Schaijk

Schaijks duo Van de Lagemaat / De Graauw gaat voor titel in NK-zijspancross

'Het gevoel op de motor was direct goed'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - De afgelopen jaren reed Thom van de Lagemaat (20) uit Schaijk met diverse bakkenisten uit binnen- en buitenland mee met de wereldtop van de zijspancross. Volgend crossseizoen gaat Team99, waar Van de Lagemaat het hoofdonderdeel van is, een andere koers varen. Samen met dorpsgenoot Kayran de Graauw (22) gaat hij volgend jaar voor de titel in het NK-zijspancross. “Een nieuw avontuur voor ons allebei.”

De Graauw en Van de Lagemaat tijdens de sleutelwerkzaamheden aan hun nieuwe zijspan.

Met een nieuw avontuur doelt Van de Lagemaat op het feit dat hij een stapje terug doet ten opzichte van de vorige seizoenen. “Vorig seizoen had ik een bakkenist die op een hoger niveau zat dan ik, dit maakte ons goed genoeg om Grand Prix te rijden. Hij begeleidde mij echt en nu dat wegvalt is een stapje terug een logische keuze.” Van de Lagemaat voegt hieraan toe dat het voor Team99 financieel niet meer te behappen is om GP’s door heel Europa te rijden. Wel gaat het duo IMBA-wedstrijden rijden voor het Europees Kampioenschap, dit is een niveau lager dan de Grand Prix.

Goed gevoel
Kayran de Graauw bewandelt juist de omgekeerde weg. De afgelopen jaren stond hij bij Thoms oom René Heurkens ‘in de bak’. Samen met Heurkens reed De Graauw al een aantal jaar mee in het NK. “Maar dat was niet te vergelijken met de manier waarop Thom rijdt.” Voor Van de Lagemaat kwam het maar al te goed uit dat zijn oom stopte met crossen. “Toen René stopte kwam Kayran vrij als bakkenist en logischerwijs kenden we elkaar al, zo zijn we bij elkaar terecht zijn gekomen.”
De Graauw sluit zich hierbij aan. “We hebben de afgelopen jaren al een aantal keer samen gereden om Thom zijn motor te testen als zijn vaste bakkenist niet kon. Dat beviel toen al prima, ook al gaat het wel een stuk sneller dan dat ik gewend was.” Ondanks dat het sneller ging, merkte Van de Lagemaat wel dat De Graauw het juiste gevoel had om met hem samen te rijden. “Als je samen op de motor zit voel je direct of iets goed zit of niet. Dat was bij mij en Kayran wel het geval.”

Titelaspiraties
De komende periode staat voor het duo in het teken van trainen. “We moeten echt op elkaar in gaan spelen op de motor. Zo moet Kayran bijvoorbeeld nog wennen aan de snelheid en ik aan de manier waarop hij in de bak staat, dat is voor ons allebei heel anders dan voorheen.” Als voorbereiding op het nieuwe seizoen gaat het duo bijna elk weekend trainen en op 16 februari wacht hun eerste krachtmeting in Eersel. “In Eersel geldt een open inschrijving en deze wedstrijd telt niet mee voor klassementen, dus dat is een mooi moment om te kijken hoe we ervoor staan.”
Het crossseizoen begint in het derde weekend van maart, dan zal het duo er klaar voor moeten zijn. “We gaan samen enorm hard trainen om er dan direct te staan. Met behulp van monteur Patrick, sponsoren, familie en vrienden moet dit lukken. We zijn hen allemaal enorm dankbaar en kijken er naar uit om een mooi seizoen te gaan draaien.” Voorzichtig met een doelstelling is het duo absoluut niet. “Wij moeten voor de titel gaan en ieder weekend meedoen om de podiumplekken!”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties