Schaijk

'Een droom is natuurlijk het EK of WK rijden'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Lois Marly Libregts (14) is een van Nederlands talenten in de wereld van het kunstrijden. In de week van 21 tot en met en 24 februari deed ze mee aan de Challenge Cup en het Nederlands Kampioenschap in De Uithof in Den Haag. Hier behaalde zij op het Nederlands Kampioenschap een knappe vijfde plaats in de categorie Advanced Novice. Arena sprak met Lois over haar leven als jonge topsportster.

Het leven van Lois is namelijk niet zoals die van de meeste kinderen van haar leeftijd. Alles staat volledig in het teken van haar sport. Zo traint ze zeven keer per week op verschillende locaties. Samen met moeder Lieske is Lois de hele dag onderweg naar school of trainingen. Ze is zichzelf bewust van het feit dat haar moeder erg belangrijk is: "Ik heb echt geluk dat mama overal mee naartoe gaat. Dit is voor mij ook het fijnst want dan hoef ik zelf alleen maar op de sport te focussen omdat ik weet dat alles goed geregeld is, het voelt gewoon vertrouwd." Ook haar sponsor is erg belangrijk. "Het is belangrijk dat er iemand is die zo veel vertrouwen in je heeft, want dankzij hen zijn mijn mogelijkheden veel groter."
Het grootste deel van de tijd traint Lois in Turnhout, maar ook in Eindhoven en Nuland wordt getraind. "In Turnhout en Eindhoven train ik op het ijs. In Nuland heb ik krachttrainingen in de sportschool met een personal trainer." Tussen al de trainingen door moet Lois natuurlijk ook nog naar school. Ze doet dit op het Rodenborch College in Rosmalen. Deze school heeft een LOOT-status wat betekent dat het op school makkelijk wordt gemaakt voor jonge topsporters om onderwijs en topsport te combineren. "Het is fijn dat school zo goed meedenkt. Soms mis ik een paar toetsen omdat ik een wedstrijd heb, deze kan ik op mijn school dan later inhalen zonder dat het problemen vormt."

Ontwikkeling
Van 21 tot 24 februari stond het NK en de Challenge Cup op het programma. De Challenge Cup is een internationale wedstrijd, maar voor de Nederlandse deelnemers was ook het NK. Het deelnemersveld bestond uit nationaliteiten als Japans, Fins, Italiaans en dus ook Nederlands. In de internationale wedstrijd werd Lois vijftiende en eindigde ze als vijfde Nederlander, dit betekent dus een knappe vijfde plaats op het NK. "We hadden deze eindklassering wel verwacht, dus daar ben ik tevreden over. De resultaten zijn alleen niet zo belangrijk als mijn ontwikkeling, in wedstrijden als de Challenge Cup leer ik super veel van de anderen en dat is het belangrijkste."
In haar ontwikkeling krijgt Lois binnenkort wellicht een extra steun in de rug: onlangs werd ze benaderd door Stichting Kunstrijden Nederland. "SKN heeft een selectie die bestaat uit tien schaatssters die echt super begeleid worden door mensen uit de top van het kunstrijden", vertelt ze trots. "Dat ik hier nu voor gekozen ben is echt een geweldige kans die ik met beide handen wil aanpakken." De begeleiding bestaat onder andere uit diverse trainingskampen met buitenlandse coaches en je eigen coaches.

Toekomst
Echt concrete doelen voor de toekomst heeft Lois nog niet. "Natuurlijk wil je zo hoog mogelijk komen, maar je weet nooit hoe het loopt. Een droom is natuurlijk het WK of EK rijden, maar er zijn zo veel goede schaatsster binnen de Nederlandse top van de schaatswereld dat je niet kunt voorspellen wie het wel of niet gaat halen. Ik denk dat die concurrentie alleen maar goed is, want zo motiveren we elkaar en tillen elkaar op die manier naar een hoger niveau."

Lois Marly Libregts tijdens de korte kür op de Challenge Cup. (foto: AnnaPhotographic)

Lois Marly Libregts tijdens de lange kür op de Challenge Cup. (foto: AnnaPhotographic)

Lois Marly Libregts tijdens de korte kür op de Challenge Cup. (foto: AnnaPhotographic)

Lois Marly Libregts schaatst tegen een Japanner, de uiteindelijke winnaar van de Challenge Cup. (foto: Piet van Es)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties