Afbeelding

Valerie Aben exposeert bij A-part wonen in Zeeland - ‘Foto’s, schilderijen en objecten vanuit een speciale visie’

Algemeen 1.239 keer gelezen

REGIO - Valerie Aben (22) is een heel speciale jonge vrouw. Ze praat open en vrij over haar autisme en zit boordevol artistieke talenten. Een soort van ‘wat ze ziet dat kan ze’.

Door Freddy Klooté

“Ik ben geboren in Gouda, maar van die tijd weet ik bijna niets meer. Al vrij snel verhuisden we naar Cuijk”, vertelt Valerie. “Door mijn autisme kwam ik in het speciaal onderwijs terecht. In Nijmegen en later in Eindhoven. Van daaruit kwam ik in een voormalig klooster in Heesch te wonen. Na 6 jaar kon ik verhuizen naar een kamer van ‘A-part wonen’. Hier heb ik mijn plaats waar ik thuis ben als ik niet ga werken op de zorgboerderij in het stiltegebied vlakbij camping De Heische Tip. Ik word 4 dagen per week opgehaald en teruggebracht van de boerderij naar mijn kamer hier in de woning”. Dorien Makkinga is eigenaresse van de woning, een voormalig tuincentrum: “Ik begeleid de deelnemers in hun dagelijkse bezigheden. We hebben momenteel 8 mensen in huis, in leeftijd variërend van 20 tot 74 jaar. Onze mogelijkheden zijn heel breed. Van de verzorging van de dieren, we hebben paarden, schapen, varkens en kippen, tot creatieve uitdagingen zoals schilderen, fotografie, houtbewerking en mozaïek. En ja, we hebben nog plaats voor nieuwe deelnemers”.De Graafse Trudy Pieters kwam toevallig met een wandelclubje langs, was nieuwsgierig en mocht binnenkomen. En zo is het begonnen. Het verhaal van wat meer structuur in de avontuurlijke creatieve werkzaamheden van Valerie die geleid hebben tot een expositie op 22 mei in de woning op de Langenboomseweg 117 in Zeeland.

“Via Stichting Dichterbij ben ik tien jaar geleden als vrijwilliger aan Valerie gekoppeld. Dat betekent dat ik ze om de andere zaterdag in Heesch ging ophalen en er leuke dingen mee ging doen. Valerie was in Heesch wegens autisme, wat voor haar ouders thuis problematisch was. Sinds twee jaar woont ze nu bij Dorien in huis. Ze kwam van een leven zonder structuur terecht in een situatie die vol structuur zit. ’s Morgens op tijd op en naar de dagbesteding op de zorgboerderij. Van Dorien heeft ze haar schildertalent kunnen ontwikkelen. Ze leerde haar kamer schoonmaken en werd op alle mogelijke manieren gemotiveerd om haar hobby’s uit te oefenen”, vertelt een super-enthousiaste en ook wel trotse Trudy. “Komende zaterdag kom ik haar weer ophalen. Ik heb voor haar al een bezoek aan de kapper gereserveerd”.

Valerie Aben
Valerie is een hele open, spontane jonge vrouw. Meisjesachtig qua postuur. Vertelt aan één stuk door over alles wat haar bezig houdt. En dat is nogal wat. “Ik teken en schilder, maak foto’s en allerlei objecten van materiaal dat niet meer gebruikt kan worden. Zo krijgt het een nieuw leven. Ik ben ook begonnen met het schrijven van fantasieverhalen. Soms heb ik gewoon een blaadje in mijn handen en knip daar met een schaar allerlei figuurtjes uit. In mijn fantasie zie ik dan daarin bijvoorbeeld een veelpotig zeedier”. Als om het te bewijzen loopt ze naar haar kamer en komt terug met schaar en papier en geeft ons een demonstratie. En inderdaad komen er de meest fantastische dieren tevoorschijn. Valerie heeft iets met dieren in het algemeen en insecten in het bijzonder: “Veel mensen vinden insecten enge beesten, terwijl ze toch extreem belangrijk zijn voor ons ecosysteem. Daarom maak ik zoveel insecten. Op mijn tentoonstelling, die “Verwondering van de natuur heet”, vertel ik aan de bezoekers hoe ik de natuur zie. Ik ben altijd een buitenkind geweest. Ik wil laten zien dat mensen niet bang moeten zijn voor insecten en spinnen. Dus weg met de fobieën. Ik laat dat ook zien in de levensechte objecten uit gerecycled materiaal. Maar er zijn ook diverse andere dingen te zien. Van een stuk boom met takken heb ik een nest gemaakt uit een stukje compost. Beelden komen tot leven door mijn fantasie”. Dit artistiek werk is tevens haar grootste hobby. “Verder houd ik van sporten, het verzamelen van edelstenen en van botjes en schedels. Ook verzamel ik dode insecten”.

Je kunt met Valerie werkelijk over alles praten. Ze volgt veel op tv en via haar mobieltje: “Heb je gezien hoeveel een schilderij van Jackson Pollock waard is? Mensen konden dat gewoon namaken. Nou ja, het leek er op”. Vooral over de natuur kan ze urenlang praten. Over het belang daarvan. Over de rol van insecten. Want die blijven toch een grote rol spelen in haar leven en kunstwerken.

Expositie ‘Verwondering van de natuur’ - Valerie Aben - 22 mei van 13 tot 17 uur - Langenboomseweg 117 Zeeland - 06-41516919.

Uit de krant