Landerd

Buurtsportcoaches Aemy Sevinga en Maud Lelkens van Landerd SpoRtZO

'We tonen graag de meerwaarde van bewegen aan'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Sinds enkele jaren heeft Landerd een buurtsportcoach. Dit is de taak van Aemy Sevinga. Samen met collega Maud Lelkens en stagiaires van diverse sportopleidingen is het haar doel om meer inwoners in beweging te krijgen: jong en oud. Dit gebeurt onder de naam Landerd SpoRtZO; dat staat voor Schaijk, Reek, Zeeland en 't Oventje. Zo hebben ze onder meer meegedaan aan de Nationale Sportweek met allerlei gezonde en sportieve activiteiten.

Buurtsportcoaches Aemy Sevinga en Maud Lelkens.

Aemy groeit steeds meer in haar rol als buurtsportcoach. “In het begin was het wennen, aftasten en kennismaken, maar organisaties weten ons steeds beter te vinden”, vertelt ze. “Wij bieden ondersteuning waar nodig. Daarin kunnen we verschillende rollen vervullen. Soms zijn we organisator en uitvoerder, andere keren juist aanjager en stimulator. Regelmatig treden we op als verbinder en makelaar om de goede partijen bij elkaar te brengen. Hier kan ook overlap in zitten. Het is altijd ons doel om lokale organisaties en inwoners in hun kracht te zetten.”

Beweegtuin
Een van de projecten is dit jaar in Zeeland gerealiseerd. “Maartje Rijkers van Mooiland benaderde ons”, blikt Aemy terug. “Bij appartementencomplex Franciscushof in Zeeland liggen twee vijvers. Die waren toe aan renovatie. Uit een peiling onder de bewoners bleek dat zij wel belangstelling hadden voor een wandelpad. Wij zijn gaan kijken wat nog meer mogelijk was. Het idee bleef groeien. Op een gegeven moment heb ik contact opgenomen met de plaatselijke fysiotherapeuten. Hen heb ik gevraagd: Wat zien jullie aan klachten? Waar is behoefte aan? Wat zijn preventieve bewegingsoefeningen die de doelgroep helpen langer zonder lichamelijke klachten door het leven te gaan?”
Uit deze rondgang wordt duidelijk dat de oefeningen eenvoudig moeten zijn. “We zijn simpel begonnen om te kijken hoe dat aansloeg”, vervolgt Aemy. “Later zijn ook BrabantZorg en de stichting Vrienden van Compostella bij het project betrokken geraakt. De stichting schonk twee apparaten om te oefenen met handen, armen en benen. Zo is het idee uitgegroeid van een wandelpad tot een beweegtuin met in totaal drie beweegtoestellen en zes oefenplekken. Allemaal laagdrempelig, zodat iedereen er gebruik van kan maken.”
Om het gebruik van de tuin verder te stimuleren geeft Landerd SpoRtZO sinds de opening in het voorjaar elke donderdagochtend om 10 uur les om de mensen wegwijs te maken met de apparaten en oefeningen. Na afloop is er tijd voor een kopje koffie of thee bij D'n Inloop van Zorgcoöperatie Zeeland.

Wandelgroep
Inmiddels is het initiatief in Zeeland nog verder uitgebreid. “Huisartsenpraktijk De Vlaswiek heeft meegedaan aan de Diabetes Challenge”, begint Aemy. “Daarvoor zijn ze een tijd lang elke week gaan wandelen met een groep diabetici. Af en toe liepen wij ook mee. De finale was in september, maar de groep is daarna gewoon blijven bestaan. Andere wandelaars hebben zich intussen ook aangesloten. Zij gaan elke donderdagochtend op pad. Er zijn verschillende afstanden.

Aemy vindt het mooi om te zien dat het idee van een wandelpad is uitgegroeid tot een volledig beweegpunt voor ouderen. “Steeds meer partijen wilden meedoen”, zegt ze trots. “De mensen nemen zelf steeds vaker initiatief. De ene persoon maakt de route, de andere zorgt voor de snacks onderweg. Zo pakt iedereen zijn verantwoordelijkheid. Daar is het ons uiteindelijk om te doen.”

Walking Football
Een ander project om meer ouderen aan het bewegen te krijgen, is Walking Football. Bij DAW Schaijk heeft het team onlangs het éénjarig bestaan gevierd met taart. Zij hebben 25 man op de lijst. “Het is een enthousiaste groep”, weet Aemy. “Ze houden het doel wel heel scherp: bewegen en ontmoeten. Het gaat niet per se om voetbal. Dat had ook tennis of hockey kunnen zijn. Daarom spelen ze slechts eens per maand een wedstrijd. De overige weken trainen ze.”
Eind september is in Zeeland ook een groep van start gegaan. VV VCO en Festilent beleggen samen de trainingen. De basisploeg bestaat uit acht spelers. In Reek gaat eenzelfde soort project in januari van start. Achilles en TV Reek bieden een sportief pakket aan voor zestigplussers. Na een eerste kennismaking met Walking Football en Tennis Fit op zondag 20 januari kunnen belangstellenden in de daarop volgende weken beide sporten om en om ervaren.

Sporten voor iedereen
Maud heeft de sporters met een beperking onder haar hoede. Elke woensdagavond geeft ze in Zeeland beweegles aan Onze Sportvrienden. “Het is zo leuk om te doen”, vertelt ze. “Ik doe het met heel veel plezier. Toch zijn we op zoek naar een persoon of partij om de lessen over te nemen. Het is heel dankbaar werk.”

Voor kinderen die niet mee kunnen in het reguliere sportaanbod is er de Special Gym. “Dat kan komen door een verstandelijke of motorische beperking”, legt ze uit, “maar ook door gedragsproblemen. Het idee van Special Gym is dat je bij ons komt ontdekken wat je kunt en leuk vindt. Daarna proberen wij je door te verwijzen naar de een geschikte vereniging. Als het nodig is bieden we ook begeleiding aan deze kinderen, hun ouders en de club.”

Uniek Sporten
Landerd is ook aangesloten bij het regioloket Uniek Sporten voor mensen met een beperking. Vrijdag 1 februari vindt in Oss een speciale open dag plaats om kennis te maken met diverse (aangepaste) beweegaanbieders. Maud: “Die dag kun je allerlei sporten proberen om te kijken wat bij je past. Er zijn meerdere clinics. 's Ochtends is het voor kinderen, in de middag zijn de volwassenen aan de beurt.”

Verenigingsondersteuner
De buurtsportcoaches zijn momenteel druk bezig met een plan voor de komende vier jaar. Dat gaat eind januari naar de gemeenteraad. “We sluiten aan bij het coalitieakkoord en de huidige ontwikkelingen”, licht Aemy toe. “De lopende zaken gaan gewoon door. Verder zoeken we meer verbinding met Samen Landerd Samen Beter om nog beter contact te hebben met partijen uit het werkveld.”

Een onderdeel van het plan is een specifieke verenigingsondersteuner. “Dat doen wij nu tussen de bedrijven door”, geeft Aemy aan. “Wij zijn van mening dat het beter is om daar één persoon op te zetten. Iemand die kan helpen bij het vernieuwen van het (sport)aanbod, maar die ook kan adviseren bij het toekomstbestendig maken van de club. Dat is namelijk de hamvraag voor de komende tijd: hoe houden we onze verenigingen bruisend en levendig?”

Zeelandse voetballers krijgen Walking Football-training van DAW Schaijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties