Zeeland

Neven Eddy Bens en Paul van Boekel doen mee aan Morocco Desert Challenge

'Bij alle deelnemers overheerst het wij-gevoel: we are rally'

Door Simone van de Wijdeven

ZEELAND - Van 12 tot en met 20 april vindt de jaarlijkse Morocco Desert Challenge plaats. Vierenveertig vrachtwagens, meer dan zeventig buggy’s, 4x4-auto's en vijftig motoren, uit drieëntwintig landen doen mee aan deze uitdagende tocht door de woestijn van Marokko. De neven Paul van Boekel en Eddy Bens uit Zeeland, het B&B Rallyteam, staan in de startblokken. "Ons doel is de rally uit te rijden. We vertrekken met een grote smile op ons gezicht en daar willen we ook mee terugkomen."

Het avontuur begint in 2015. Paul: "Ik deed met mijn zoon mee aan een alternatieve rally van Antwerpen naar Dakar. We waren zo onder de indruk van het landschap en de sfeer en de ervaring, dat mijn zoon na afloop tegen mij zei: 'Pap, als je 65 bent, dan neem ik jou mee." Maar dat duurde mij te lang. Ik ben pas halfweg vijftig."
Dus besluit Paul zelf deel te nemen. Hij stapt naar Eddy Bens en vraagt hem om mee te gaan. Eddy hoeft nog geen anderhalf uur na te denken. "Alles wat naar benzine stinkt en herrie maakt, vinden we leuk. Vroeger de motorcross, nu de Landcruiser." Het begin is gemaakt.

Voorbereidingen
Als nieuwkomers stappen de mannen naar Schoones Trans Truck Service in Heesch. "Die hadden al ervaring. Ze stelden ons voor om in 2018 mee te rijden als persauto van hun voertuig. Dan mag je namelijk overal komen. We reden toen op coördinaten en dus niet de echte rally. Maar je doet wel ervaring op en leert er veel van. Maar deze keer wordt het een ander verhaal. We hebben een road book, waar de route exact van punt tot punt aangegeven staat."
De voorbereidingen zijn al maanden in volle gang. "De Landcruiser die we hebben, moest natuurlijk volledig worden aangepast: rolbeugel, uitlaat, verlichting, motor, beschermplaten. Ik noem maar een paar zaken. Elk onderdeel hebben we aangepast, verstevigd of vervangen. Om zo te klussen mogen we gebruik maken van de BoFram werkplaats uit Zeeland." De eerste testdag op een zandwinningsterrein in Duitsland zit erop en de auto is geslaagd.

Familieteam
De twee neven worden ondersteund door een goede vriend en andere familieleden. "Vriend André Nijhof en neef Addy van Boekel zorgen voor het transport van ons voertuig naar Marokko en terug. Daarbij rijden zij onze serviceauto met onderdelen van bivak naar bivak." Broer Jos van Boekel en zijn zoon Harm rijden de persauto. "Wie weet worden zij ook besmet met het rallyvirus."

We are rally
De reis begint halverwege Marokko, bij Agadir aan de kust. Vervolgens zakt de route zuidwaarts en klimt via de Sahara en strak langs de Algerijnse kust weer naar het noorden. Het eindpunt is Saïda. De route bestaat uit grote zandvlaktes en rotsachtige grond. "Wij rijden van bivak naar bivak. Wie er rijdt, is nog maar de vraag, wellicht wordt het om en om. Maar als je eenmaal in een flow zit, kom je - lees: wil je - er niet meer uit. Maar 's avonds is het sowieso feest. De organisatie is uitstekend. Elke dag weer is de grote tent opgezet en is er volop eten en vertier. We kunnen op zo'n avond goed met vijftienhonderd mensen zijn. Het is één groot feest."
Dit jaar sluiten de heren zich aan bij Team Wingens DDW-rallyteam uit Schaijk, die zelf met een truck meedoet. "Het mooie van deze rit is dat bij alle deelnemers het wij-gevoel overheerst. We are rally. We helpen elkaar en komen allen over de finish."

Finish
Het B&B Rallyteam heeft er immens veel zin in. "We hebben er onwijs veel plezier en schik in. We hebben er zoveel tijd en moeite in gestoken, nou moet het gaan lonen. We hopen natuurlijk de finish te halen. Het kan ons niet snel genoeg beginnen. We zijn er helemaal klaar voor!"

Voor de liefhebbers: het B&B Rallyteam is te volgen via Facebook of via IriTrack van de Morocco Dessert Challenge.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties