Zeeland

Roel Huvenaars (20) van VV VCO maakt balans op

'Het zou mooi zijn als we onszelf richting de middenmoot kunnen voetballen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - VV VCO is een kleine voetbalclub, maar wel de trots van buurtschap ’t Oventje. Het deed de leden dan ook pijn toen de vereniging een aantal jaar geleden geen eerste elftal meer op de been kon brengen. Daar kwam in 2015 verandering in. Veel jeugdspelers maakten vervroegd de overstap naar de senioren. De meesten waren amper 16 jaar oud. Onder hen bevindt zich de inmiddels 20-jarige Roel Huvenaars.

Roel is een kind van ’t Oventje. Hij woont op een steenworp afstand van sportpark Den Dries, waar hij van jongs af aan wekelijks komt om te trainen en te voetballen. Als kind trapt hij tegen elke bal die hij ziet liggen. In het laatste jaar van de E-pupillen wordt zijn team voor de winterstop kampioen. De tweede seizoenshelft speelden de jongens eerste klasse. “Het hoogste wat we ooit gehaald hebben”, glundert Roel. “We zijn zelfs nog tweede geëindigd. Na de zomer maakten we de overstap naar de D, op groot veld. Dat is toch een ander verhaal.”
In de B1 lijken Roel en zijn teamgenoten zonder problemen kampioen te worden, maar het laatste duel tegen Estria B2 gaat verloren. “Het was een inhaalwedstrijd op dinsdagavond”, weet hij nog. “Voor Estria stond niets meer op het spel. Dat team bungelde ergens onderaan. Omdat we niet op de gebruikelijke zaterdag speelden, was de B1 van Escharen vrij. We stonden ineens tegen veel andere spelers en verloren toen met 2-1. Weg kampioenschap. Zo balen.”

Nieuwe trainer
Na drie jaar spelen bij de senioren is het tijd om de balans op te maken. “Het team is nog steeds heel jong, zo rond de twintig jaar oud met een paar uitschieters naar boven”, vertelt Roel. “We zijn natuurlijk iets ouder en hebben meer ervaring dan toen we de overstap maakten, maar om eerlijk te zijn vind ik dat we te weinig stappen hebben gemaakt. Door de jaren heen hebben we veel dingen uitgeprobeerd. Opstellingen en posities wijzigden regelmatig. We waren duidelijk zoekende. Uiteraard hebben we wel vooruitgang geboekt. Waar we het eerste jaar alles met ruime cijfers verloren, is daar nu geen sprake meer van.”
Bijna zijn hele voetbalcarrière was Ties van der Zwaan de trainer van Roels team, de laatste drie jaar bij de senioren ook. “We hebben heel veel van Ties geleerd, maar het is nu tijd voor een nieuw gezicht”, denkt hij. “Als spelers zijn we klaar om de volgende stap te zetten. Dat hopen we te kunnen doen met Mario van Berkom. Die is eerder al coach geweest bij VCO en kent de club dus, maar voor ons allemaal is hij onbekend. De selectie is niet heel breed. Er is geen aanwas vanuit de jeugd. Gelukkig is er een goede trainingsopkomst. Je ziet dat iedereen er zin in heeft.”

Snel en fel
Ondanks de zware seizoenen gaat Roel nog elke week met plezier naar het sportpark. “Voetbal zit in mijn bloed”, geeft hij aan. “Een wedstrijd kijken vind ik al leuk, maar het allerleukste is zelf spelen. Lekker fanatiek het veld op als onderdeel van een team en samen knokken voor de punten. Tijdens de wedstrijd moet ik het hebben van mijn snelheid. Fysiek heb ik wat minder in te brengen, maar ik ben wel fel en heel actiegericht, met de neus naar voren. In de jeugd scoorde ik veel, maar sinds ik bij de senioren speel wat minder. Voorheen stond ik opgesteld als buitenspeler, maar dit seizoen wat meer op het middenveld in een 4-4-2-systeem.”

Middenmoot
Waar het de laatste jaren een strijd was om niet laatste te eindigen, hoopt Roel dit seizoen weg te blijven van de onderste regionen. “Het zou mooi zijn als we onszelf richting de middenmoot kunnen voetballen”, stelt hij, “als we eindigen zo rond plek acht à tien. Dat wordt wel spannend, want we zijn anders ingedeeld. Heel veel teams uit de competitie kennen we helemaal niet, sommige clubs hadden we zelfs nooit van gehoord. Daarom weten we ook echt niet wat we ervan moeten verwachten.”
De voorbereiding is niet vlekkeloos verlopen. Roel: “De vriendschappelijke duels gingen prima, maar het bekertoernooi is een ander verhaal. Bij SES Langenboom hebben we kansloos verloren. Tegen zowel SCV’58 als VV Ravenstein leden we een 3-1 nederlaag. Daarnaast kampt een aantal spelers al direct met een blessure. Erg lastig allemaal, maar we gaan vol vertrouwen het nieuwe seizoen tegemoet.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties