Velp

SCV’58 viert 60-jarig jubileum op grootse wijze

'We dragen met z’n allen een steentje bij'

Door Freddy Klooté

VELP - Soms moet er eerst een “bittertje” zijn voordat er iets moois komt. Dat was ook in Velp het geval. We schrijven 1952. De toenmalige voetbalclub die S.C.V. heette, maar geen link heeft met de huidige club, speelde een thuiswedstrijd. De scheidsrechter bleek niet zijn allerbeste dag te hebben en keurde twee ongeldige doelpunten van de tegenpartij goed. Achterna gezeten door vrijwel het gehele elftal vond hij een veilig vluchtadres op het toilet van de Nachtegaal (het huidige ABC-restaurant). De spelers werden in totaal voor meer dan honderd jaar geschorst en met de jongere garde werd nog een paar seizoenen gespeeld. Nederlagen met mosterscores volgden elkaar op en S.C.V. gaf er de brui aan.

Vijf jaar bleef het stil op de Velpse voetbalvelden. Tot ergernis van pastoor Bertens, onderwijzer Janssen, commies Arts en Jan Gremmen. Samen zetten zij de sterke schouders eronder en in september 1958 startte SCV’58 met twee seniorenelftallen in de competitie van de KNVB. De wedstrijden werden gespeeld op het veld achter de Nachtegaal. Vier jaar later verhuisde de club naar een veldje aan de Kranenhofseweg, tegenover de boerderij van Sjaak van Gaal. Van een lichtinstallatie had men nog nooit gehoord, een kantine was nog een droom. Wassen en omkleden gebeurde in de schuur bij van Gaal, waar melkbussen met water na de wedstrijd klaarstonden. Niet bepaald ideale omstandigheden voor een beginnende club. Meermaals hing het voortbestaan aan een zijden draadje. De contributie bedroeg destijds tien gulden per jaar. Een scheidsrechter kostte per wedstrijd zes en een halve gulden. De spaarpot liet vrijwel constant de bodem zien. De thee in de rust werd met stuivers en dubbeltjes bij elkaar gebracht. Maar opgeven was in Velp geen optie meer.

Ups en downs
In ‘62/’63 wordt er voor het eerst een kampioenschap gevierd. De namen van Sjaak Peters, Thijs Bours en Willy Siebers werden voor het eerst met stip vermeld. Een paar jaar later spelen er drie teams in de competitie. Voorzitter en groot stimulator Jan Gremmen zorgt er voor dat de teams in de sportzaal van de Generaal de Bonskazerne kunnen trainen. Er kwam zelfs een echte trainer SCV’58 binnen. Frits van Steenhuizen, militair op de kazerne gaf voetbal- en bokstraining. Dat laatste had overigens niets te maken met die wedstrijd in 1952. De successen gingen verder. Bij het tienjarig jubileum gaven de spelers de club een promotie naar de tweede klasse cadeau. In Reek werd een beslissingswedstrijd gespeeld. Duizend toeschouwers. In de 7e minuut van de verlenging benutte Gerard Keijzers een strafschop. Dubbel feest in Velp.
Eind jaren zestig begint het tijdperk Theo Gremmen. Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal en hij zou jarenlang één van de dragende spelers van het elftal blijven. Later nam hij ook de voorzittershamer nog ter hand. Ook “buitenlanders’ deden hun intrede in het Velpse team. Vrijers van Velpse meisjes, al dan niet vanuit de kazerne, zorgden voor extra aanwas. Het team gaat op een nieuw sportpark voetballen en degradeert naar de derde klasse. Dan breekt ook de tijd aan van wisselende successen. SCV’58 raakt gewend aan zowel promoties als degradaties. In de jaren ’80 en ’90 komt het talent van Kees Peters bovendrijven. Als 15-jarige als bankspeler begonnen, groeide hij uit tot één van de meest strategische spelers van SCV’58 en bleef tot 1998 vaste waarde in het elftal. Het niveau van de Velpse ploeg bleef stijgen. Periodetitels werden aaneengeregen, zonder dat er promotie op volgde.

Tot 1987. De promotiewedstrijd tegen Juliana Mill is een hoogtepunt in de Velpse voetbalhistorie. Al was het alleen maar door het verrassende spelverloop. Voor 2000 toeschouwers staan de Velpenaren vijf minuten voor tijd met 0-2 achter. Millse bloemen worden uit het water gehaald. Geert van Leest scoort de aansluitingstreffer. In blessuretijd krijgt Paul Hendriks het Millse volk doodstil als hij de gelijkmaker scoort. Velp had het momentum en na doelpunten van Paul Hendriks en Stevin Spaan speelt Velp voortaan in de vernieuwde versie van de vierde klasse.
Het 50-jarig jubileum bracht na een wisselvallig seizoen toch nog promotiewedstrijden als resultaat. Het bracht niet de gehoopte promotie, maar het feest voor een halve eeuw SCV’58 was er niet minder om.

Voorzitter Henk Cuppen
“In de inmiddels meer dan 15 jaar dat ik voorzitter ben heb ik de club leren kennen als een vereniging met een plezierige sfeer. Waar we met z’n allen een steentje aan bijdragen. Jongens hebben aardig wat voor elkaar over. De dames hadden dat ook, maar die zijn afgelopen dinsdag opgegaan in de nieuwe combinatie EGS. Na 35 jaar onder leiding van een enthousiaste Yvon Arts hadden we te weinig dames over. We hebben nog vier seniorenteams, die qua aantal goed bezet zijn. Er is natuurlijk ook ons Bikkelteam. Oud-spelers die op zondagochtend oude tijden laten herleven. We zijn langzaam op weg om samen met Estria en GVV’57 naar één Graafs team toe te werken. Maar er moet dan nog wel wat gebeuren. Denk aan de accommodatie. Volgend seizoen voeren we op het veld nog de strijd tegen elkaar, en na de wedstrijden moeten we het beste van elk team proberen te gebruiken. Voor de toekomst. Verder ben ik heel tevreden over het onderhoud van velden en materiaal. Ook de contacten met onze buurclubs en met de gemeente Grave zijn uitstekend”. Henk Cuppen, een oplossingsgerichte voorzitter met een empathisch vermogen. Een man met kennis van zaken. Met de zo belangrijke humor. Hij kijkt met vertrouwen naar de toekomst.

Feestprogramma
Club-icoon Kees Peters: “De jubileumcommissie, bestaat uit Henk Cuppen, Harry Oomen, Martijn Hoefnagel, Paul Nijman, Arno Ermers en Yvon Arts. Ze hebben een fantastisch programma georganiseerd. Op zaterdag 9 juni speelt SCV’58 om 18.00 uur een wedstrijd tegen het RTL Sterrenteam (met o.m. John Williams, Yes-R, Baas B, Koertjan de Bruin, Sander Keller, Danny Froger, Brian Kubatz, Andwely Slory en natuurlijk Andy van der Meijde). Daarna is er feest in de tent met SLAMM. Op zondag begint om 12 uur de Zeskamp voor de jeugd. Om 14 uur de receptie, met om 16 uur de naborrel. Tot hoe lang die duurt heb ik nog niet van de commissie gehoord”, lacht Kees.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties