Afbeelding

Geen gokreclames meer in Tilburgse bushokjes

Algemeen

TILBURG - De Tilburgse politiek heeft hard ingegrepen en zal vanaf volgend jaar gokreclames in de stad verbieden. De bekende reclamezuilen en posters in de bushokjes verdwijnen uit Tilburg. De gemeente hoopt op die manier schulden en verslavingen te kunnen voorkomen onder de eigen burgers. De buitenreclames van de legale kansspelaanbieders liggen al langer onder vuur. Echter zijn enkel nog de buitenreclames van het Circus Casino en BetCity.nl in het land te vinden.

Nieuw contract in 2023
Er werden kortgeleden raadsvragen gesteld door de PvdA’er Stefan Jansen, vanwege het grote aantal gokreclames in bushokjes. Het is niet mogelijk voor de gemeente Tilburg om de gokreclames per direct te weigeren. Daar zal in 2023 verandering in gaan komen, aangezien het nieuwe contract tussen de exploitant en de kansspelaanbieders openbaar zal worden aanbesteed.

“De markt voor online gokken is net opengesteld, maar de gemeente ziet nu al dat het aantal mensen dat in de schulden belandt door online gokken toeneemt. Gokken is een maatschappelijk probleem, daar moet je ook een maatschappelijke oplossing tegenover zetten. Als gemeente moet je het gesprek voeren: waar ligt de grens?”, aldus Jansen.

Landelijk beleid
Peter Greeven, hoofd behandelzaken bij Novadic-Kentron, krijgt de laatste maanden te maken met diverse soorten gokkers die zich melden voor een behandeling. “Mensen denken vaak dat ze het verloren geld weer terug kunnen winnen, daarom zijn ze op meerdere gokplatforms actief. Minder reclame voor gokken leidt tot minder verslaving. Het is prima wat de gemeente Tilburg doet, maar er zou landelijk beleid moeten komen. Online kun je de klok rond gokken. De drempel is lager. En er is minder sociale controle, vanaf je smartphone kun je geld verspelen zonder dat iemand je aan je jasje trekt,” aldus Greeven.

Sinds het opengaan van de onlinegokmarkt in oktober 2021, zijn er aanzienlijk meer reclames over online kansspelen zichtbaar, zowel online als offline. Legale kansspelaanbieders gebruiken in campagnes vooral rolmodellen, binnenkort mogen rolmodellen geen gokreclames meer maken, lees hier meer over op https://kansspelautoriteit.nl/nieuws/2022/juni/ksa-wijst-verbod-rolmodellen-gokreclames/

Alle legale online kansspelen mogen spellen aanbieden in de Nederlandse gokmarkt. Bekijk alle legale kansspelaanbieders op https://www.gratisgokken.nl/

Uit de krant

Uit de krant