Landerd

Jack & Teun Derks en Eddy Bens & Paul van Boekel behalen de finish

Morocco Desert Challenge: gemengde gevoelens bij Landerdse teams

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/ZEELAND - De elfde editie van de Morocco Desert Challenge (MDC) zit erop. Aan het op ‘Dakar’ na grootste rally-event ter wereld namen van 13 tot en met 20 april ook vier Schaijkse en Zeelandse teams deel. Zij kijken met gemengde gevoelens terug op de achtdaagse woestijnrally.

Jack en Teun Derks in actie in Marokko.

Vader Jack en zoon Teun Derks (22) uit Schaijk voltooiden met hun buggy glansrijk hun missie. Teun, voor het eerst navigator in een grote rallywedstrijd, en Jack behaalden zaterdag keurig de finish in Saïdia. Resultaat: een 36e plaats in het algemeen klassement. “Het was een spannende en indrukwekkende week waar alles in zat”, blikt Jack terug op de MDC. “Het waren hele zware proeven - minstens zo zwaar als ik heb meegemaakt in de Dakar-rally - maar we zijn alle dagen gefinisht. Wij zijn dus supertevreden!”
Het spannendste moment voor Jack en Teun vond plaats op dag 2 van de rally. “We hebben toen een ‘koprol’ gemaakt met als gevolg een afgebroken draagarm. Daarna zijn we ietsje voorzichtiger gaan rijden en hebben we weinig schade en pech meer gehad. Teun heeft de week van zijn leven gehad en het als navigator hartstikke goed gedaan. Hij heeft nagenoeg geen fout gemaakt. Hij pikte het heel snel op en was steeds de rust zelve. Zalig om naast hem te zitten”, zegt vader Jack trots.

Eddy Bens & Paul van Boekel
De Zeelandse neven Eddy Bens en Paul van Boekel wisten de rally eveneens tot een goed einde te brengen en eindigden als 38e in het eindklassement. “Het was een geweldig avontuur”, vertelt Eddy. “We hebben wel heel veel moeten sleutelen en hebben helaas een dag niet kunnen rijden omdat de kachelslang eraf lag en een motorsteun kapot ging. Gelukkig hebben we dat kunnen repareren en zodoende onze eerste echte rallywedstrijd kunnen uitrijden. Het was al met al een superervaring. Als het even kan doen we volgend jaar weer mee!”

DDW-rallyteam
Het DDW-rallyteam van Egbert Wingens en Marije van Ettekoven uit Schaijk en monteur Marijn Beekmans uit Boekel slaagde er door veel materiaalpech niet in de finish te behalen. Op dag 6 raakte de truck zwaar beschadigd, waardoor het team de etappe niet uit kon rijden. ’s Avonds werd nog met man en macht geprobeerd om de truck rijklaar te krijgen voor stage 7, maar dat lukte helaas niet. “Een enorme teleurstelling”, reageren Egbert en Marije. "Ondanks een aantal goede tips en ultieme pogingen van de monteurs om de kapotte motorsteun te kunnen repareren, hebben we besloten de reparaties te staken. Gezien de zware zevende etappe en een niet honderd procent zekere oplossing, was het risico te groot dat er uiteindelijk nog grotere schade zou ontstaan. Heel zonde, we balen er als een stekker van, maar het is helaas niet anders."

Van Loon & Rosegaar
De Zeelandse navigator Wouter Rosegaar ging samen met Erik van Loon voor niets minder dan de eindoverwinning. Het duo ging enkele dagen aan de leiding van het algemeen klassement, maar crashte in de zesde etappe met hun Toyota Hilux. In een wirwar van allerlei tracks en jumpjes kwam de auto los op hoge snelheid en landde op het rechtervoorwiel. Wouter Rosegaar en Erik van Loon: “De auto had zoveel schade dat het niet meer mogelijk was om nog te starten. Er was een wiel afgebroken en het chassis leek niet meer helemaal recht. Heel erg jammer, want we hoopten zó op de winst in deze rally.”

De truck van team DDW.

Eddy Bens (links) en Paul van Boekel bij de finish.

De crash van Van Loon & Rosegaar.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties