Grave

Basketball Vereniging Grave op zoek naar coaches/trainers

'We zijn gewoon een heerlijke vereniging”

Door Freddy Klooté

GRAVE - Voorzitter Theo Derksen van BV Grave is een door de wol geverfd verenigingsmens. Hij zit in de organisatie van het zo succesvolle Ballonfestival in Grave. Is bestuurslid van de biljartvereniging in Woezik. Speelt daar en elders in Nederland op hoog nationaal niveau zijn biljartwedstrijden. En is dus als voorzitter al 19 jaar lang zeer betrokken bij het Graafs basketball: “Toen we in Grave kwamen wonen, halverwege de jaren ’90, wilde ik graag dat mijn kinderen zouden sporten. Dat werd basketball. Het was een heerlijke vereniging en ik werd in de Laco sporthal een trouwe tribunezitter. Ze speelden competitie en gingen enthousiast trainen. De club besteedde veel aandacht aan de begeleiding van de jonge spelers en speelsters. Als we zagen dat iemand verder kon dan ons niveau, hielpen we graag mee om dat te bewerkstelligen. Menig Gravenaar zag ik later terug in hogere teams. Een voorbeeld is Nick Domhof. Die bij ons begon en die we hebben laten doorstromen naar Nijmegen. Daar werd hij op eredivisieniveau bij de Matrixx Magixx een legende. Bij ons staat het plezier van het basketballen voorop”.

“In de jaren ’90 was BV Grave een bloeiende vereniging. We hadden 13 teams, met ook een rolstoelteam. De vereniging bloeide en iedereen was in zijn nopjes. De trainingen werden druk bezocht en we hadden alles goed bezet. Daarmee bedoel ik dat we ook genoeg begeleiders voor elk team hadden.

Trainers/coaches, vrijwilligers om naar de uitwedstrijden te rijden en ander hand- en spanwerk te verrichten. Er waren genoeg scheidsrechters en tafelaars ( mensen die van achter de tafel alle scores bijhouden: punten, persoonlijke fouten en dergelijke). We hadden zelfs een “zaal-ezel”. Een erenaam voor de persoon die zorgde dat vóór de wedstrijden alles geregeld was. Vanaf 2010 begon het allemaal wat terug te lopen. Bij de volwassenen gingen mensen trouwen, kregen kinderen of verhuisden. Zo was ons damesteam het eerste slachtoffer. Te weinig speelsters en dan is het klaar. Gelukkig kregen we er later hun kinderen weer van terug. Dat gaf ons ook het gevoel dat ze het bij onze vereniging wel prettig hadden gevonden. Ook de jeugd vanaf 16 konden we moeilijk bij de club houden. Ze kregen in het weekend baantjes of de school zat in de weg. De tijd om te sporten schoot er bij in. Jaar na jaar zagen we teams verdwijnen. Ook coaches en vrijwilligers vielen af. Vooral bij de senioren ging dat snel. Dat leidde er toe dat er geen seniorenteam meer in de competitie speelde. Een aantal bleef nog wel, voor de gezelligheid tijdens en na de wedstrijd, en ging creatief verder met basketball.

2018
Theo’s gezicht wordt wat somber als ik hem naar de huidige stand van zaken vraag: “Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel hoor. Nee absoluut niet. De jeugd speelt nog wel competitie. We hebben vier jeugdteams. U10, U12, U14 en U16. Plus nog een recreatief spelend U18. Per team zijn dat ongeveer 8 à 10 spelers en speelsters. Ja, we spelen met gemixte teams van jongens en meisjes. Daarbij hebben we voor elk team twee scheidsrechters en twee tafelaars. Plus de coaches. En daar komt wel een pijnpunt aan. Omdat we weinig senioren hebben kunnen we daaruit niet genoeg trainers/coaches rekruteren. Dus zijn we dringend op zoek naar enkele mensen die kennis hebben van het basketbal en ervaring hebben in het coachen van met name het U14 team. De huidige oudergroep is nog steeds heel actief in diverse commissies en het tafelen. Maar die trainingen. Dat is nu ons probleem. Dus hierbij een oproep aan kandidaten om die groep, eventueel ook andere groepen, te trainen en te coachen bij de wedstrijden. Onze trainingen worden op dinsdagavond gegeven. De diverse teams trainen tussen 18.00 en 22.00 uur. De U14 traint tussen 19.00 en 20.00 uur. De wedstrijden thuis zijn op zondagochtend. Echt een gezellige ochtend, met veel ouders op de tribune. De uitwedstrijden zijn op zaterdag of zondag”.

Kom erbij
Theo Derksen kan het wel van de daken schreeuwen Kom er toch bij. Eerst die trainer/coach voor de U14. Maar ook is er natuurlijk plaats voor andere belangstellenden: “Basketball is zo’n leuke sport. Een teamsport. Samen trainen, samen spelen. Samen meedoen aan de activiteiten die de club ook nog heeft. De seizoenafsluiting met allerlei spelletjes. Een ouder-kind training, een familietoernooi. Vriendjes- en vriendinnetjesdag. Samen met de ouders maken we er gewoon een heerlijke vereniging van. Nu ik toch de kans krijg wil ik ook oud-leden aanspreken voor de trainingen. Om als scheidsrechter weer mee te doen. We zouden dat allemaal graag geregeld hebben als op 16 september de competitie weer begint. Of kom gewoon weer eens kijken. Op 16 september hebben we vier thuiswedstrijden. De sfeer op de tribune is altijd leuk. Je kunt verdere informatie bij mij vragen. Of aanmelden zou natuurlijk ook fijn zijn. Bel 06-15201776 en ga een keileuke sport doen”.

Theo Derksen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties