Afbeelding

Gravenaar Robert ter Laak creatief met Grave in 3D: ‘De skyline van Grave op mijn koksmes’

Grave 3.802 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een enthousiaste man stapt bij me binnen. Robert ter Laak is 39 en een voorbeeld van iemand met twee rechterhanden: “Het leren uit boekjes is nooit wat voor me geweest, maar bij de praktijklessen genoot ik voor twee”.

Robert is een echte Gravenaar: “Ik ben hier geboren en getogen en woon er nog steeds. Na basisschool de Raamdonk ging ik naar het Merletcollege en daarna naar de Leijgraaf/de Rooi Pannen voor de koksopleiding. Die studie heb ik met plezier afgemaakt. Veel praktijk, dus ik genoot. Uiteraard ben ik in de horeca terechtgekomen en werk nu als zelfstandig kok. Na een tijd in de Stadspoort gewerkt te hebben, werk ik nu in De Elft”. “Chauffeurscafé?”, merk ik op. “Ja zeker”, zegt Robert, en gaat er eens recht voor zitten. “Maar niet alleen voor chauffeurs. We krijgen ook veel dagjesmensen binnen en veel mensen die hun maaltijden bij de Elft komen afhalen. En het loopt goed. We hebben er van Truckstar weer een sticker erbij gekregen. Truckstar is een soort Michelin, maar dan voor wegrestaurants. We werken eenvoudig maar goed en die waardering van Truckstar is natuurlijk fantastisch”.
Als Robert over zijn kokswerk praat is hij nauwelijks te stoppen. Maar dit werk vormt ook het begin van zijn nieuwe hobby: “Ik wilde graag de skyline van Grave op mijn koksmes. Je zag op diverse reclames steeds vaker de skyline van de grote steden van de hele wereld. Steeds meer kleine steden en dorpen begonnen dat ook te gebruiken. Dat is nou echt iets wat ik op mijn koksmes wil hebben. Dus ging ik kijken hoe ik hier aan kon komen. Als je iets artistieks van Grave wilt hebben kom je natuurlijk bij Hans Huizing terecht. Dus contact met Hans gezocht en hem gevraagd of hij me wat aangezichten van Grave kon bezorgen. En dat kon hij. Het resultaat was zoals je dat van Hans kunt verwachten. Schitterend. Met de schetsen die ik kreeg vond ik iemand die dat in hout kon uitwerken. En dan gaat het verder via de computer die alles samenvoegt. Vervolgens gaat het naar de lasermachine en die zorgt voor het eindresultaat, in zwart hout”.

Robert heeft een exemplaar bij zich. Een 60 cm lange, 18 cm hoge en een ongeveer halve cm dikke weergave van die monumenten die zo kenmerkend zijn voor de historische schoonheid van het stadje Grave. Met natuurlijk de brug, de verbinding naar de rest van Nederland. De Hampoort, die op elke bezoeker een onvergetelijke indruk achterlaat. De Stadspoort, de St. Elisabethkerk met de Kerkleuner, en het historisch Stadhuis. Niet direct de echte skyline, maar wel al het moois en historisch van het stadje aan de Maas op een rij. Met daaronder, in dezelfde stijl, GRAVE.

Robert: “En toen ging ik twijfelen. Moet of kan ik hiermee verder nog wat doen? De productiekosten bedragen 33 euro en ik had er natuurlijk een beperkt aantal laten maken. Ik vroeg er 35 euro voor, want ik wilde er niets aan verdienen. Ik wilde er ook geen enorme hoeveelheid van kopen. Het beperkte aantal was ik in een mum van tijd kwijt. Nadat ik foto’s op Facebook had gezet, kwamen heel wat reacties binnen. Met ook allerlei suggesties. Want met het ontwerp kun je natuurlijk alle kanten op. Om te beginnen heb ik al een grotere laten maken. De bekende Graafse bierbrouwer en kastelein Ed Linnenbank vroeg me of het ontwerp ook op zijn bierglazen mocht. Zomaar een voorbeeld. Maar je kunt het ook op een t-shirt laten drukken, op mokken laten zetten. Diverse souvenirs zijn ook geschikt om het aandenken aan Grave nog mooier te maken. En nee, het staat nog niet op mijn koksmes, hahaha”.

Robert ter Laak is een creatief man, die weet wat hij wil: “Lekker koken in De Elft. In mijn vrije tijd de mogelijkheden van de skyline verder blijven ontwikkelen. Niet te gehaast, geen domme dingen doen. Voor wie al een skyline in huis wil geef ik mijn e-mailadres en ik sta open voor alle suggesties die de trotse inwoners van ons mooie stadje nog hebben. Ik hoop dat dit het begin wordt van iets moois om de geschiedenis die Grave zo gevormd heeft bij iedereen ook in huis zichtbaar te maken.

Mailadres Robert:terlaakrobert@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant