Schaijk

Schaijkse zijspancrosser Ijen Kops over succesvolle seizoenstart:

‘Het halen van WK-punten smaakt naar meer’

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Afkomstig uit een echte crossfamilie wist Ijen Kops al snel dat zijspancross zijn roeping was. Dat het hem zo voor de wind zou gaan in het wereldkampioenschap had hij voor aanvang van dit seizoen echter niet durven dromen. Vlak na zijn trip naar Kramolin, Tsjechië sprak Arena met Ijen over zjin debuutjaar in de Grand Prix. (foto: Dries Dewitte, www.smxpics.be)

Bij aankomst zit Ijen midden tussen de motoren en onderdelen onverstoorbaar te sleutelen. Op de vraag “Vergeten?” antwoordt hij lachend: “Een beetje wel, maar nu je zo voor me staat weet ik het weer!” Het typeert de rush waarin Kops enigszins leeft op het moment. Direct na zijn terugkomst vanuit Tsjechië moest hij weer naar school en vanuit school stond het rijklaar maken van de motoren op het programma. “Volgend weekend gaan we namelijk weer trainen. Hhet is dus erg druk op het moment”, zegt Ijen na de korte samenvatting van een hectische week, die voor hem inmiddels normaal begint te worden.

Geweldig team
Na het kampioenschap bij de nationale poule in de zijspancross maakte Kops dit jaar de overstap naar het rijden van GP’s en dit merkt het crosstalent aan alles. “Iedereen is gehaaid in het deelnemersveld, dat merk ik wel. Wanneer we even de focus kwijt zijn verliezen we direct een paar plekken.” Met we doelt Ijen op zichzelf en bakkenist Pim Lambrechts, met wie hij sinds dit seizoen een succesvol duo vormt. “We vullen elkaar goed aan. Pim is heel wat ouder dan ik maar dat is juist fijn. Zijn rust en ervaring remmen mij zo nu en dan af en dat is ook nodig, we zijn een goed team.” Het team dat hij benoemt bestaat overigens niet alleen uit hem en Pim, ieder weekend trekt er een karavaan vanuit Schaijk naar crossterreinen in heel Europa om Kops en Lambrechts te ondersteunen. “Zonder hen kunnen we echt niet, het zijn een hoop mensen die ik nu allemaal kan opnoemen maar die mensen weten zelf ook hoe belangrijk ze voor ons zijn. Hier ben ik dan ook erg dankbaar voor.”

'Knettergek'
Dat er een goed team staat blijkt wel uit de enigszins verrassende resultaten. “We gingen eigenlijk het seizoen in met de intentie om zo vaak mogelijk te kwalificeren in de GP, dat we tot nu toe iedere GP mogen rijden en vervolgens ook nog punten pakken durf je niet te dromen vooraf.” Met name afgelopen weekend was het behalen van WK-punten voor Kops en Lambrechts dan ook een verrassing. Het was hun eerste GP op een buitenlandse ‘harde baan’ met veel hoogteverschil. “Bij het verkennen van de baan dacht ik: als je hier naar beneden gaat ben je knettergek.” Eenmaal begonnen aan de race veranderde de angst in adrenaline en wist het duo zich wederom te kwalificeren dankzij een indrukwekkende inhaalrace. “Geweldig om te zien dat we ook op zo’n baan met de grote namen mee kunnen rijden en zelfs WK punten pakken.”

Hoogtepunt van het seizoen
De eerste GP van dit jaar vond plaats in Lommel en dit werd direct een groot succes voor Team Kops. In de tweede manche werd een verrassende vijfde plaats behaald, een fantastische prestatie. Volgens Ijen was de hoge klassering enigszins te verklaren. “Lommel is wel echt een baan die mij ligt. Ik train er vaak want het is redelijk dichtbij, dus die GP voelde ook wel een beetje als thuiswedstrijd. Ondanks het feit dat hij een verklaring heeft voor de prestatie blijft Kops bescheiden: “Die vijfde plaats in Lommel was absoluut het hoogtepunt van dit seizoen, dat weten we nu al.” Een hoogtepunt dat voor het duo wel voor meer druk heeft gezorgd. “De druk wordt zeker hoger en het halen van punten smaakt naar meer. Dit geldt voor onszelf maar ook voor mensen om ons heen, mooi toch?”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties