Gassel

Maandagochtendploeg VV Gassel een onmisbare schakel

'Voor de club en voor de gezelligheid'

Door Freddy Klooté

GASSEL - Op de parkeerplaats van sportpark De Oude Kamp hoor je al de bedrijvigheid. Voorbij de kassa zie je de vrijwilligers overal bezig. Naast het veld wordt een bankje geschilderd. Het veld wordt bijgewerkt en vooral het clubgebouw is het centrum van schoonmaakbezigheden. “Gisteravond hebben de dames een Halloweenavond georganiseerd”, legt good old Cor van Boekel uit. “En je ziet dat het gezellig is geweest. Onze club doet ook meer dingen dan alleen voetballen. En om dat allemaal mogelijk te maken zijn we er trots op dat we zulke fantastische vrijwilligers hebben. We hebben 260 leden en zeventig vrijwilligers. Veel hè?” Harrie de Kleijn is de coördinator van de maandagochtendgroep. “We zijn gemiddeld met zo’n twaalf tot vijftien mensen bezig om het veld, de omgeving en het clubgebouw weer voor een hele week speelklaar te krijgen.”

Om 10 uur is het koffiepauze. Een moment waarop deze ochtend dertien mensen zich rondom de tafel scharen. Elf mannen en twee vrouwen. De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Hier en daar weerklinkt een luide schaterlach. Tonia is al de hele ochtend aan het schrobben: "Kijk, dit is ook één van de redenen dat ik elke maandagochtend aanwezig ben. De ontmoeting, de gezelligheid. Mijn man is geen voetballiefhebber, maar weet dat ik de maandagochtend op de club ben. En dan is het zijn beurt om op de drie kleinkinderen te passen. De andere dagen neem ik voor mijn rekening. Want kleinkinderen? Het is toch zo mooi hè.”

Bezige bij
Tonia is wel een erg bezige bij, want sinds 2013 wast ze ook de voetbaltenues: "Ik doe de was van zeven teams", vertelt ze. "Van de senioren en de dames op zondag. Vijfentachtig shirts en van twee groepen ook de inloopshirts. Van Gassel 1 en Dames 1 doe ik het hele tenue. Het poetsen doe ik samen met Ellen." "Voor mij is het representatieve plaatje van Gassel en ons sportpark mijn motivatie", vult Ellen aan. "In Gassel, voor Gassel, door Gassel. Dat is het motto dat ik volledig en met een glimlach ondersteun.” Ellen speelt daarnaast ook dwarsfluit en piccolo bij de Harmonie Meer Vreugd. En ze geeft ook nog blokfluitles aan de leerlingen van de Gasselse basisschool De Bongerd. Over bezige bijen gesproken. Stuk voor stuk zitten ze rond de tafel. De mannen en vrouwen van de maandagochtendploeg. Op leeftijd, maar stralend van energie. En van plezier.

'Plezier dat ik eraan beleef'
Piet is 75 en werd ooit gevraagd om aan deze werkgroep mee te doen: "Door 'miene vriend' Harrie. Ik had ook al aan de bouw van het clubhuis meegewerkt. Ook zo iets moois. Daar hebben we totaal zesduizend uren inzitten. Ik kwam hier vanmorgen aan en dan hoor ik van Harrie wat we die ochtend gaan doen. Deze ochtend hebben we wat bankjes nieuw in de verf gezet. Maar ik heb ook tien jaar de kleedkamers gepoetst, het dak schoongemaakt, met de veegmachine over de stoepen gerost, afrasteringen gezet. Ach, noem het maar op. Het belangrijkste is het plezier dat ik hieraan beleef.” Harrie (71) heeft intensief gevoetbald: "Op mijn zestiende in het derde begonnen en zo naar het eerste gegaan. Ik was ook meer dan vijfentwintig jaar bestuurslid. En ben het voetbal nog steeds niet zat. Je vindt me bij elke thuis- en uitwedstrijd van VV Gassel. En op maandagochtend doe ik alles wat er gedaan moet worden. Van een deurklink vastzetten tot de dames helpen schrobben. Ik ga door totdat ik omval.”
En zo komen ze één voor één langs. Soms met een enkele zin, soms met een "zet er maar in dat ik het gewoon gezellig vind." Henk is ook al een man met een rijke historie bij VV Gassel. "Ik ben bij de jeugd begonnen op het oude sportpark De Hoeve", blikt hij terug. "Ruim vóór 1978 dus. We moest toen na de wedstrijd ons onder de pomp wassen. Vanaf mijn tiende heb ik vijfentwintig jaar voor de club gevoetbald. Ik werk hier nu uit liefde voor mijn club. En ik ga nog steeds naar de wedstrijden kijken. Op maandagochtend ben ik bezig met het repareren van het veld of het onderhoud van de kantine. Als er iets technisch moet gebeuren is Henk aan de beurt. En daar geniet ik nog elke maandag van.”

Zilveren Kantine
Het cement van dit alles is Cor van Boekel. Na het voetbal en het bestuur is nu de kantine Cors troetelkind. "We zijn van een gewone kantine gegaan naar een gezonde kantine", zegt hij. "Hier is het officiële getuigschrift dat we een Zilveren Kantine zijn geworden.” Cor heeft zijn vaste plek aan tafel, maar voert echt niet het hoogste woord. Hij geniet van de clubliefde. Van de vrijwilligers. Van Gassel.

(foto's: Jesper Oosterlaak)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties