Schaijk

Kersvers wereldkampioene Inge van der Heijden over behalen wereldtitel

'Het is een mooie beloning voor de vele investeringen'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - In het Deense Bogense behaalde de Schaijkse Inge van der Heijden (19) onlangs de wereldtitel bij de beloftes in het veldrijden. De landelijke sportmedia waren lyrisch over de gereden wedstrijd waarbij drie Nederlandse dames op het podium belandden. Arena sprak met Inge over de veelbewogen week die volgde na het behalen van de prestigieuze prijs.

"Het heeft even geduurd, maar het besef is nu wel echt daar", zegt een trotse Inge. Ze verraste vriend en vijand met het behalen van de wereldtitel en had dan ook even de tijd nodig om het te laten bezinken. "Zeker omdat ik niet met de verwachting om wereldkampioen te worden naar Denemarken ging duurde het even, maar als je daar staat met die regenboogtrui voel je jezelf wel echt wereldkampioen." Inge doelt hiermee op het feit dat ze gezien het verloop van het seizoen geen favoriet was voor het behalen van de wereldtitel. Concurrente Ceylin del Carmen Alvarado was de gedoodverfde favoriet, maar kon de verwachtingen niet waar maken.

Ieder voor zich
Ondanks het feit dat Inge niet het vooruitzicht had wereldkampioen te worden, reisde ze uiteraard niet voor niets af naar Denemarken. "Over het algemeen ga ik voor een podiumplek en als dit niet lukt baal ik daar natuurlijk van. Maar met een eerste plaats had ik vooraf absoluut geen rekening gehouden." Onderlinge plannen en afspraken binnen de Nederlandse ploeg zijn er niet. "We maken vooraf wel wat plannetjes met de meiden onderling, maar als het er op aankomt is het ieder voor zich. Zeker nu het podium bestond uit alleen maar Nederlandse meiden. Dan kun je vooraf niet bepalen wie er nummer een, twee en drie wordt."

Regenboogtrui
Bij het behalen van de wereldtitel in de wielersport hoort natuurlijk de regenboogtrui. De regerend wereldkampioen rijdt normaal gesproken een jaar lang haar ritten in het prachtige tricot, maar in het geval van Inge ligt dit wat gecompliceerder. De elite en beloftes rijden vaak samen in het veldrijden bij de dames. Hierdoor mag Inge in deze wedstrijden de regenboogtrui tot haar teleurstelling niet dragen. "Gelukkig zijn er genoeg momenten waar ik de trui wel mag dragen. Bijvoorbeeld als ik op het podium sta bij wereldbekerwedstrijden, dan ben ik het zelfs verplicht."

Extra druk
Ook al mocht Inge niet in de regenboogtrui aantreden, afgelopen weekend stonden de eerste wedstrijden als wereldkampioen op het programma. Van extra druk of spanning was echter geen sprake. "Je wil jezelf natuurlijk altijd van je beste kant laten zien, maar ik had geen last van extra spanning. Mede door de drukke week na het kampioenschap had ik mezelf ook geen druk opgelegd voor afgelopen weekend."

Kroon op het werk
Na lang op de rand te hebben gezeten, heeft Inge inmiddels een stabiele plek in de wereldwijde top vijftig dames in het veldrijden. Wanneer je onderdeel bent van deze top vijftig kwalificeer je jezelf automatisch voor wereldbekerwedstrijden. "Dat bespaart me een hoop tripjes naar het buitenland. Daar moest ik eerst naartoe om punten te halen en mezelf te kwalificeren."
Ieder weekend kostte mede hierdoor erg veel kracht en moeite, maar Inge heeft het geluk uit een echte wielerfamilie te komen die haar ondersteunt. "Het scheelt ontzettend veel dat mijn familie bij alles wat ik doe achter me staat." Inge is zichzelf bewust van het feit dat ze geluk heeft met de vele investeringen die haar gezin in haar carrière gestopt heeft. "Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen." Zo gaan haar ouders altijd mee naar de wedstrijden, zorgt broer Bjorn voor de materialen tijdens wedstrijden en is broer Maik haar vaste trainingspartner. Iedereen draagt dus een steentje bij aan het succes. Inge noemt de wereldtitel dan ook 'een mooie beloning voor de vele investeringen'.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties