Phoenix in Schaijk vindt op dinsdag 21 maart van 19.15 tot 21.45 uur de bijeenkomst ‘Middelen gebruik, matig gebruik!?’ plaats. Een informatieve avond met workshops en presentaties, bestemd voor iedereen in de gemeente Maashorst die meer wilt weten over het gebruik van bewustzijnsveranderende middelen zoals drugs en alcohol, maar bijvoorbeeld ook gokken en gamen. Tobias Jubbega, Preventiewerker Jeugd in de gemeente Maashorst, en Robert Pols van Point O in Schaijk vertellen er meer over.

Verslaving komt in vele vormen voor. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Ook in de gemeente Maashorst vormt dit een toenemend probleem, constateert Preventiewerker Jeugd Tobias Jubbega. “Al een tijd lang ontvang ik vanuit verschillende hoeken signalen over zaken als veel blowen, bier op tafel en drugsgebruik. Niet alleen onder jongeren, maar ook bij hun ouders. Vaak in combinatie met allerlei andere problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan financiële zorgen of geen werk of zinvolle dagbesteding hebben. Naar aanleiding van deze signalen heb ik binnen mijn netwerk gezegd: wat kunnen we hiermee? Van daaruit is het idee ontstaan om een informatieve bijeenkomst te organiseren over middelengebruik.”

De bijeenkomst van 21 maart richt zich bewust niet alleen op de jongere doelgroep, maar op jong én oud. Tobias: “Het is inderdaad bedoeld voor iederéén in de gemeente Maashorst die iets meer wilt weten over middelengebruik. Tijdens de avond in De Phoenix willen we mensen absoluut niet de les lezen of een belerend vingertje opsteken, maar juist met behulp van deskundigen het gesprek met hen aangaan over thema’s als drugs- en alcoholgebruik, gokken en gamen.” Aan de bijeenkomst in Schaijk verlenen diverse instanties hun medewerking, waaronder Ons Welzijn, de GGD, Compass, Point O, Moed-Brabant en de Zorgcoöperaties.

Programma en workshops
De bijeenkomst ‘Middelen gebruik, matig gebruik!?’ wordt 21 maart om 19.30 uur afgetrapt met een openingswoord door René van Kollenburg, huisarts in Schaijk. Robert Pols, die zelf 20 jaar lang actief verslaafd is geweest, maar inmiddels al 17 jaar clean en nuchter is, verzorgt aansluitend een korte introductie rond de thema’s ziekte/gedrag/verslaving. Om 20.15 en 21 uur zijn er workshoprondes, waarbij de deelnemers beide keren kunnen kiezen voor één van in totaal vier workshops.

Er is keuze uit deze workshops:

* Zero tolerance of 0.0%?; een interessante discussie over de opkomst van 0.0%, begeleid door Hanneke van Weert.
* Meet the Expert; in gesprek met een naaste, iemand die bijvoorbeeld als vader, moeder, broer of zus van dichtbij verslaving heeft meegemaakt.
* Wat betekent Rock Bottom?; in gesprek met iemand die goed in herstel zit, maar diep is gegaan in de verslaving.
* Hoe ga ik als naaste met iemand in gesprek?; introductie Motiverende Gespreksvoering door Robert Pols.

Rond 21.30 uur vindt tijdens een plenaire sessie een terugkoppeling plaats van hetgeen in de vier workshops aan bod is gekomen en omstreeks 21.45 uur wordt de avond afgesloten. “Tijdens deze eerste bijeenkomst hopen we aan de hand van gesprekken zoveel mogelijk informatie op te halen”, geeft Tobias Jubbega aan. “Het is de bedoeling om op een later tijdstip dan nog een tweede bijeenkomst te organiseren, waarin we concreet aan de slag gaan met deze input.”

Aanmelden
Meld je aan voor de bijeenkomst ‘Middelen gebruik, matig gebruik!?’ via het formulier op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-9FMwJgFJ6qCmPOdEYTX6Rfrtl19HyQiGvrHJ35zeKEsfFA/viewform of scan de QR-code op de flyer.


Robert Pols is inmiddels 17 jaar clean en nuchter

‘Ik heb mijzelf chemisch geadolesceerd sinds mijn veertiende’

Robert Pols, mede-organisator en een van de sprekers tijdens de bijeenkomst ‘Middelen gebruik, matig gebruik!?’, was 20 jaar actief verslaafd aan alcohol en drugs en is dus ervaringsdeskundige. Inmiddels is Robert 17 jaar clean en nuchter en vertelt hij zijn aangrijpende verhaal.

“Als klein kind werd ik veel gepest en had ik geen aansluiting bij mijn klasgenootjes. Op zo’n moment word je gevoeliger voor verslaving. Daarnaast speelt de genetische component mee. Toch is mijn broer niet verslaafd geraakt. Hem interesseerde het niet hoe anderen over hem dachten. Ik heb sociaal eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ik ergens bij paste. Toen ik op mijn veertiende mijn eerste biertje dronk, was ik een soort van Transformer: ik voelde me van poppetje een tank worden. Op dat moment durfde ik wél te dansen en meisjes aan te spreken.

Xtc en cocaïne
De basis van mijn verslaving werd dus gelegd bij alcohol. Daarna kwam xtc overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Toen ik dat gebruikte voelde het alsof er een muur tussen mij en de rest van de wereld werd weggetrokken. Daarna werd het van kwaad tot erger en uiteindelijk ging ik over op coke. Cocaïne kun je altijd gebruiken. Met coke word je voor je gevoel drie keer zo groot! Van daaruit ben ik coke gaan uitkoken, dan krijg je crack.

‘Rockbottom’
Twee jaar later - ik raapte in die periode shaggies op van straat die ik opspaarde en oprookte in krantenpapier - raakte ik echt ‘rock bottom’. Daarna heb ik twee keer in een afkickkliniek gezeten. Zonder resultaat. Ik bezat destijds te weinig intrinsieke motivatie om van de middelen af te blijven. Een heel lastige periode!

Ik heb mijzelf chemisch geadolesceerd vanaf mijn veertiende. Mijn geluk was dat ik mijn moreel besef, dat ik van thuis uit heb meegekregen, altijd ben blijven behouden én dat ik ervaringsdeskundige Marcello tegenkwam. Toen besefte ik dat ik geen junk meer wilde zijn. Marcello heeft mij geremoraliseerd en mij meegenomen naar zijn 12-stappengroep. Toen is het mij gelukt om clean te worden en inmiddels ben ik dat al 17 jaar.”

Sindsdien legt Robert Pols zich bij Point O toe op het laten zien aan anderen wat het hem heeft gebracht om clean te zijn. Dit doet hij onder meer door het geven van trainingen en middels preventiewerk.

Robert Pols.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant