Afbeelding

‘We willen een bijdrage leveren aan de bourgondische uitstraling van de Maashorst’

Algemeen 356 keer gelezen

MAASHORST - De gemeente Maashorst is sinds 15 januari een eigen biertje rijker: Verplichte Pauze, een Triple IPA van 8,5% met een heerlijke geur, een mooi volle en hoppige smaak met een iets zoetere afdronk en een zacht bittertje. Brouwers Léon Bouten en Twan Martens waren die dag al vroeg op pad om alle verkooppunten te bevoorraden en hun eigen klanten te bedienen met de eerste lichting.

Het zijn de coronamaatregelen van maart 2020 die Twan Martens en Léon Bouten nog meer samenbrengen en aan het denken zetten. Beiden zijn ze liefhebbers van speciaalbier. Reekenaar Twan is hobbybrouwer, distillateur en daarnaast werkzaam bij nationale en internationale keuringen van bier. Verder verzorgt hij als biersommelier regelmatig proeverijen en adviseert hij horecazaken over hun bierkaart. De in Schaijk woonachtige Zeelander Léon is liefhebber van speciaalbier en hobbymatig bezig met de historie van oude brouwerijen in Brabant.

Oude bierkelder
De fijnproevers liepen al enige tijd rond met het idee een eigen brouwerij te starten. Dat plan is in coronatijd in een stroomversnelling gekomen. Door op onderzoek te gaan naar de geschiedenis van brouwerijen in de Maashorst kwam al snel de voormalige Schaijkse Brouwerij de Zon in beeld. In de oude boerderij aan de Runstaat blijkt de unieke oude bierkelder nog bewaard gebleven. Zo ontstaat het idee voor het oprichten van brouwerij Bier van de Zon. Het doel van de nieuwe onderneming is het maken van bieren met enkel ingrediënten uit de Maashorst. “Graan, hop en andere kruiden zijn er voldoende te vinden”, legt Twan uit, “maar de gist die in de meeste bieren gebruikt wordt, komt uit een laboratorium. Wij willen gaan werken met gist uit de natuur en dan moet je hem dus zelf vangen. Dan krijg je bier van spontane gisting. Dat wil zeggen dat er geen gist uit een zakje wordt toegevoegd, maar dat de giststammen uit de lucht komen. Het bier wordt in eikenhouten vaten bewaard waardoor het een uniek karakter krijgt. Als de bieren lang genoeg gerijpt hebben, worden ze uitvoerig gekeurd, getest, geproefd en vervolgens geblend. Door blends te maken van bier uit verschillende vaten krijgen we uiteindelijk de perfecte smaak die we nastreven.”

Wilde gist
Bier van wilde gisting heeft een specifieke smaak die sommige mensen wellicht te zuur zullen vinden. “Toch wordt bier van wilde gisting de toekomst”, denkt Twan. “Dat zie je bijvoorbeeld bij IPA’s die een aantal jaar geleden nog erg slecht verkochten. Tegenwoordig is dit de grootste categorie op de meeste bierkaarten. Wij willen ons vooral specialiseren in bieren van spontane gisting. De vaten moeten soms wel jaren liggen voordat de perfecte smaak is ontwikkeld. Met deze blends zijn de mogelijkheden weer uitgebreider en kunnen er vele verschillende fruit of kruiden varianten geproduceerd worden. Natuurlijk met verschillende soorten fruit en kruiden uit de Maashorst en in samenwerking met andere bedrijven of instanties. Omdat bier van wilde gisting veel tijd nodig heeft, brouwen we ook reguliere stijlen die sneller klaar zijn.”

Verplichte Pauze
Met Verplichte Pauze staat het eerste biertje op de plank. “Het is een Triple IPA (8,5%) boordevol met Cascade, Citra en Brewers Gold hop”, vertelt Léon. “Deze TIPA heeft een heerlijke geur van citrusvruchten en kruiden die in de Maashorst groeien. Een mooie, volle en hoppige smaak met een iets zoetere afdronk en een zacht bittertje. Er zullen snel meerdere biertjes volgen.”

Bier van de Zon is vooralsnog een kleine onderneming waarmee de heren bieren van topkwaliteit op de markt willen zetten. Léon: “We hopen zo een bijdrage te kunnen leveren aan de bourgondische uitstraling van de Maashorst.” Wil je meer weten over Bier van de Zon of vind je het interessant een kijkje te nemen in de voormalige geschiedenis van Brouwerij de Zon? Ga dan naar www.biervandezon.nl of volg de brouwers op Facebook en Instagram: @biervandezon.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant