Afbeelding

Ondersteboven - Column Jan van As

Column 1.175 keer gelezen

Voorbije vrijdag was ik jarig, dat overkomt me elk jaar en elk jaar komt er weer een puntje bij! Het is ook een vaste gewoonte om op die dag de Nederlandse driekleur te hijsen, omdat die dag ook de geboortedag is van H.K.H. Prinses Irene. Voor ons huis staat een flinke vlaggenmast en hij is eigenlijk een beetje dominant in ons straatje (paadje). Als de vlag wappert, kun je dat zien vanaf de Kerkstraat en dat is toch de Champs-Élysées van Zeeland. De vlag is een erfstuk en woont nu alweer een hele tijd bij ons. Dus ik ben er zuinig op!

Dit jaar liep het anders, en mijn gasten en buurtgenoten misten de vlag in de witte mast.

Dus ga ik verklaren waarom hij er niet hing. De reden is geen geintje, maar een afschuwelijk feit waar we allemaal aan zullen moeten wennen. Een kennis van mij is boer en ik heb nog meer boerenkennissen, boerenluisteraars , boerenlezers en zelfs boerenfamilie. Maar die ene kennis (die nu baalt als hij dit leest) die zei dat als ik de vlag hijs en ik hang ‘m normaal op, dus van boven naar onder rood-wit-blauw, dan zullen de boeren dat niet solidair vinden. Hij zei nog dat ik de zakdoek wel mocht vergeten, maar hang hem asjeblieft voor ons ondersteboven en.... bij voorbaat bedankt. Het is toch wat!

Wie mij kent zal begrijpen dat ik me enorm opgenaaid voelde en gewoon - zoals altijd - de vlag voor Ireentje en mij zou gaan hijsen en dan dit jaar MET de oranje wimpel. Ik laat me toch niet tegenhouden door iemand die is opgejut door een kerstbomenfokker die dingen zegt waar hij veel mensen verdriet mee doet...

Ik moest denken aan die man uit Langenboom die bij de kerktoren stond en mij vroeg om ‘efkes te luustere’. Hij zei dat als je even stil bent onder de toren, je gekraak hoort. Dat gekraak was volgens hem het zich omdraaien in het graf door alle mensen die op het kerkhof liggen en in hun leven iets gedaan hebben voor volk & vaderland en dus voor de vlag. Die man had in zijn militaire diensttijd een vlag laten vallen omdat zijn collega hem bewust fout aan gaf. Toen kreeg hij ‘3 dagen zwaar’. Die vlag wordt nu voor schut gezet door ‘m op de kop te hangen...

Ik moest ook denken aan mijn tijd bij de verkenners. Door een onverwacht onweer met zware buien op ons kamp in Eersel waren we vergeten de vlag de strijken (moet voor zonsondergang). Toen stuurde twee vaandrigs ons tweetjes (12 jaar) het barre weer in om die vlaggen te halen. In de stromende regen haalden we ze naar beneden en gooiden de natte prop in de grote tent in de hoek. De volgende dag ging iedereen naar de film, alleen Pietje en ik moesten op het kamp blijven omdat we de vlag hadden ‘onteerd’. Tot op dat moment was mij nog nooit groter onrecht aangedaan! Die vlag wordt nu op de gekste plaatsen ondersteboven opgehangen. Ik weet niet of onze hopman en vaandrig nog leven, maar zou hen willen toeschreeuwen: “DIT IS NOG ’S ONTEREN!”

Ik stond met mijn armen gestrekt om de vlag van het hoogte schap in de kast (want daar hoort ‘ie) te pakken toen een goede kennis binnenkwam. Ik grapte tegen hem dat het goed was dat hij er was, dan kon hij even meezingen met het Wilhelmus terwijl ik de vlag hijs. Toen zei hij dit: “Ik zou het niet doen Jan, want ze zijn gek jonge en worden hartstikke onredelijk. Je kent je eigen vrienden niet meer terug! En gij wordt geen twee en DERTIG wah jonge, lot um maar ’n joar ligge.“ En ik luisterde.

Dus beste boeren: ik weet echt wel wat jullie meemaken. Ik heb ook al een stukske aan jullie gewijd met het verhaal van de boerenzoon in de bus bij Bruce. In dat verhaal kun je lezen hoe jullie misbruikt zijn door banken en consulenten etc... Jullie strijden voor je toekomst maar als zoveelste wil ik jullie ook wijzen op het belang van in gesprek blijven. Toon Hermans zei het al: “Loop nooit achter een trom aan.”

Jan van As

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant