Afbeelding

NADER BEKEKEN: Geef uw huisdier uw adres mee!

Algemeen 727 keer gelezen

Sinds 1 april 2013 is het verplicht iedere, in Nederland geboren pup, te laten chippen. Met behulp van een, wat groot uitgevallen, injectienaald wordt de chip geïmplanteerd. De meeste puppies reageren hier nauwelijks op, zeker wanneer ze even afgeleid worden met iets lekkers. De chip is een heel klein staafje dat gedurende het hele leven in het lichaam van het dier blijft en ook gedurende die hele tijd af te lezen is met behulp van een chipreader.

Pups met een stamboom worden gechipt door iemand van de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van rasverenigingen. De overige pups worden door de dierenarts gechipt, dit gebeurt dan tegelijk met de ‘6-wekenvaccinatie’.

Voor kittens geldt er nog steeds geen verplichting om deze te laten chippen. Eigenlijk is dat vreemd, waarom puppies wel en kittens niet? Ook katten raken zoek, verdwalen of worden gewond gevonden zonder dat er een eigenaar bekend is. Om het belang van chippen onder de aandacht te brengen, en katteneigenaren financieel tegemoet te komen, hebben wij onlangs meegedaan aan de chip- en -castratie/sterilisatie-actie van HoKaZo, het dierenopvangcentrum in Uden.

Even ter verduidelijking: iedere chip heeft een individueel identificatienummer, bestaande uit 15 cijfers. Een officiële Nederlandse chip begint met de cijfers 521. Ieder land heeft een eigen landcode, zo kunnen wij herleiden in welk land een dier zijn chip heeft gekregen. Helaas zijn er erg veel niet-officiële chips bij dieren die geen landcode hebben. Dat heeft op de eerste plaats als nadeel dat het land van herkomst niet is te achterhalen. Echter, veel erger is dat de nummers op dergelijke chips niet gegarandeerd uniek zijn. Er kunnen dus meer dieren zijn met hetzelfde chipnummer.
Wanneer uw dier is gechipt of u een dier aanschaf dat al een chip heeft, is het belangrijk te registreren dat u de eigenaar van het dier, met bijbehorend chipnummer, bent. Tenminste registreert u uw woonplaats en minimaal één telefoonnummer waarop u altijd bereikbaar bent. Gebeurt het nu dat uw dier wegloopt of zoekraakt, dan is het chipnummer af te lezen door dierenambulances, dierenopvangcentra en/of dierenartsen. Op de site www.chipnummer.nl bent u dan als eigenaar te achterhalen en kunt u met uw dier herenigd worden. Hoe fijn is dat!

Belangrijk is dat u bij verhuizing, of verandering van telefoonnummer, de geregistreerde gegevens up-to-date houdt. Het gebeurt veel te vaak dat een dier gechipt is, de chip is afgelezen, maar de eigenaar onvindbaar is. Dit is echt ontzettend jammer en echt te voorkomen.

Wellicht heeft u na het lezen van dit stuk nog vragen. Bijvoorbeeld wanneer u niet weet of uw dier gechipt is, of het chipnummer is geregistreerd of hoe u het chipnummer van uw dier kunt registreren? Of wilt u misschien uw kat laten chippen? Neem dan gerust contact op met onze praktijk via 0486-463636. Met z’n allen willen we er graag aan werken dat uw huisdier geen spoorzoeker wordt.

Brigitte Kranenburg
Dierenkliniek Schaijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant