Afbeelding

Aanslagen lokale belasting binnenkort op de deurmat

Algemeen 895 keer gelezen

LAND VAN CUIJK - Binnenkort valt overal de aanslag gemeentelijke belastingen op de mat. Het is de eerste keer dat de aanslag vanuit de gemeente Land van Cuijk wordt gestuurd. “Het is een hele klus geweest”, zegt wethouder Maarten Jilisen (foto) van financiën. Voor burgers is het de vraag hoe de aanslag uitpakt. Gaan we meer of minder betalen?

Door Annelies Graafsma

“Normaal krijgen inwoners de gemeentelijke belastingaanslag in januari toegestuurd. Nu wordt de aanslag over een paar weken verstuurd. Per jaar gaan we een aantal maanden terug om weer op januari uit te komen. Reden van de vertraging is de harmonisatie van belastingen die is ingezet. Er waren flinke verschillen tussen de vijf gemeenten. Het gaat om de lokale belastingen voor afvalverwerking, rioolgebruik en OZB. Leuke post is het niet en bij vragen kan men ons bereiken. Ik wil graag overbrengen dat de lokale gemeentelijke belasting gebruikt wordt voor de vele plaatselijke voorzieningen”, zegt Jilisen.

De gemeente Land van Cuijk heeft georganiseerd dat bezwaren, het afgeven van toestemming voor automatische incasso, het aanvragen van wijzigingen of kwijtschelding of inzage in het taxatierapport van de eigen woning allemaal via het digitale belastingloket geregeld kan worden www.gemeentelandvancuijk.nl/belastingloket. Na de verzending van de aanslag is er extra telefonische mankracht op het stadhuis. Niet iedereen is digitaal ingesteld.

In de landelijke ranglijst van de indexmeter Coelo, www.coelo.nl/index.php, vinden we de gemeente Land van Cuijk op de 73ste plaats (342 is de duurste gemeente). Vorig jaar stond Cuijk op plaats 49, Boxmeer op de 62ste plaats, Sint Anthonis op 108 en Grave op plaats 172. De grootste sprong maken inwoners van Mill en Sint Hubert. De gemeente stond op de 306e plaats. Wethouder Jilisen: “Om de grootste verschillen even aan te geven, Cuijk betaalt nu maximaal honderd euro meer per meermanshuishouden en de inwoners van Mill en Sint Hubert betalen ongeveer zestig euro minder.”
Er komt een campagne om de bekendheid met de aanslagen breed bekend te maken. De gevolgen van de harmonisatie per oude en nieuwe gemeente staat in een flyer verwoord. De inwoners van de oude gemeente Grave gaan, in vergelijking met 2021, iets minder betalen. Eigenaren van woningen betalen voortaan ook de rioolheffing en de hondenbelasting is overal afgeschaft.

Uit de krant