Schaijk

Schaijkse Chana van der Venne (14) naar EJK tafeltennis

'Ik wil kijken hoe ver ik kan komen in mijn sport'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/CLUJ - Chana van der Venne doet van 15 tot en met 24 juli mee aan de Europese jeugdkampioenschappen tafeltennis in Cluj. De 14-jarige Schaijkse is door de bondscoach als derde geselecteerd voor het Nederlandse team. Dat ze mee naar Roemenië mag, is een beloning voor haar goede resultaten in de afgelopen periode. Na de zomer gaat ze bovendien naar Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal om zichzelf verder te ontwikkelen in haar sport.

Chana komt in aanraking met tafeltennis tijdens het schooltoernooi van TTV Revanche uit Schaijk. “Ik had een scheurtje in mijn enkel waardoor die in het gips zat”, vertelt ze. “Ik mocht niet meer voetballen. Eigenlijk vond ik dat ook niet echt leuk meer. Na het tafeltennistoernooi dacht ik: 'laat ik dit eens proberen'. Het ging steeds beter en al snel had ik bij de jeugd van Revanche geen tegenstand meer.”
Wanneer een van de deelnemers van de jeugdcup voor 10- en 11-jarigen haar pols breekt, nodigt Gerald van Grunsven uit Herpen Chana uit om mee te doen. “Dat was toch wel erg leuk”, vervolgt ze. “Daarna heb ik de overstap gemaakt naar een club in Nijmegen waar ik zowel bij de jeugd als senioren speelde. Via nog een andere vereniging kwam ik bij de Red Stars in Venray terecht. Daar kom ik nu uit in de landelijke A-jeugd. In Nijmegen speel ik nog bij de senioren. Dat is een heel ander spelletje, minder voorspelbaar, en daar leer ik veel van.”

TTV Revanche
Ondanks dat Chana inmiddels voor meerdere clubs speelt, is ze de plek waar het een paar jaar geleden begon ook niet vergeten. Elke donderdagochtend traint zij samen met ex-international Boris de Vries bij TTV Revanche in De Piramide. Ze krijgt dan één op één begeleiding. “Tafeltennis is een echte trainingssport”, weet ze. “Je moet gewoon veel uren maken. Omdat ik pas op latere leeftijd ben begonnen, loop ik drie à vier jaar achter op de rest. Dat merk je wel een beetje.”

Topsport
Chana beschikt over een flinke portie talent. In de paar jaar dat ze tafeltennist, heeft ze enorm grote stappen gezet. Zeker de laatste tijd boekt ze zeer goede resultaten. Na de zomer maakt ze de overstap van het Titus Brandsma Lyceum in Oss naar CTO Papendal in Arnhem. “Daar ga ik twee keer per dag trainen en tussendoor volg ik onderwijs”, legt ze uit. “Ik woon dan van maandag tot en met vrijdag op de campus. Tussendoor ga ik niet naar huis. De focus ligt volledig op sport, daar is alles op afgestemd.”
De topsportopleiding biedt Chana veel mogelijkheden. “Je traint veel en ook nog eens tegen de top van Nederland”, zegt ze. “Ik wil graag kijken hoe ver ik kan komen in mijn sport, mezelf verder ontwikkelen. Nu train ik zeven à acht uur in de week. Dan twintig. Het afgelopen schooljaar waren er vanuit Papendal vijftien trainingsstages en toernooien door heel Europa. Onlangs heb ik kennisgemaakt met de meiden die er al zitten. Ik heb echt zin om te beginnen.”

Europese jeugdkampioenschappen
Voordat het zover is, gaat Chana eerst naar de Europese jeugdkampioenschappen in Roemenië. “De bondscoach nam me apart na het top-twaalftoernooi”, vertelt ze. “Hij gaf aan lang getwijfeld te hebben of hij twee of drie speelster meeneemt naar Cluj. De nummer één en twee van Nederland steken met kop en schouders boven de rest uit. Ik ben blij dat ik als derde mee mag. Hoeveel ik ga spelen in het landentoernooi weet ik nog niet. De bondscoach bepaalt de opstelling. De doelstelling is om met Nederland in de A-categorie te blijven. Ik kom waarschijnlijk alleen in actie als dit voortijdig gehaald wordt.”
Na het landentoernooi wordt er ook nog individueel, dubbel en gemengd dubbel gespeeld. Daar doet Chana wel aan mee. “Ik dubbel met een meisje uit Wales, want zij hebben ook een team van drie personen”, zegt ze. “Alles is geregeld: de reis, de overnachting, de tenues. Er gaan ook nog een begeleider en een fysiotherapeut mee. Ik ben heel erg benieuwd wat het gaat opleveren. We vertrekken vrijdag 13 juli. Het toernooi begint op zondag en duurt tien dagen.”

Ambitie
Het is duidelijk dat Chana vol ambitie zit en zeer enthousiast is over tafeltennis. “Ik weet ook niet waar het eindigt, maar ik ga er vol voor”, stelt ze. “Kijken hoeveel rek er nog inzit en hoe ver ik kan komen. Daar kom je nooit achter als je het niet op z'n minst probeert.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties