Landerd

Arena volgt Landerdse deelnemers op de voet tijdens achtdaagse beproeving

Rallyteams uit Schaijk en Zeeland kijken uit naar Morocco Desert Challenge

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/ZEELAND – In Marokko vindt van 13 tot en met 20 april de elfde editie plaats van de Morocco Desert Challenge (tot 2017 de Libya Rally genoemd). Aan de jaarlijkse woestijnrally - na ‘Dakar’ het grootste rally-event ter wereld - doen ook dit jaar weer meerdere teams uit Schaijk en Zeeland mee. Egbert Wingens en Marije van Ettekoven uit Schaijk mikken samen met monteur Marijn Beekmans uit Boekel op een top 10-klassering bij de trucks met het DDW-rallyteam. Vader Jack en zoon Teun Derks uit Schaijk verschijnen met hun Can Am Maverick RC-buggy eveneens aan de start in Noord-Afrika. Het B&B Rallyteam van de neven Eddy Bens en Paul van Boekel uit Zeeland strijdt met een Toyota Landcruiser 4x4 om de hoogste eer. En de Zeelandse navigator Wouter Rosegaar gaat samen met Erik van Loon voor niets minder dan de eindoverwinning. (foto: RallyManiacs)

De truck van het DDW-rallyteam tijdens de MDC-editie van 2018.

De Morocco Desert Challenge (MDC) onderscheidt zich van andere woestijnrally's omdat er geen 'liasons' of verbindingsetappes zijn. De start van elke etappe begint aan de finish van de vorige etappe. De deelnemers slapen in een door de organisatie gebouwd bivak in de woestijn. De MDC is letterlijk wat het belooft: een échte uitdaging in de woestijn van Marokko. Na het succes van 2018 kiest de organisatie opnieuw voor een spectaculaire coast-to-coast-route: van de Atlantische kust bij Agadir en Plage Blanche naar Saïdia aan de Middellandse Zee. De route is echter geheel nieuw: nieuwe roadbooks, nieuwe bivaks en opnieuw niet minder dan acht etappes.

De MDC is een avontuur vol afwisseling: snelle trajecten, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, veel duinen, zoutmeren en legendarische Dakar-pistes. Daarnaast biedt de MDC een unicum in de rally raid-wereld: 0 kilometer liaison tussen de start van de eerste special en de finish van de laatste proef. Dus geen verbindingen en alleen maar pure rallybeleving!


Egbert Wingens en Marije van Ettekoven:
‘Iedereen helpt elkaar in deze rally’

Een van de 35 trucks die in Marokko aan de start verschijnen is die van het Schaijkse DDW-rallyteam. Met de ervaren Egbert Wingens achter het stuur en zijn vriendin Marije van Ettekoven wederom als navigator. Marije roemt de sfeer van de MDC. “Dit is een superleuke rally, óók voor onze serviceploeg. Onderling is het heel gezellig, iedereen helpt elkaar.”

Als navigator vervult Marije een belangrijke rol. Zij bepaalt immers welke kant de truck opgaat. “Een erg stressvolle taak, want één foutje van mij kan ervoor zorgen dat we de finish niet halen. Ik moet dus de hele dag lang een zeer hoog niveau van concentratie hebben, dat is het allermoeilijkste voor een navigator.”
Vorig jaar finishte de truck van Egbert en Marije als negentiende in de MDC. “We hadden toen veel technische problemen. Hopelijk zit het ons nu wat meer mee, dan is een toptienklassering mogelijk.”


Vader Jack en zoon Teun Derks:
‘Samen genieten van deze uitdaging’

Waar Schaijkenaar Jack Derks al een schat aan race-ervaring heeft, doet zijn oudste zoon Teun (22) dit jaar voor het eerst mee aan een rally. In hun buggy gaan ze samen het avontuur aan in Marokko. “Heel speciaal om samen met Teun mee te doen”, vertelt Jack. “Tegelijkertijd voelt het voor mij als een extra verantwoording, ook naar de rest van het gezin (echtgenote Ans en zoon Bart, red.). Dat maakt het wel extra spannend, want een rally is een niet geheel ongevaarlijk spelletje.”

De klasse van Jack en Teun in de MDC telt maar liefst 62 deelnemers. Jack: “Heelhuids thuiskomen is het allerbelangrijkste. Ik verwacht dat het voor ons de eerste dagen vooral aftasten is om in het ritme te komen. Ik met rijden en Teun met navigeren. Doelstelling is om alle dagen te finishen en om samen te genieten van deze grote uitdaging.”


Eddy Bens en Paul van Boekel:
‘We zijn er helemaal klaar voor’

“Ons doel is om de rally uit te rijden. We vertrekken met een grote smile op ons gezicht en daar willen we ook mee terugkomen”, vertellen Eddy Bens en Paul van Boekel. “Wie er rijdt, is nog maar de vraag, wellicht wordt het om en om. Maar als je eenmaal in een flow zit, wil je er niet meer uit.” De twee neven kunnen niet wachten tot de rally begint. “We hebben er onwijs veel plezier en schik in. We hebben er zoveel tijd en moeite in gestoken, nu moet het gaan lonen. We zijn er helemaal klaar voor!"


Erik van Loon en Wouter Rosegaar:
‘Ons doel is om te winnen’

Erik van Loon is met de Toyota Hilux de favoriet voor de eindoverwinning en gaat voor deze gelegenheid een reünie aan met zijn oude navigator: Zeelander Wouter Rosegaar. “Een hele week echte proeven, dat doe ik het liefste,” vertelt Van Loon. “Het lijkt me een uitdagende rally. Qua competitie is het niveau heel verschillend, daardoor verwacht ik dat we regelmatig de proef zullen openen. Dat is een goed leerproces. Ik heb er nu al zin in.”

Van Loon gaat van start met Wouter Rosegaar naast zich. “Na Dakar ben ik gaan rondkijken naar een andere navigator, maar helaas kwam de MDC net te snel om alle alles af te ronden. Daarom heb ik Wouter gevraagd om nog een keer in te stappen. We hebben samen mooie dingen gepresteerd, maar we missen eigenlijk nog een grote beker in onze kast. Dus ons doel is om de MDC te winnen.”


Van Libya Rally tot Morocco Desert Challenge
De eerste editie van de Morocco Desert Challenge vindt plaats in maart 2008 in Libië onder de naam 'Libya Rally'. Er nemen vijftig coureurs aan deel. De tweede editie in 2009 trekt al meer dan honderd deelnemers uit zes verschillende landen. Door de politieke onrust verhuist de rally vervolgens naar Tunesië, waar het deelnemersaantal stijgt naar 160. Door de Arabische Lente wordt de Tunesische editie van 2011 uitgesteld naar 2012. Pas in 2013 krijgt de wedstrijd zijn definitieve locatie in Marokko, nu onder de naam 'Libya Rally goes Morocco'. In 2017 besluit de organisatie voorgoed in Marokko te blijven en past zij de naam aan naar ‘Morocco Desert Challenge’.

Aan de editie van 2018 doen 700 deelnemers mee uit 24 landen, onder wie toppers als Elisabete Jacinto, Martin van den Brink, Jacky Loomans, Tomas Ourednicek en Aleš Loprais. De rally van 2019 voert de deelnemers voor het eerst door de Westelijke Sahara. De wedstrijd eindigt op 20 april in Saïdia. Organisatie van de rally is in handen van de Belg Gert Duson.


Etappeschema

Stage 1 - zaterdag 13 april
Plage Blanche - Abetteh (proloog) 218 km
Stage 2 - zondag 14 april
Abetteh – Smara 402 km
Stage 3 - maandag 15 april
Smara – Assa 372 km
Stage 4 - dinsdag 16 april
Assa - Foum Zguid 425 km
Stage 5 - woensdag 17 april
Foum Zguid – Zagora 308 km
Stage 6 - donderdag 18 april
Zagora – Merzouga 370 km
Stage 7 - vrijdag 19 april
Merzouga – Bouarfa 427 km
Stage 8 - zaterdag 20 april
Bouarfa – Oujda – Saïdia 219 km


Arenalokaal.nl volgt de Landerdse deelnemers aan de Morocco Desert Challenge op de voet. Houd deze site in de gaten voor de verrichtingen van de Schaijkse en Zeelandse rallyteams. 

Egbert Wingens en Marije van Ettekoven.

Teun (links) en Jack Derks in hun buggy.

Wouter Rosegaar (links) navigeert voor Erik van Loon.

De neven Eddie Bens (links) en Paul van Boekel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties