Escharen

Ploeg uit Escharen keert na jaar terug in vierde klasse

Ivo Rossen schiet Estria naar kampioenschap (update)

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ESCHAREN - SV Estria heeft zondag 13 mei in eigen huis na tumultueus duel het kampioenschap in de vijfde klasse G veiliggesteld. Tegenstander was middenmoter Toxandria uit Rijkevoort. De Esterse ploeg gooide pas in de tweede helft de zenuwen van zich af en knokte zich terug na een 0-2 achterstand. Het was uitgerekend speler/coach Ivo Rossen die in de negentigste minuut vanaf de penaltystip de bevrijdende 3-2 binnenschoot. Weekblad Arena was aanwezig om verslag te doen in woord en beeld.

Wie zondagmiddag vlak na de aftrap sportpark De Kranenhof op komt lopen, kijkt tegen een muur van paraplu's aan. Het weer is mistroostig en vooral heel nat. Toch laten de supporters van Escharen zich hier niet door tegenhouden. Zij zijn in grote getale aanwezig om het eerste elftal aan te moedigen. Het team kan wel een steuntje in de rug gebruiken.
Na de nederlaag tegen buurman VV Gassel een week eerder, heeft Estria het nu weer volledig in eigen hand. Bij winst op Toxandria zijn ze namelijk niet meer te achterhalen door de concurrentie. De coach van de vereniging uit Rijkevoort is Jos Koenen, die zelf in Escharen woont. Hij is van plan niets weg te geven. Bij gelijkspel of verlies, moet Gassel verliezen van Odiliapeel om toch vandaag kampioen te worden. De verwachtingen in en buiten het veld zijn hooggespannen...

Eerste kans
Estria komt fel uit de startblokken. Het doel is duidelijk: snel de openingstreffer maken om zo een grote stap richting het kampioenschap te zetten. De eerste kans is voor Rossen. In de tweede minuut komt er een voorzet van rechts, maar hij schiet onfortuinlijk tegen zijn eigen been aan. Daarna deelt de ploeg nog wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk wordt het niet.
Na tien minuten spelen is het aan de andere kant wel raak. Toxandria breekt uit en gaat recht op goal af. Het schot wordt in eerste instantie nog gekeerd door Pascal ten Haaf, maar op de rebound is de keeper kansloos. Enigszins tegen de verhoudingen in leiden de gasten met 1-0.

Zenuwen
De zenuwen slaan toe bij Estria. Dit is onder meer terug te zien in de af en toe onzorgvuldige en gehaaste manier van voetballen. Moos van der Bijl legt na ruim een kwartier spelen de bal in het strafschopgebied panklaar voor Roel van de Bogaard, maar die schiet hoog over. Het blijkt de start van een aanvalsoffensief. Vijf minuten lang wordt het doel van Toxandria van alle hoeken onder vuur genomen, maar de bal gaat er niet in.
Vervolgens zakt de wedstrijd weer iets in. Als er een half uur op de klok staat, komt Estria goed weg. Een doeltrap van Dave Albers schiet door en komt zo in de voeten van aanvaller Twan Dekkers. Zijn inzet vliegt over, tot grote opluchting van de vele toeschouwers. Een paar minuten later gaat het alsnog mis. Een snelle uitbraak over de rechterflank luidt het tweede doelpunt van de middag in. Toxandria verdubbelt de marge. Met deze 0-2 stand zoeken beide ploegen de kleedkamer op voor de rust.

Aansluitingstreffer
Aan het begin van de tweede helft hetzelfde spelbeeld: Estria dat op zoek is naar een doelpunt. Het is inmiddels duidelijk dat Ivo Rossen en zijn manschappen volledig op zichzelf aangewezen zijn. Een paar kilometer verderop leidt Gassel namelijk met 2-1 tegen Odiliapeel. De ploeg hoeft dus geen hulp te verwachten van de buurman.
Na tien minuten in de tweede helft is het de zeer goed spelende Van der Bijl die op rechts zijn directe tegenstander passeert en de bal voor de goal slingert. Hij bereikt Roy Hurkens, die van de Rijkevoortse verdediging alle tijd krijgt om de bal rustig te controleren en vervolgens beheerst binnen te schieten. Tijd om de aansluitingstreffer te vieren is er niet, want er moeten nog minimaal twee doelpunten gemaakt worden. Toxandria vliegt vanaf de aftrap richting het Esterse doel en zet bijna de marge weer op twee goals.

Rode kaarten
Voor Ferre van Kraaij van Toxandria is de wedstrijd afgelopen na 58 minuten. Scheidsrechter De Jong laat hem een rode kaart zien na een tackle op doelpuntenmaker Hurkens. Daarna heeft Estria drie minuten nodig om langszij te komen. Wederom is het Van der Bijl die vanaf rechts voor het gevaar zorgt. Hij stelt Van de Bogaard in staat om van dichtbij in te tikken: 2-2.
Het publiek en de spelers beginnen er weer in te geloven. Wat volgt zijn tien minuten waarin het team uit Escharen met een man meer de muur rondom het Rijkevoortse doel probeert af te breken. Langer kan de ploeg niet genieten van de man-meer-situatie, want ook Hurkens mag vroegtijdig gaan douchen na onbesuisd inkomen. De laatste twintig minuten van het duel is dus tien tegen tien.

Beslissing
Tien minuten voor het einde van de wedstrijd druppelt het nieuws binnen dat VV Gassel inmiddels met 3-2 achterstaat. Dat betekent dat met de huidige stand Estria kampioen zou zijn. Sommige toeschouwers beginnen al langzaam een feestje te vieren, maar de spelers op het veld willen zekerheid en blijven knokken voor een overwinning. Als een verdediger van Toxandria hands maakt in het strafschopgebied, wijst de scheidsrechter resoluut naar de stip. Waar normaal Jordy Hurkens of Milan Derksen bij een strafschop plaatsnemen achter de bal, is dat nu Rossen met al zijn ervaring als voormalig profvoetballer. Hij schiet de bal onberispelijk in de rechterhoek. Feest!
Spelers, keeper, wissels en staff vliegen elkaar in de armen. Dit kan niet meer misgaan. En dat gaat het ook niet. De scheidsrechter laat de drie minuten blessuretijd keurig uitspelen, terwijl de supporters zich opmaken voor het kampioensfeest. Na het laatste fluitsignaal stroomt iedereen in de stromende regen het veld op. Voorzitter Jan de Kruif bedankt de spelers voor een geweldige prestatie. Een vertegenwoordiger van de KNVB hangt ze allemaal een kampioensmedaille om. Er wordt geknuffeld, gezoend en gelachen. Na een jaar afwezigheid keert Estria terug in de vierde klasse.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties