Escharen

Vrijwilligersportret SV Estria: Edwin van Kraaij en Rian van de Ven

'Het is mooi om te zien hoeveel mensen actief zijn'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

Om een vereniging levendig te houden heb je vrijwilligers nodig. Mensen met hart voor de club. Je kunt niet zonder. Estria heeft veel personen rondlopen die zich belangeloos inzetten, allemaal met hun eigen talenten. Jong en oud. Zonder anderen tekort te willen doen, maakt Arena van een aantal van hen een klein portret: een doorsnee van een eeuw oude vereniging.

Rian van de Ven en Edwin van Kraaij. (foto: Matt Gerrits)

De Derde Helft, zo heet het clubblad van Estria dat zo'n veertig keer per jaar uitkomt. Drijvende krachten hierachter zijn Edwin van Kraaij (49) en Rian van de Ven (53). Elke maandagavond zitten ze samen om de binnengekomen uitslagen, foto's, verslagen, het nieuwe programma en eventuele mededelingen te bundelen. Het tweetal heeft deze taak in 2003 overgenomen. Als er iets te melden is, ontvangen de leden van de voetbalvereniging een mailtje met een link naar de laatste nieuwsbrief. Een aantal oudere leden ontvangt een exemplaar op papier. Zo houden ze de club op de hoogte en de mensen betrokken.
Edwin is in 1994 lid geworden en heeft twintig jaar actief gevoetbald. “Een jaar of vier geleden ben ik gestopt”, geeft hij aan. “Ik kon het niet meer bijbenen. Toch sta ik nog elke weekend op het veld, maar dan als scheidsrechter.” De duizendpoot maakt sinds 2000 onderdeel uit van het bestuur. Op dit moment is hij secretaris en regelt hij de voetbalzaken. Vanuit die rol stuurt hij de technische commissie aan. Deze groep mensen stelt onder meer de trainers aan en maakt de indeling van de seniorenteams. Voor het 100-jarig bestaan is Edwin bezig met een jubileumfilm. “Het is mooi om te zien hoeveel verschillende mensen actief zijn of zijn geweest voor Estria”, zegt hij. “Zelf vind ik het ook fijn om hiermee bezig te zijn. Ik doe graag iets voor een ander. Ik geniet ervan als je de dingen dan ziet groeien, zoals de samenwerking met Velp en Grave. In dat traject bereiken we bijna de finale.”
Edwins schoonzus Rian is nooit als speler actief geweest. “We verhuisden in 2003 van Mill naar Escharen en onze drie zoons werden allemaal lid van Estria”, blikt ze terug. “Ik wilde wel wat vrijwilligerswerk doen. Omdat de kinderen nog klein waren, liever niet achter de bar. Toen opperde iemand om het wedstrijdsecretariaat op me te nemen. Dat kun je vanuit thuis doen. In het begin heb ik veel hulp gehad. Ik wist niet eens wat een beker duel was. Nu gaat het stukken beter. De KNVB maakt het programma, de communicatie met onze leden regel ik. Om de jeugdleiders te ontlasten, maak ik ook een rijschema voor uitwedstrijden. De digitalisering maakt alles gelukkig een stuk makkelijker.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties