Afbeelding

‘Dankzij geocaching kom je op de meest bijzondere plekken’

Algemeen 985 keer gelezen

Door Peter Noy

UDEN - Geocachen kun je vergelijken met het zoeken naar een schat. Met behulp van een app op je smartphone en GPS coördinaten ga je op zoek naar een ‘geocache’. Dit kan een klein bakje zijn, maar ook een grote kist. Als je de cache hebt gevonden, mag je de datum en jouw gebruikersnaam in het logboekje schrijven en geef je op internet aan dat je het doosje hebt gevonden. Udenaren Hannie (60) en Frans van Duijnhoven (66) zijn fervente geocachers en doen dit nu al ruim zes jaar. (foto’s: Peter Noy)

Het fenomeen Geocaching is in 2000 vanuit de Verenigde Staten overgewaaid. Inmiddels wordt deze outdoor activiteit door honderdduizenden enthousiastelingen over de hele wereld gespeeld. Er liggen meer dan drie miljoen geocaches verspreid over 191 landen. “Het leuke aan geocaching is dat je op plekken in de natuur komt, waar je normaal nooit zou komen”, zegt Frans van Duijnhoven. “En wanneer je de cache eenmaal hebt gevonden, geeft deze zijn geheimen prijs en beloont de vinder met een goodie. Dat is een kleinigheidje (beloning) die je mee mag nemen. Het is de bedoeling dat de vinder dan ook weer iets teruglegt in de cache.” Hannie vult aan: “We zijn in 2019 naar een event in Bratislava (Slowakije) geweest en hebben toen onze eerste woodies laten maken en uitgegeven als herinnering aan het event. Een woodie is een rond houten schijfje waarop met een laser een motief en tekst wordt ingebrand.” Begin 2021 zag Hannie op een facebookpagina een woodie ruilautomaat staan. Dat was voor Frans aanleiding om zelf een woodie ruilautomaat te maken. Uiteindelijk heeft het stel er bijna een jaar over gedaan om de automaat aan de praat te krijgen en bij hun voordeur te hangen. “We hebben inmiddels enkele honderden woodies in onze automaat en andere caches gestopt of aan mede-cachers gegeven.”

Verborgen schatten
“Geocaches zijn er in alle vormen en maten”, vertelt Frans. “Meestal gaat het verder dan alleen maar ‘iets zoeken’. Om de schat te kunnen vinden moet je eerst mysterieuze of uitdagende puzzels oplossen.” De Van Duijnhovens zijn bijna wekelijks in de natuur te vinden op zoek naar verborgen schatten of het leggen van nieuwe caches of contacten. “Omdat we daar dan lopen te zoeken, vragen mensen vaak of we de weg kwijt zijn. Nee hoor, door geocaching weten wij altijd overal de weg”, zegt Hannie lachend. Cache-eigenaren (CO) moeten deze ook onderhouden. Wanneer het logboekje vol is, wordt deze vervangen. Ook wanneer de cache beschadigd is of verdwenen, heeft men daar extra werk aan. “Er zijn veel mensen die wandelen en fietsen, maar de meeste mensen maken dan steeds hetzelfde rondje. Bij geocaching moet je altijd op zoek naar nieuwe caches en daardoor kom je op steeds weer andere, bijzondere plaatsen, dat maakt het ook zo spannend. Geocaches worden vaak verstopt door mensen die daar in de buurt wonen en daardoor de mooiste plekjes kennen”, legt Frans uit. Kijk voor meer informatie op www.geocaching.nl.

Verzamelwoede
Naast het geocachen is Hannie van Duijnhoven een fanatiek verzamelaar van allerlei spulletjes. “Het begon in 1995 toen ik flippo’s van Smith verzamelde. Mijn kinderen waren daarmee begonnen en ik ben daar toen mee doorgegaan. Sindsdien ben ik allerhande spulletjes aan het verzamelen van McDonald’s Happy Meal-speeltjes tot uiteenlopende supermarkt spaaracties en meer recent, kerststalletjes en woodies.” Van de serie Happy Meal-speeltjes heeft Hannie inmiddels enkele duizenden bij elkaar gespaard. Sinds enkele jaren worden er alleen nog maar papieren speeltjes door McDonald’s uitgegeven. “Die vind ik niet zo leuk en denk erover om daar mee te stoppen.” Frans zegt dat, naast het verzamelen, het categoriseren en het uitzoeken van de bijbehorende informatie net zo belangrijk is. Hannie is via via bij Verzamelbeurs Eerde terecht gekomen. “Ik ben in 2003 door hen gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. Sindsdien vervul ik daar de rol van secretaris. Ik interview maandelijks een verzamelaar, waarna het door mij geschreven artikel - inmiddels ruim 150 - op hun website wordt geplaatst.” Iedere vierde zondag van de maand wordt er een grote verzamelbeurs in Eerde georganiseerd waar allerlei spulletjes te vinden zijn zoals ansichtkaarten, lucifermerken, sigarenbandjes en winkelwagenmuntjes. Hannie laat met enige trots haar verzameling kerststalletjes zien. In een grote houten kast staan tientallen mini kerststalletjes uitgestald afkomstig uit onder andere Guatemala, Peru, Spanje en Oostenrijk. “Rond Kerstmis kunnen de mensen de kerststalletjes bij ons achter het raam komen bekijken Het leukste is om gratis of tegen een luttel bedrag aan spulletjes te komen. Het verzamelen zit in mijn genen.”

Kijk voor meer informatie op www.verzamel-ik.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant