Marieke Moorman, burgemeester van de gemeente Bernheze.
Marieke Moorman, burgemeester van de gemeente Bernheze. Erik van der Burgt / VRBLD photofilm

Marieke Moorman wordt burgemeester Land van Cuijk - ‘Erg vereerd met de voordracht’

Algemeen 1.422 keer gelezen

LAND VAN CUIJK - In een bijzondere raadsvergadering op 6 december is bekendgemaakt dat Marieke Moorman door de gemeenteraad wordt aanbevolen als burgemeester van Land van Cuijk. De officiële installatie zal begin 2023 plaatsvinden.

Marieke Moorman (52) is sinds 1 november 2013 burgemeester van Bernheze, een gemeente met ruim 31.000 inwoners. Samen met haar partner en kinderen woont ze in Heesch. Marieke Moorman werd geboren in Maastricht en genoot haar vwo-opleiding aan het Elzendaalcollege in Boxmeer. In 1988 haalt ze haar vwo-diploma en verhuist ze naar Tilburg om aan de Universiteit van Tilburg beleid- en organisatiewetenschappen te gaan studeren. Daarna werkte ze voor een opleidingsinstituut en in het onderwijs. Vanaf 2002 was ze raadslid in Tilburg. Daar werd zij in 2006 wethouder. In 2013 werd ze burgemeester van Bernheze. 

Moorman beschikt over een groot netwerk. Ze is onder meer lid van het hoofdbestuur van Stichting Het Brabants Landschap, voorzitter van de Vereniging van Brabantse Gemeenten en voorzitter van de stuurgroep Regionale Energiestrategie (RES). Marieke is getrouwd en heeft drie kinderen. De raad ziet in Moorman een burgemeester die betrokken, enthousiast en authentiek is. “Een burgemeester die groot kan denken en klein kan doen. We zien in haar een burgemeester met nieuw elan die als enthousiaste aanvoerder aan de slag gaat met de uitdagingen zoals geformuleerd in onze profielschets. Marieke beschikt over een groot Brabants netwerk. Verder neemt ze als bagage mee haar ervaring als burgemeester van Bernheze en die van wethouder in Tilburg. Maar bovenal neemt ze de persoon Marieke mee die uitstekend past bij ons Land van Cuijk.”

Vervolg procedure
De aanbeveling om Marieke Moorman te benoemen, wordt nu voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ter afsluiting van de procedure ondertekent de Koning het benoemingsbesluit. De burgemeester zal naar verwachting begin 2023 worden geïnstalleerd door de commissaris van de Koning.

Met pijn in m’n hart’
“Ik ben erg vereerd met de voordracht en heb zin om in Land van Cuijk aan de slag te gaan”, zegt Marieke Moorman in een eerste reactie. “Tegelijkertijd verlaat ik Bernheze met pijn in m’n hart. Ik heb hier een hele mooie tijd gehad en voel warme verbondenheid met de inwoners. Dat ga ik missen.”

‘Constructief’
Wethouder en loco-burgemeester Edwin Daandels reageert namens het college van Bernheze op de voordracht van Moorman als burgemeester van Land van Cuijk. “We feliciteren Marieke Moorman van harte met haar nieuwe functie. Sinds juni dit jaar vormen we in Bernheze een nieuw college en we hebben heel fijn samengewerkt. Marieke heeft veel ervaring in de politiek, is constructief en weet wat inwoners, organisaties en ondernemers nodig hebben. De gemeente Land van Cuijk mag blij zijn met haar nieuwe burgemeester.”

Uit de krant