Zeeland

'Het is aan mij om het team zo goed mogelijk te laten samenwerken'

Festilent-trainer Tom Jacobs legt de lat hoog in zijn debuutjaar

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - Tijdens zijn loopbaan als doelman deed Udenaar Tom Jacobs (32) dusdanig veel goede ervaringen op in het trainersvak dat hij al op 26-jarige leeftijd besloot om de handschoenen in te ruilen voor een coachjas. Na een succesvolle eerste periode als trainer in en bij Handel zoekt Jacobs het dit seizoen dichter bij huis. “Festilent is een mooie club waar alles perfect geregeld is.” (foto: Matt Gerrits)

Als kind van de club bij UDI’19 doorloopt Tom Jacobs vanaf zijn zevende alle selectieteams tot en met het eerste elftal. Gedurende deze periode wordt al vrij vroeg het zaadje gepland voor het trainersvak op de CIOS. Een zaadje dat zich niet veel later ontkiemt bij zijn eigen vereniging. In Uden begint Jacobs namelijk al op zijn zestiende met het coachen van de E-pupillen, waarna hij in een vrij rap tempo opstoomt naar de A1 van de hoofdklasser. In die tijd combineert Jacobs het trainersvak met een actieve loopbaan als doelman. Eerst bij ‘zijn’ UDI’19, later bij Brabantia. Toch gooit de combinatie van op en langs het veld staan op relatief jonge leeftijd al roet in het eten voor de planning van Jacobs, waardoor hij keuzes moet maken. “Op mijn 23e trainde ik de jeugd van VVV/Helmond Sport, UDI’19 en op woensdagmiddag bij een voetbalschool. Daarbij kwam ook mijn eigen voetbal, waardoor ik 7 dagen in de week met voetbal bezig was. Dat heeft me destijds opgebroken en doen besluiten om te stoppen.”

Korte rentree
Het besluit om op jonge leeftijd te stoppen met keepen betekent echter geen definitief einde van de voetbalcarrière van Jacobs. Enkele seizoenen na zijn pensioen raapt hij bij Volkel letterlijk de handschoenen op. “Ik had een goede klik met de toenmalige trainer en bij Volkel voetballen leek me enorm gezellig, daarom heb ik destijds besloten om weer te beginnen.” Ondanks het plezier dat Jacobs in Volkel aan het spelletje beleeft, blijkt de rentree van korte duur. Voornaamste reden is de wens om een huis te kopen, wat met de financiële bijverdiensten van het trainersvak eenvoudiger wordt. “Ik verloor destijds een van mijn twee banen, juist op het moment dat ik en mijn vrouw een huis wilden kopen. Omdat mijn passie voor het trainersvak vrijwel even groot was als de liefde voor het spelletje besloot ik om voor een trainersloopbaan te gaan.”

Goed begin
Zodoende wordt Handel de eerste club waar Jacobs aan het roer komt te staan. Een kans waar de trainer nog altijd dankbaar voor is. “De kans die ik heb gekregen in Handel was uniek. Het is een club met een goede ervaren spelersgroep en een nauwe betrokkenheid, wat dat betreft heb ik het daar echt getroffen.” Het goede gevoel blijkt wederzijds, want in Handel blijft de ex-doelman vier seizoenen lang de eindverantwoordelijke, tot hij er zelf voor kiest om te vertrekken. “Niet omdat ik er geen fiducie meer in had, maar omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging.”

Samenwerken
Die uitdaging wordt vanaf dit seizoen gevonden bij Festilent, waarmee de coach voor het eerst in de Vierde Klasse de leiding zal hebben. “Een voor mij nieuwe competitie, dus alleen wat dat betreft is deze stap al de uitdaging waar ik naar op zoek was.”
Uitdagend of niet, volgens Jacobs moet zijn ploeg dit seizoen mee kunnen doen om de topposities in de competitie. “Hoewel ik van mening ben dat we nog enorm kunnen groeien als team, deed Festilent de afgelopen seizoenen al mee om promotie, daarom denk ik dat het dit seizoen ook mogelijk is.” Waar Jacobs naartoe wil is het nog beter laten excelleren van de spelers met uitzonderlijke kwaliteiten. “We hebben een paar spelers die in hogere competities niet zouden misstaan, het is nu zaak dat we als team dusdanig goed gaan samenwerken, zodat zij iedere week het verschil kunnen maken.”

Mooi seizoen
Met zes punten in drie bekerduels is Jacobs na de bekercampagne van Festilent gematigd enthousiast. “Waar andere trainers de beker als veredelde oefenwedstrijden zien, zit er iets in mij dat de beker uitermate serieus neemt. Kijk bijvoorbeeld naar Schadewijk, dat UDI’19 uitschakelde. Zulke prachtige duels krijg je alleen als je de poulewedstrijden serieus neemt en wint. Dat moet je als club ook willen nastreven, vind ik.”
Ondanks twee overwinningen lukt het Festilent niet om de knock-outfase te bereiken, daar waar Boekel Sport in de poulefase een maatje te groot blijkt te zijn. Toch ziet de trainer, met oog voor de nodige verbetering, voldoende perspectief. “Ik leg de lat gewoon hoog, dus het moet beter dan dat het momenteel is. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen heel mooi jaar kan worden voor Festilent.”


 

UDI-keeperstandem bij Festilent

ZEELAND - Net zoals zijn nieuwe trainer keepte Festilent-doelman Nick van der Horst eerder een aantal seizoenen in de hoofklasse bij UDI’19. Vorig seizoen keerde de Zeelandse goalie terug op het oude nest, waar hij de concurrentiestrijd won van Frank Baas.
Laatstgenoemde koos dit jaar voor een stap terug, waardoor Van der Horst dit seizoen direct de onbetwiste nummer 1 onder de lat is bij Festilent. In de jacht op promotie zal hij een belangrijke schakel worden in de formatie van Tom Jacobs.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties