Zeeland

Ponyclub Jeanne d’Arc Zeeland al vijftig jaar bloeiend en actief

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Het is niet veel ponyclubs in de regio gegeven: vijftig jaar bestaan. Waar bij veel clubs het aantal leden drastisch daalde en sommige ponyclubs zelfs ter ziele gingen, blijft ponyclub Jeanne d’Arc in Zeeland doorgaan. En hoe. Het afgelopen jaar kwamen er zoveel nieuwe leden dat Jeanne d’Arc op dit moment in totaal 37 leden telt. En op 22 september viert de ponyclub het 50-jarig bestaan: een gouden feest.

Drie mannen die betrokken waren bij de oprichting van ponyclub Jeanne d’Arc in 1968. V.l.n.r. Harrie van Wiechen, Jan Verstraten en Gerrit van Wiechen.

In 1968 begon het allemaal. Een groepje fanatieke mannen besloot een ponyclub op te richten en met vijf man vormden ze een bestuur. J. Verstraten werd voorzitter, J. Zegers secretaris en als pennigmeester werd Arn. Bongers aangesteld. Dan waren M. Verhoeven en H. van Wiechen zowel bestuurslid als leider ofwel instructeurs. De ponyclub die begon met meer mannelijke dan vrouwelijke leden, groeide in de loop der jaren uit naar een flinke club waar geleidelijk aan de meisjes de overhand kregen.

In1986 bouwde de ponyclub een overdekte rijhal bij de oefenvelden achter de Puttelaar (de huidige wijk Steenakker). Toen daar woningen werden gebouwd, verhuisde de club naar de huidige locatie aan de Nieuwveldsestraat (bij sportpark De Bundel). Op beide locaties werd door vrijwilligers gewerkt aan de accommodatie.

Veel clubs in de regio keken altijd enigszins jaloers naar de ponyclub in Zeeland die over zo’n prachtige accommodatie beschikt. Dit is het resultaat van vele jaren hard werken van alle leden die elke maand het oud papier ophalen. En dat gebeurt nog steeds. Door de inkomsten van het oud papier kan de club de contributie laag houden.

In 1993 werd het 25-jarig bestaan van Jeanne d’Arc groots gevierd. De club werd in nieuwe tenues gestoken en veel vrijwilligers die hun tijd en energie in de club staken, werden in het zonnetje gezet.
In de hoogtijdagen telde de ponyclub zo’n vijftig actieve leden. Variërend in leeftijd van 6 tot 18 jaar. Voor de ruiters en amazones was het meerijden in een achttal of viertal de kers op de taart. De club behaalde daar ook grote successen mee zoals kringkampioenschappen, Brabantse- en Nederlandse titels. Ook individueel lieten de leden van zich horen bij het dressuur en springen met Brabantse titels en zelfs nationale kampioenschappen.

En dat het paardenvirus in de genen zit, wordt bij de ponyclub wel bewezen. Sommige families tellen al drie generaties ponyclubleden. En zo komen voormalige ruiters en amazones nu met hun kinderen of kleinkinderen genieten van de ponysport.
Jeanne d’Arc heeft in de loop der jaren ook heel wat concoursen en kleinere wedstrijden georganiseerd. In 2007 werden de Brabantse kampioenschappen in Zeeland gehouden. Maar ook in de winter werd in de rijhal van de club jarenlang de bekende dressuur promotion cup gehouden waarvoor ponyruiters uit het hele land naar Zeeland kwamen.

Het draait bij de ponyclub niet alleen om de prestaties. Naast de wekelijkse oefenavonden en de concoursen is er volop tijd voor gezelligheid. Met als hoogtepunt elk jaar het ponykamp. Van jong tot oud, iedereen keek er altijd erg naar uit. Vooral de bonte avonden, de avondspellen en het hoogtepunt: een in scene gezette ontvoering van een pony, leverden ontroerende, maar vooral mooie momenten op.

Ook verzorgde de ponyclub jarenlang een rondrit voor gehandicapten uit Zeeland, hielp de club mee bij de intocht van Sinterklaas en verzorgde Jeanne d’Arc de koffiepost bij de FietsMee. Maar ook nu nog is de ponyclub actief bij evenementen in Zeeland zoals het Inkakamp, Koningsdag, de Samenloop voor Hoop.
In vijftig jaar tijd is er veel veranderd. Vroeger gingen de ruiters en amazones te voet (op de pony) naar de concoursen. Later werden op zondagochtenden de pony’s verzameld en gingen ze met z’n allen in een vrachtwagen naar de wedstrijd. Tegenwoordig reizen de leden van Jeanne d’Arc individueel naar de wedstrijden in de wijde omtrek.
Ondanks vele veranderingen, is de gezelligheid bij de ponyclub altijd gebleven. En dat is iets waar de club trots op is. Want ponyclub Jeanne d’Arc is voor iedereen, of je nu een fanatieke wedstrijdruiter bent of een echte recreatieruiter. Bij de ponyclub is iedereen welkom.

Zaterdag 22 september wordt het gouden jubileum gevierd met een feest voor leden en oud-leden in de rijhal van de club. Tussen 17 en 18.30 uur is er een receptie waar iedereen het bestuur van Jeanne d’Arc kan feliciteren.

Het ‘kleine’ viertal dat in de jaren tachtig vele successen behaalde. Vlnr. Commandante Helma Zonneberg, Edith Verwegen, Jenny van der Ven, Mariëlla van Asten en Yvette van der Ven.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties