Grave

Remco ten Hoopen eerste trainer van EGS’20

'Ik wil de spelers en het team beter maken'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De 40-jarige Remco ten Hoopen heeft al een intensief leven in de voetbalsport achter de rug. Hij speelde zelf als keeper bij de club uit zijn geboorteplaats SC Lochum en de Graafschap maar vond al snel de weg naar het trainerschap en het analyseren van spelers en wedstrijden. Het bracht hem op diverse plaatsen: van NEC tot PSV, van JVC via VCA St. Agatha tot in Tsjechië bij FC DAC Dunajská Streda en nu dan bij de nieuwste club in het land van Cuijk, EGS’20 uit de gemeente Grave. Een leven vol kijken en zoeken naar nieuwe talenten, motiveren van spelers, met een positieve grondhouding, een open mind en hard werken. (foto: Matt Gerrits)

Ten Hoopen werkte onder andere met spelers als Nacer Barazite, Jasper Cillessen, Bram Nuytinck, Navarone Foor en Vincent Janssen. Was wedstrijdanalist bij Johan Neeskens, Cees Lok, Mario Been, Dwight Lodeweges, Wiljan Vloet, Alex Pastoor, Anton Janssen, Ruud Brood, Ernest Faber en Peter Hyballa. Bij diezelfde Hyballa was hij ook assistent-coach in Tsjechië. Ook bij PSV was hij analist. Bij Philip Cocu en Wim Rip, met wie hij twee keer de Nederlandse titel mee mocht vieren.

Kortom, een gedreven voetbaldier met een neusje voor jong talent. Een leuke man ook om mee te praten. Positief en open.

De trainersweg naar EGS’20
Naast het vele analistenwerk was Remco ook bij diverse clubs actief als trainer: “In 2000 ben ik bij NEC als jeugdtrainer begonnen. Het was in de tijd van Johan Neeskens. Ik deed er na verloop van tijd ook analistenwerk in de eredivisie bij. Ik ben als jeugdtrainer vertrokken bij NEC, maar er als analist blijven werken en werd fulltime trainer bij JVC Cuijk. Daar deed ik bijna van alles. Keeperstrainingen, hoofd opleidingen, de selectie, analistenwerk. We werden de op zeven na beste opleidingsclub van de KNVB-amateurclubs.

Peter Hyballa
Na vijf jaar JVC ben ik overgestapt naar VCA uit St. Agatha. Daar ben ik twee jaar gebleven. Toen werd ik door Peter Hyballa, een bekende naam in het voetbal, tot mijn verrassing gevraagd om zijn assistent te worden bij de Tsjechische eredivisionist FC DAC Dunajská Streda. We werden tweede in de competitie. Een goed seizoen, met de meeste doelpunten vóór. Maar er speelden allerlei zaken achter de schermen en Peter werd als hoofdcoach ontslagen. Ik heb mijn contract nog uitgediend, moest door de coronatoestanden nog wat langer daar blijven en kwam op goede vrijdag weer terug in Nederland.

Fusie
Bij een wedstrijd tussen VCA en GVV’57 sprak ik toevallig met Pepijn van Delden. We hebben wat gesproken over de fusie van de Graafse verenigingen. Ik stuurde een berichtje naar de technische commissie en heb met die commissie van de toen toekomstige fusieclub een goed gesprek gehad. Ook met de spelers heb ik via Skype een gesprek gehad. Daarna was het snel bekeken.

De uitdaging trok me enorm aan. Het formeren van een selectie uit al die spelers van de drie clubs. De jeugd bekijken. Een beleidsplan maken. Eigenlijk een club vanaf de grond opbouwen. Echt het mooiste wat ik kon dromen. Ik wilde, op elk niveau, de jongens beter maken en op hun niveau wedstrijden laten spelen. Meewerken aan het ontwikkelen van spelers en team”.

EGS’20
Remco ten Hoopen is een optimistisch mens. Met humor. Het glas is altijd halfvol. Recht voor zijn raap. Het is natuurlijk best een hele klus, maar ik heb het idee dat hij juist dat wel heel erg leuk vindt.

“De jongens willen wedstrijden winnen. Ook de C6 en de D9. We hadden 50 spelers voor drie teams. Daarop heb ik een plan gemaakt. We hebben veel oefenwedstrijden gespeeld en iedereen krijgt zijn kans, mag zich laten zien. In april heb ik al blind opstellingen gemaakt. Jongens hadden hun vakanties opgeschreven en hun voorkeurspositie genoteerd.

'Teams bijna rond'
Na de oefenwedstrijden heb ik nu ongeveer twintig spelers plus drie jonge talenten die nog niet helemaal de kans hebben gekregen. Daar houd ik bij de volgende wedstrijden rekening mee. De drie teams zijn bijna rond. Ik ben er grotendeels uit. Met de jeugd bemoei ik me nog niet. Dat komt later. Dan ga ik me richten op het opleiden van het kader”.

'Tweede klasse'
Remco vindt het werken met jeugdteams geweldig. Kijk naar zijn cv: “Alleen bij de amateurclubs is daar geen geld voor. Het gaat me, ook bij de senioren, om inspireren en motiveren. Zelf moet je als trainer kunnen observeren en is mensenkennis heel belangrijk. Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, moet je vragen stellen en aandacht geven”.

'Verder bouwen'
Remco geeft een lesje in de psychologie van het trainerschap. Hij praat over individuen, prestaties en over denkwijzen bij de jeugd: “Allemaal belangrijke zaken om op verder te bouwen”.

Over de gespeelde oefenwedstrijden: “Daaruit bleek dat we een goede ploeg hebben. Straks zal het afhangen van details. Tegen de paal of binnen. En vergeet de blessures niet. Op langere termijn mag EGS’20, uit een stad als Grave, met duizend leden, best in de tweede klasse spelen”.


Selectie EGS'20
Tom Arts
Bart Bardoel
Siem Beelen
Rick Beijer
Moos van der Bijl
Sander Bisseling
Roel van de Bogaard
Thimo Bongaards
Pepijn van Delden
Abel Derks
Myron van Dijk
Bart van Dongen
Rens van Dongen
Marijn van Dongen
Ruud van Dongen
Ivo van Dongen
Max Duits
Jaimy van Eck
Michel Falize
Paul van Geffen
Giel Gerrits
Tom Gerrits
Jurre Grotenhuis
Jelle van Haren
Tijn van Haren
Jimmy Hendriks
Thomas van den Houdt
Roy Hurkens
Teun Jacobs
Mo Khamal
Menno Leegstraten
Sam Nelen
Maciej Nowak
Lars Paters
Yannick Polman
Wesley Portier
Laurens Rijsdam
Gijs Schreurs
Chris Smits
Joeri Spanjers
Jochem van Tienen
Thijs van Tuijn
Guus Veekens
Jan Verstegen
Mike van Workum
Bram van Zuijlen
Jari van der Vliet

Hoofdtrainer:
Remco ten Hoopen

Assistent-trainer:

Reinier Bonimbie

Keeperstrainer:

Ricky Seinstra

Begeleiding:

Joeri Nuijen
Roel van Schipstal
Kees Peters
Harry Oomen
Robin Sayers

Assistent-scheidsrechter:

André Derksen

Clubkleuren: zwart
Ledenaantal: 925

Locatie De Bikkelkamp
Dr. Wierstraat 1a Grave (tijdelijk)

Locatie De Kranenhof

Kranenhofscheweg 10
Escharen (in ontwikkeling)

Instagram: fc_de_kranenhof

 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties