Afbeelding

De Greeff Caravan-Recreatie van vader op zoon gegaan; ‘Ik heb alle vertrouwen in Cas’

Grave 4.951 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Harrie de Greeff is, wat je noemt, een echte Gravenaar. Geboren in de Scheerestraat: “Ik ben maar straatjesvolk”. Getogen en niet onopgemerkt geleefd in het mooie vestingstadje. “Na de lagere school, waar ik van Willy Geurts en Jan Lamers als leraren veel heb opgestoken, heb ik vijf jaar bij de Paters van de H. Familie op het internaat in Stevensbeek doorgebracht. Daarna kwam ik bij mijn vader op camping De Heische Tip terecht.

Het werd Harrie’s eerste kennismaking met de wereld van de caravan. “Ik leerde importeren, maakte kennis met tour- en stacaravans. Mijn belangstelling was niet alleen gewekt, maar ik voelde dat ik me hierin thuis voelde. Dus toen ik in 1977 het filiaal van de firma van Weeghel in Grave kon overnemen heb ik, na samenspraak met mijn vader niet getwijfeld. Het bedrijf verkocht naast caravans ook onderdelen, bootjes, trailers, aanhangers en alles wat je daarbij kunt bedenken. Het was gevestigd op dezelfde plaats waar we nu zitten”.

45 jaar later vindt Harrie het tijd worden om de sleutels van het bedrijf over te dragen aan zoon Cas, die net als hij tussen de caravans is groot geworden. “Als er een wereldkampioenschap voor eigenwijsheid zou bestaan, zouden we allebei op de hoogste trede staan. Ik heb gezien hoe hij zich in het bedrijf heeft ontwikkeld en hij is er helemaal klaar voor. Ik ga met mijn vrouw Kitty de zorgeloze vrijheid in en ik heb alle vertrouwen in Cas”.

Als je de enorme showroom aan de Arnoud van Gelderweg binnenkomt, sta je wel even met je ogen te knipperen. Enorme luxueuze caravans en supergrote huizen op wielen, de campers, staan verleidelijk te lonken. “Het hogere segment”, vertelt Cas de Greeff, de nieuwe eigenaar. “Ik heb de ondernemersgeest van mijn vader geërfd. Niet zo verwonderlijk want ik ben al heel snel hier in de zaak gekomen. Ik ben geboren in Nijmegen, heb snel dag gezegd tegen het Radboud en heb de lagere school in Grave op de Raamdonk gevolgd. Na het Maaswaal College heb ik het Mondial College afgemaakt. Ik had al wat aan mijn koopmansgeest gewerkt door met een vriend in allerlei partijen te handelen. Op mijn achttiende kwam ik in het bedrijf van mijn vader te werken. Het was 2010. Een jaar later nam mijn vader caravanbedrijf ’t Hazenpad in Veenendaal over. Pa’s compagnon Marcel Vloet “deed” Grave en mijn vader en ik reden dagelijks op en neer naar Veenendaal. Ik mocht daar mijn ideeën voluit doorvoeren. Wegens ruimtegebrek hebben we in 2017 het vastgoed in Veenendaal verkocht en de inboedel en inventaris naar Grave verhuisd, waar we nog wel plek hadden”.

De grote brand
Die ruimte was er door een rampzalige brand gekomen. Harrie: “Het draaide allemaal lekker in het bedrijf. In 1986 hadden we zelfs uitgebreid, inclusief een computergestuurde remmentestbank, waaraan ik met de ontwikkeling daarvan nog had meegeholpen. Verder kwam er een grotere werkplaats bij en kregen we meer personeel. Feeststemming, die bruut omsloeg toen het bedrijf op 9 december 1992 in vlammen opging. Na het verdriet moest er meteen doorgepakt worden. We waren gelukkig goed verzekerd en vóór Kerstmis was alles opgeruimd. Op 16 januari 1993 konden we, dankzij de hulp van de gemeente Grave een noodvoorziening openen in de Zuidoosterhallen. Met werkplaats, winkel en alles geautomatiseerd. Op 9 juni 1993 werd Cas geboren en vijf dagen later konden we op deze plek ons nieuwe bedrijf openen”. Harrie kijkt me aan: “Het was dus best druk”. Hij lacht en kijkt tevreden rond. “Gelukkig is alles toch weer goed gekomen. Al hebben Cas en ik toch wel ieder onze eigen gedachten over de toekomst. Cas heeft gekozen voor caravans en campers uit het hogere segment en heeft daarmee wel gelijk gekregen. Ik was zelf wat meer behoudend gebleven”. Ik hoor trots in vaders stem.

Overstap naar KABE

“In 2014 heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen”, vertelt Cas verder. “Ik deed er ook de volledige inkoop bij. We maakten de overstap naar het caravanmerk Tabbert. Een hoger segment, waar we ook de hele grote caravans van verkopen. We ontvingen, toen dus nog in Veenendaal, steeds meer klanten uit het buitenland. Vandaar ook de verhuizing naar Grave. Ruimtegebrek. In Grave gingen we naar een nog hoger segment, door het Zweedse merk KABE aan te trekken. Campers, met daarnaast ook nog de caravans van Tabbert. Die stap naar KABE bleek een hele goeie zet. We werden exclusief verkoper van KABE voor heel Nederland. Inmiddels zijn we drie jaar met KABE bezig en zijn uitgegroeid tot de grootste KABE-dealer van de EU. In Grave ontvangen we kopers uit heel Europa. Ze komen hier naar toe omdat ze alle nieuwe modellen kunnen zien. Per jaar verkopen we zo’n honderd nieuwe eenheden. Per 1 juli heb ik het bedrijf en vastgoed volledig overgenomen”.

Slot
“Mijn pa en ik zijn volledig vergroeid met elkaar. Pa heeft me de ruimte en de kans en vooral het vertrouwen gegeven en ik heb het waar moeten maken. En dat is goed uitgepakt. Ondanks onze eigen meningen. Mijn vader is niet alleen mijn leermeester, maar ook mijn beste vriend en kroegmaat”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant