Kerkdorpen Ravenstein

SDDL fuseert met VV Ravenstein

‘We worden gewoon te klein’

Door Freek van der Venne van Arenalokaal.nl

DEMEN – SDDL houdt volgend jaar na ruim zeventig jaar op te bestaan. De club uit Demen fuseert dan met VV Ravenstein. De twee gaan verder onder één nieuwe naam met nieuwe shirts en een nieuw logo. Tijd om terug te kijken op de voorbije zeventig jaar én vooruit te blikken op de naderende fusie.


De eerste plannen voor een sportvereniging voor Demen, Dieden en Neerlangel, en later Deursen en Dennenburg, ontstaan in juli 1945, vlak na de oorlog. In het eerste jaar wordt er officieus gevoetbald, maar op 1 augustus 1946 ziet SDDL dan echt het levenslicht. Vier jaar later komt daar de korfbalclub bij.

Inmiddels is het zeventig jaar later en heeft de sportclub het jubileumjaar net achter de rug en een fusie in het vooruitzicht. De jeugdafdelingen van beide verenigingen werken al sinds vorig seizoen samen, dus de leden van SDDL en VV Ravenstein hebben al aan elkaar kunnen wennen. Lambert van Uden, assistent-trainer en leider van het eerste voetbalelftal van SDDL, denkt dat de fusie onvermijdelijk is. “Kleine dorpen hebben nu eenmaal te maken met een tekort aan nieuwe leden. We zouden nog wel twee jaar zo door kunnen gaan, maar een fusie is noodzakelijk om te blijven bestaan. Je blijft als kleine vereniging het liefst zelfstandig, maar als dat niet kan, kan het niet. Ik heb helemaal geen moeite met de fusie”, vertelt Van Uden, die vanaf 1959 lid is van SDDL.

Legendarisch seizoen ‘76-’77
Lambert (65) heeft de club zien worden tot wat het nu is. Van de 70 jaar dat de club bestaat, is hij er 57 lid. Eerst actief als speler, de laatste 35 jaar langs de lijn bij het eerste elftal. ‘Zijn’ ultieme SDDL-moment is de promotie naar de vierde klasse in het seizoen 1976-1977. Hij stond als speler in het veld. “In die tijd mocht het beste team van de klassen A tot en met E in regio Zuid I naar het Brabants-Zeeuws kampioenschap. En dat waren wij. Daar wonnen we en werden we kampioen van Zuid-Nederland. In Zeist zijn we uiteindelijk op de derde plek geëindigd op het Nederlands kampioenschap voor afdelingsteams.” Het succeselftal uit die tijd kwam zelfs nog op Radio 1 bij Langs de Lijn.

SDDL hield het destijds zes jaar vol in de vierde klasse. “Daarna werd het minder, omdat de groep te oud werd en de jeugd van toen er nog niet helemaal klaar voor was. Een paar jaar geleden is er weer een goede lichting opgestaan die hetzelfde kunstje als in 1977 heeft geflikt. Het elftal van nu is een mix van geroutineerde voetballers en jong talent. Daardoor spelen we alweer vier jaar in de vierde klasse”, vertelt Van Uden.

Trainer en leider
Van Uden stopte op zijn 26e met voetballen en verkoos een rol langs de lijn. Hij werd leider en assistent-trainer bij het eerste elftal: “En dat doe ik nu nog, samen met mijn maat Sjaak Adriaans.”

Of Lambert vanaf volgend jaar dezelfde rol vervult in de fusieclub, weet hij nog niet. “Misschien is het een mooi moment om een stapje terug te doen. Wij gaan er dit seizoen in ieder geval alles aan doen om in die vierde klasse te blijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt”, vertelt de SDDL’er.

‘Fusie wordt wennen’
Het is voor zowel SDDL als VV Ravenstein het laatste seizoen als ‘zelfstandige’ club. Van Uden heeft er alle vertrouwen in dat de fusie succesvol wordt. “De onderlinge verstandhouding is goed. Al kan ik me voorstellen dat het voor leden van Ravenstein wat lastiger is, omdat zij hun eigen accommodatie moeten verlaten en bij ons intrekken. Andersom zou ik er ook moeite mee hebben”, vertelt hij.

Wat zijn rol na de fusie ook wordt, Lambert belooft betrokken te blijven bij de club: “Ik ben altijd bereid om advies te geven. En ik blijf gewoon supporteren. Dat gaat niet veranderen.”

Selectie SDDL

Mark van Aar
Bart Adriaans
Joey van de Akker
Stijn Beer
Jasper Beerlings
Kevin Bens
Roy Bens
Luc Brands
Bas van de Coolwijk
Tim van de Coolwijk
Gijs van Duren
Frank Firing
Thomas Goets
Rob van den heuvel
Tom van den Heuvel
Anton van der Horst
Johan van der Horst
Daan van Huisseling
Daan Klievink
Ties Klievink
Yannick van Leur
Jordi de Looijer
Marijn Maas
Dirk Megens
Maarten Megens
Bjorn Rikken
Tom Rossen
Niek van de Rijdt
Stefan van Schadewijk
Christian van Thiel
Guido de Vocht
Jacques de Vocht
Dennis Vos
Rik Willemse
Frenk Zegers
Jeroen Zegers

Trainer:
Antwan van Rijn

Assistent-trainer:
Lambert van Uden

Leider:
Bart Kuijpers

Hoofdsponsor:
Konings Kabellas-Glasvezel

Opgericht: 1 augustus 1946
Clubkleuren: blauw-wit
Ledenaantal: 260

Sportpark SDDL
Osstraat 11 Demen
0486-411217

www.sddl.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties