Grave

Jeu de Boulesclub Grave Superieur 30 jaar jong

'De vereniging, dat zijn we samen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een gewone donderdagmiddag. Wat druilerig. De herfst doet een schuchtere poging zijn intrede te doen. Uw verslaggever komt, samen met fotograaf Veerle, het Boulodrome aan de Stadhouderslaan in Grave binnen. Voorzitter van de Jeu de Boulesclub Grave Superieur, Ruud Ansems, ontvangt ons allerhartelijkst. Voor we het weten zitten we aan de koffie en kijken we uit over de binnenbanen, waar ruim veertig mensen met hun grote hobby bezig zijn. “Het is niet zomaar een spelletje hoor”, vertelt Ruud. (foto's: Veerle Koninkx)

. “Het imago van het boulen komt vaak niet goed over. Mensen denken bij jeu de boules aan hun vakantie in Frankrijk. Aan het gooien van balletjes. Nee, het komt van petanque. Een echte sport. Vergelijk het met badminton. We spelen het ook allemaal wel eens, maar eigenlijk is het ook een wereldsport”. Nu dit misverstand uit de wereld is, komen we bij het doel van ons bezoek. Het jubileum. “We gaan van het “geboortejaar” 1988 uit. Het jaar dat we de statuten bij de notaris hebben gedeponeerd. Natuurlijk zijn daar heel wat gesprekken aan vooraf gegaan. Het was het stokpaardje van Roger Laguette. Hij had het op vakantie in Frankrijk leren kennen en was er heel enthousiast over. Zo erg zelfs dat hij naast zijn huis in Reek een echte boulesbaan had laten aanleggen. En dat was het begin”.

Grave Superieur
Ruud Ansems is een vlot verteller: “Alle begin is moeilijk. In dit geval was de plaats van spelen nogal aan verandering onderhevig. We begonnen op de Loswal, zodat ook andere mensen konden zien hoe leuk het was. Roger Laguette, Edmond van Heteren en ik besloten het daarna wat groter aan te pakken. Een advertentie in de krant en een informatieavond in het clubhuis van de hockeyclub met een uitleg van Gravenaar Andries Baert, die de bezoekers enthousiast wist te maken. Dat resulteerde in twee banen naast het clubhuis van de hockeyclub. Met 40 leden werd gestart en in 1988 werden we officieel Grave Superieur, een combinatie van het Graafse volkslied en de bekende Franse wijn. Het clubblad heette “Pas Grave”, in de Franse betekenis. Roger werd de eerste voorzitter. Ik werd secretaris en wedstrijdcommissaris. Een jaar later sloten we ons aan bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond”.

Groei Grave Superieur
De sport sloeg aan. Nog twee banen bij de hockeyclub loste het tekort aan ruimte niet op en we vonden onderdak achter café Oud Velp, bij Gijs en Paula van den Heuvel. Daar legden we zelf een grote baan aan en in een schuur konden we bij slecht weer schuilen. Hier speelden we tot 1997. Toen Gijs het café verkocht, moesten we weer verhuizen. De nieuwe plek werd gevonden aan de Stadhouderslaan. In de voormalige kleuterschool, later gemeenschapshuis van de Protestantse gemeente, De Bron, konden we terecht. Met enorm veel inzet van de leden werden er banen aangelegd. Het houten gebouw werd geschikt gemaakt als clubhuis. Jarenlang hebben we buiten gespeeld maar het verlangen naar een indooraccommodatie bleef groot. We wilden een ruimte waar we alle dagen van het jaar terecht konden. Met steun van de gemeente door een garantie en de uitgifte van certificaten bij leden en sympathisanten, giften en de opbrengst van een rommelmarkt kregen we de financiering rond. Op 12 juli 2003 kon de vlag in top bij de opening van ons eigen Boulodrome. In de loop der jaren hebben we nog diverse verbeteringen moeten aanbrengen. In 2009 konden we dankzij een renteloze lening van de gemeente Grave de verwarming aanbrengen, de wanden vervangen en het dak laten isoleren. In 2012 hebben we de hal gerenoveerd en zo blijven we attent om de accommodatie te onderhouden”.

30 jaar Grave Superieur
“Er zijn nog steeds zeven leden die er vanaf het eerste uur bij waren. Helaas hebben we ook van diverse voorzitters en leden een voortijdig afscheid moeten nemen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de hoge leeftijd van velen van ons”. Als je rond kijkt zie je inderdaad redelijk wat oudere, maar niet mindere enthousiaste boulers. Ruud: “Ons oudste lid, daar in de eerste baan, is 87 jaar. De jongste is 30 jaar. Dus is het een sport voor jong en oud. Er zijn middagen en avonden waarop we spelen. Dus iedereen kan wel een plekje in de agenda vinden. Als je ons nog niet kent, stap gerust eens binnen. Onze sociale functie is niet te onderschatten. Vier keer in de week kunnen mensen elkaar hier ontmoeten. Bij een spel jeu de boules en een kopje koffie. Of iets anders. De vereniging, dat zijn we samen”.

4 november
Afgelopen zondag vierde Jeu de Boulesclub Grave Superieur haar 30ste verjaardag. Met een uitgebreide lunch voor de leden met hun eventuele partners. Natuurlijk was er een woordje van voorzitter Ruud Ansems. Hij heette ook wethouder van Sportzaken Rick Joosten welkom. Die legde de nadruk op het sociale aspect van deze vereniging: “Elkaar op blijven zoeken en samen dingen ondernemen. Een beetje op elkaar letten. In tijden dat het wat minder gaat, is het fijn als we elkaar kunnen ondersteunen. Maar ook als het goed gaat is het mooi om leuke momenten te delen. Met elkaar lachen. De club is gegroeid tot 85 leden. Allemaal vrijwilligers. Geweldig hoe er samengewerkt wordt om een club en de sport levendig te houden. Leden met een gemiddeld wat hogere leeftijd. Zelfs meerdere tachtigers. Petje af hiervoor. Of zal ik zeggen: chapeau. Gelukkig zijn er hier ook vaak jongelui te vinden. Een groep 8 op kamp, kinderen die meedoen aan Sjors Sportief, een talentendag en familiedagen. Genoeg toekomst dus voor de sport en voor jullie vereniging. Van harte gefeliciteerd en nog vele sportieve en gezellige jaren”.

En gezellig bleef het. Nog een hele tijd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties