Grave

Voetbalpendel tussen Grave en Woezik

'GVV’57, AJK Oskarshamn en SC Woezik'

Door Freddy Klooté

GRAVE/WOEZIK - Het is er gezellig, bij de familie Bronts in Grave. Een voetbalgezin, met ook veel aandacht voor de persoonlijkheidsontwikkeling van beide zonen. Veel vrijheid voor beide jongens om keuzes te maken. Open verhoudingen, waarin alles besproken kan worden. Met respect voor elkaar. Oudste zoon Thuis ging naar de Verenigde Staten. Hij kwam heel anders thuis dan toen hij vertrok. Positief anders. Broer Luuk: “Hij had zich daar sterk ontwikkeld. Vooral sociaal. Hij was ineens volwassen geworden. Dat leek mij ook wel wat”.

V.l.n.r.: Theo, Luuk en Han.

Luuk is geboren in Grave. Na basisschool Hartenaas vertrok hij naar het Kandinsky College in Molenhoek. Niet zo’n vanzelfsprekende keus. Lijkt het. Luuk: “Toch wel. Kandinsky staat bekend om het sportprogramma dat ze daar op school ontwikkeld hebben. Nadat ik mijn einddiploma had gehaald, mijn broer uit de VS thuis had zien komen, wilde ik ook een jaar de wereld in. Het werd Zweden. Een gastgezin. Dat paste precies bij mij. Ik ben een winterkind, dus het koude Zweedse klimaat beviel me goed. Ik woonde in Oskarshamn, aan de oostkant, onder Stockholm. Een plaats met 50.000 inwoners. Het werd de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik kwam in een totaal andere wereld. Rustige mensen. Helpend als ze kunnen. Ik was zeventien en ging daar naar de middelbare school. Ik moest keuzes maken. Heb veel op met de politie, maar zonder Zweeds paspoort kon ik daar geen stage lopen. Dus ging ik naar de brandweer. Twee dagen naar school en de rest van de week naar de brandweer. Het was geweldig. Ik leerde er Engels en Zweeds spreken. Natuurlijk ging ik er ook voetballen. Zeven keer per week. Stel je voor. In de winter. Pak ijs op de weg. Geen winterstop. Temperatuur -25 graden. Op de fiets naar het veld. Ik speelde voor de voetbalacademie van AJK Oskarshamn. Ondanks de grote sporthal met kunstgras, moesten we buiten voetballen. De sneeuwschuiver maakte het veld schoon en wij voetballen. Mijn doelen waren om mezelf te ontwikkelen en een nieuwe wereld te ontdekken. Volgens mij is dat gelukt”. Vader Theo Bronts lacht: “Luuk heeft, ondanks de taalbeperkingen al zijn doelen gehaald. Zijn sociale leven heeft hij daar goed opgebouwd”.

Grave – Woezik
Terug in Nederland moest Luuk er weer tegenaan: “Ik zit nu op het CIOS. Nog steeds wil ik iets met de politie, met sport. Een maatschappelijke combinatie zou me ideaal zijn”.
Het gezin is liefhebber van voetbal. Luuk: “Ik voetbal bij GVV’57 bij JO19. Is tweede klasse. Ik train ook de JO11-3 van GVV’57. In Woezik geef ik op woensdagavond conditietraining aan de VoetbalSTERschool, aan de JO14-2M. Die spelen in de jongenscompetitie op Hoofdklasseniveau. Na de winterstop gaan we verder op Eersteklasseniveau”. Woezik?
Vader Theo: “Ik ben geboren in Boxtel. Heb gekeept in Boxtel, bij NFC in Amstelveen en bij GVV’57. Vanaf mijn zestiende heb ik ook teams bij GVV’57 getraind. Vanuit Grave ben ik trainer bij SC Woezik geworden. Op dit moment train ik JO14-2M. Dit team speelt ook in de Europa League. Met Woezik willen we met de meidenafdeling doorgroeien. We leiden op voor Vrouwen I Hoofdklasse, een team dat bovenaan staat. De meiden moeten zich kunnen doorontwikkelen. Daarom laten we ze tot hun zeventiende samen met de jongens voetballen. Daarna kan het fysiek niet meer”.

Ook aangeschoven is Han Verheul: “Ik ben coördinator van de VoetbalSterschool van SC Woezik. We regelen alles voor de opleiding van de meiden. Met dezelfde faciliteiten als de jongens-selectieteams. We hebben een mooi trainingscomplex en goed opgeleide trainers. Ons team heeft een grote aantrekkingskracht voor de hele omgeving. Ruim 40 % van ons team komt van buiten Wijchen. We voetballen zowel in de nationale competitie van de KNVB als in de internationale Europa League. In die Europa League spelen we tegen clubs als AA Gent, Borussia Mönchengladbach, ADO Den Haag en zo. We staan bovenaan met dit door Theo getraind team”.

Wens meidenvoetbal
Theo: “Door ons Nederlands vrouwenteam hebben we veel goodwill gewonnen. Jammer genoeg is de organisatie bij de meiden nog niet perfect. De afstand tussen de meiden-juniorenteams en het vrouwenvoetbal is te groot. We ambiëren nationale topklassen voor meiden O17 en O19. We willen ze wedstrijden laten spelen tegen gelijkwaardige teams en zo het niveau opschroeven”. Han: “De KNVB heeft ons benaderd om hierover mee te denken. We zijn een grote vereniging met 13 meidenteams. Samen met 29 andere verenigingen gaan we werken aan een nieuw ontwikkelingsprogramma. De hele organisatie moet functioneren in dienst van het meidenvoetbal. Van de coördinator tot de terreinbeheerder. De sfeer is er bij SC Woezik. De trainers zijn er. Er is een goede voetballichting. De juiste ouders zijn er. De hele organisatie is er klaar voor”.

Luuk is wat stil geworden. Ik vraag hem waaraan hij zit te denken. “Aan Zweden. Aan de combinatie van sport en politie. Dat wil ik echt gaan doen”. Als ik hem aankijk weet ik het: “Dit is het type dat zijn dromen waarmaakt”. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties