Afbeelding

Zelfzorg- en UA-middelen

Nieuws 375 keer gelezen

Juli jongstleden ben ik Joost van Roosmalen opgevolgd als beherend apotheker in het werelddorp Schaijk. Hiervoor was ik sinds september 2008 werkzaam als tweede apotheker in Ravenstein. Samen met Willemien Rensink, apotheker in Ravenstein, zal ik afwisselend de maandelijkse rubriek ‘Nader Bekeken Medisch’ vullen. Voor de komende tijd wens ik u veel leesplezier.

\n

In de apotheek kunt u, zoals bekend, terecht voor (zelfzorg)geneesmiddelen en uitgebreide informatie hierover. Buiten de apotheek zijn veel zelfzorgmiddelen ook zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Deze middelen staan bekend als ongevaarlijk; ze zijn immers voor iedereen verkrijgbaar. Voor de meeste zelfzorgmiddelen is dit inderdaad waar, ze kunnen probleemloos met de geneesmiddelen op recept worden gecombineerd. Dit geldt onder meer voor (de meeste) vitaminepreparaten en (de meeste) homeopathische producten en cosmetische producten (Vichy en La Roche). \n

Er zijn echter enkele zelfzorgmiddelen die potentieel schadelijk zijn in combinatie met receptgeneesmiddelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ontstekingsremmende pijnstillers en miconazol crème welke gebruikt wordt ter bestrijding van (voet)schimmel.

Ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren) kunnen bij regelmatig gebruik leiden tot een stijging van uw bloeddruk. Als u bloeddrukverlagers gebruikt, is het van belang het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers te melden bij uw arts en apotheker.

Daarnaast kunnen deze ontstekingsremmende pijnstillers schadelijk zijn voor uw maag, zeker in combinatie met bepaalde middelen tegen depressie, bloedverdunners en de ontstekingsremmer prednisolon. Over het algemeen is het slijmvlies van de maag bij oudere mensen dunner en kan alleen het gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller al potentieel schadelijk zijn.

Tot slot kan ibuprofen de werking van bepaalde bloedverdunners beïnvloeden, waardoor deze bloedverdunners minder goed werken. Miconazol in crème daarentegen kan ervoor zorgen dat bepaalde bloedverdunners juist sterker werken en er een hoger risico op een bloeding ontstaat.

Andere middelen die een wisselwerking kunnen geven met geneesmiddelen op recept zijn middelen tegen maagzuur of maagpijn. Doordat deze middelen de zuurtegraad van de maag veranderen, kan de opname van andere geneesmiddelen uit de maag worden verstoord. Door deze verminderde opname zullen bepaalde geneesmiddelen minder of geen effect hebben.

Paracetamol geeft geen wisselwerking met andere geneesmiddelen. Als paracetamol echter gedurende langere tijd in hoge dosering wordt gebruikt, kan dit leiden tot leverproblemen.

Xylometazoline in neusspray (merknaam Otrivin) kan bij gebruik langer dan vijf dagen leiden tot zwelling van het neusslijmvlies en chronische verkoudheidsklachten.

Dit zijn enkele voorbeelden waarmee ik aan wil geven dat het gebruik van zelfzorgmiddelen wel degelijk risico’s met zich mee kan brengen. Het is daarom van belang dat u het gebruik van (bovengenoemde) zelfzorgmiddelen meldt bij uw arts of apotheker. Uw arts en apotheker hebben immers een overzicht van uw medicatiegebruik en kunnen bekijken of de zelfzorgmiddelen zonder risico’s door u gebruikt kunnen worden.

Sommige zelfzorgmiddelen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek vanwege hun wisselwerking met andere geneesmiddelen en het belang van voorlichting bij het gebruik van deze middelen. Dit zijn de zogenaamde UA-middelen (Uitsluitend Apotheek). De UA-middelen zijn orlistat (Alli) – voor overgewicht, domperidon –misselijkheid en opgeblazen gevoel, hydrokinine – spierkrampen en hypericum – depressieve klachten.

Als u één van deze middelen wilt gaan gebruiken, zal met u een vragenlijst worden ingevuld om te bepalen of het middel voor u geschikt is. Indien dit niet het geval is, wordt het middel niet aan u verstrekt. In sommige gevallen kan worden geadviseerd om een afspraak te maken met de huisarts zodat hij/zij kan bepalen in hoeverre het verantwoord is dat u het middel gaat gebruiken.

Tot ziens in de apotheek.

Bart Kremers, apotheker

Apotheek Schaijk, 0486-463344

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant