Reek

Reekenaar net terug uit Japan

Roy de Haas nieuwe bondscoach voor paralympische sport boccia

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK/TOKIO - Roy de Haas was in augustus op de Paralympische Spelen in Tokio. De 28-jarige Reekenaar was daar als begeleider van boccia-speler Daniël Perez. Na negen jaar als assistent bondscoach gewerkt te hebben, is het nu tijd voor de volgende stap. Na terugkomst uit Japan maakte Gehandicaptensport Nederland bekend dat Roy de vertrekkende Joep Pelsser opvolgt als bondscoach. Een van zijn doelen is met het Nederlands bocciateam deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

Boccia is bij Roy toevallig op zijn pad gekomen. "Sport en ik gaan hand in hand", vertelt hij. "Tijdens een workshop in 2011 kwam ik in aanraking met boccia. Ik had nog nooit gewerkt met mensen met een beperking. Daarom ben ik toen ingestapt met de vraag: past dit bij mij? Ik heb het altijd leuk gevonden om samen met mensen naar een doel toe te werken. Zeker in de context van sport. Boccia kreeg me in zijn greep en in 2012 ben ik gevraagd als assistent bondscoach."
In die functie was Roy vijf jaar geleden aanwezig op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en afgelopen maand in Tokio. Mede dankzij zijn inzet hebben de spelers zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echt topsportteam met als hoogtepunt een zilveren medaille in Brazilië.

Motorische beperking
Boccia is een tactische sport, onderverdeeld in vier klassen. "Je kunt het spelprincipe vergelijken met jeu de boules", legt Roy uit, "alleen dan voor mensen met een motorische beperking. Sommigen kun nog zelfstandig gooien, anderen gebruiken een werpgoot. Mensen vragen me weleens of dit echt topsport is. Als ik dan uitleg dat onze sporters vier tot vijf dagen per week trainen op kracht, conditie, mentaal en werptechniek dan snappen ze het vaak wel. Er wordt hard gewerkt."

Hoog niveau
Waar Nederland in 2016 nog met een team van drie spelers naar de Paralympische Spelen afreisde, had dit keer alleen Daniël Perez zich gekwalificeerd. Roy: "Kwalificatie gebeurt op basis van ranking. De top tien mag gaan. Wij staan op de elfde plek. Een beetje zuur wel. Dat komt omdat we in 2019 een slecht jaar hadden qua resultaten. Daarom zijn we net te ver weggezakt. Ons doel is om over drie jaar in Parijs weer met het team mee te doen. Daniël behoort tot de wereldtop. Hij heeft zich individueel geplaatst. In Rio won hij zilver. Dit keer kwam hij voor goud, maar een medaille zou mooi zijn geweest. Dat was niet onrealistisch, maar dan moest hij echt boven zichzelf uitstijgen. Helaas speelde hij de kwartfinale onder zijn kunnen. Zoiets kun je je op de Paralympische Spelen niet permitteren. Dat was voor ons dit jaar het eindstation."

Verschil Tokio en Rio
Ondanks covid-19 was voor Roy de beleving in Tokio niet heel anders dan in Rio. "Toen mochten we het Olympisch dorp niet uit vanwege veiligheidsredenen, nu niet vanwege corona", zegt hij. "Wat wel anders was: het was niet toegestaan om bij andere sporters van Team NL te gaan kijken. Van het dorp ging je met de bus naar het stadion en na afloop direct weer terug. Elke sportdiscipline zat in zijn eigen bubbel. Je kon dus geen landgenoten aanmoedigen. Dat was wel jammer."
Na de uitschakeling moest het team volgens de regels binnen achtenveertig uur het land verlaten. "Dat was niet zo erg, want er was weinig te beleven", gaat Roy verder. "Verder moesten we altijd een mondkapje op, behalve tijdens het slapen en eten. Met die hoge luchtvochtigheid was dat niet altijd fijn. Sporters mochten hem natuurlijk ook afzetten tijdens de wedstrijd. Ook heb ik het publiek gemist. Er stond echt een prachtig stadion, maar de sfeer ontbrak door gebrek aan publiek. Met volle tribunes zou dat heel anders zijn geweest. In Rio hebben we voor het eerst in een bomvol stadion boccia gespeeld, meestal zijn alleen de sporters en begeleiders aanwezig. Dat was geweldig en hadden we graag nog eens gedaan. Wie weet over drie jaar in Frankrijk."

Bondscoach
Na een korte vakantie starten eind september de trainingen weer. Als bondscoach is Roy verantwoordelijk voor het team. Een van zijn speerpunten is zorgen voor nieuwe aanwas. "Tot nu toe berust het te veel op toeval", vindt hij. "We gaan bekijken hoe we structureel meer talenten in ons programma krijgen, zodat we kunnen aanhaken bij de wereldtop. Eind november gaan we naar het EK in Sevilla, Spanje. We nemen een aantal nieuwe sporters mee om te kijken hoe ze ervoor staan."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties