Wonen

Zomervakantie geboekt? Zo vertrek je veilig!

Door 24 Webvertising

Zon, zee en strand, we komen eraan! Heb je alles ingepakt? Niets vergeten? De planten hebben voldoende water, en het gasfornuis staat uit. Toch bekruipt dat gevoel van onrust zodra je wegrijdt van huis. Waarom houd je de woning niet in de gaten terwijl je heerlijk op het strand ligt te bakken? Met beveiliging in huis kun je nog veel meer dan de buren wakker maken in de nacht. Vertrek veilig naar jouw vakantiebestemming met de tips op deze pagina.

Heb jij beveiliging in huis?
De deur op slot draaien met een sleutel is uiteraard niet de enige manier om de woning te beveiligen wanneer je op vakantie bent. Dat betekent overigens ook niet dat je het huis van boven tot onder dicht hoeft te timmeren. Met enkele slimme oplossingen kun je de woning veilig achterlaten tijdens jouw vakantie:

Alarmsysteem
Een modern alarmsysteem vereist niet meer overal kabels trekken door de woning, een draadloos alarmsysteem werkt direct met jouw thuisnetwerk of geheel zelfstandig. Je stelt zelf in welke actie er volgt bij onraad. Dit kan een hoorbaar alarm zijn, lichtsignalen, een melding op jouw telefoon of een bericht naar een beveiligingsdienst. Omdat het mogelijk is alarmsystemen zoals de Somfy One te koppelen aan een centraal huisautomatisering systeem kun je gebruik maken van nog veel meer functies.

Sensoren
Dit zijn de ogen en oren van het alarmsysteem, die detecteren wanneer ramen of deuren worden geopend. Naast een bewegingsmelder op basis van mechanische beweging zoals een raam of deur, kan het ook een beveiligingscamera zijn die draadloos gekoppeld wordt aan het centrale alarmsysteem. Er zijn handige losse sensoren te koop waarmee je alle zwakke punten van jouw huis kunt beveiligen.

Beveiligingscamera
Bij optimale beveiliging in huis mag een camera niet ontbreken. Je hebt modellen voor binnen en buiten de woning, met uiteenlopende functionaliteit. Je moet niet alleen letten op de beeldresolutie, maar ook op functionaliteit zoals een backup batterij wanneer de stroom uitvalt, of een SD kaart zodat er ook opnames worden gemaakt wanneer het internetsignaal uitvalt in de woning. Vergeet ook zeker niet de mogelijkheden van de software te onderzoeken, zo is het mogelijk om detectie van mensen en dieren te onderscheiden.

Rookmelders
Niet alle gevaren worden veroorzaakt door mensen, een rookmelder in huis is natuurlijk onmisbaar. Je kunt een slimme rookmelder koppelen aan het centrale huisautomatisering netwerk, zodat je ook op vakantie op de hoogte wordt gesteld van mogelijke gevaren in huis. Je kunt dit soort notificaties ook direct doorsturen naar bijvoorbeeld familieleden of de buren.

Automatische functies
Wanneer de woning bewoond lijkt te zijn, is de kans op inbraak veel minder. Met huisautomatisering kun je de woning een eigen leven laten leiden. Kijk maar eens naar deze drie voorbeelden:

  • Verlichting: Slimme en zuinige LED verlichting in combinatie met een lichtsensor zorgt ervoor dat de lampen automatisch in- en uitschakelen.
  • Gordijnen: Laat samen met de verlichting ook de raamdecoratie openen en sluiten door een elektrische gordijnrails te installeren.
  • Thermostaat: Nooit meer twijfelen of de thermostaat omlaag staat bij afwezigheid, met ‘geofencing’ gaat de verwarming automatisch omlaag als er niemand thuis is.

Zo werkt een beveiligingscamera op vakantie
Er zijn enkele zaken om rekening mee te houden wanneer je de beelden van een beveiligingscamera terug wilt kijken tijdens de vakantie.

  1. Maak gebruik van een veilige verbinding: Jouw mobiele data is in de hele EU te gebruiken zonder extra kosten, zo ben je niet afhankelijk van wifi in het hotel. Daarbuiten kun je vaak een toeristen SIM kaart met data aanschaffen.
  2. Laat jouw login informatie niet slingeren: Maak je gebruik van publieke computers? Zorg er dan altijd voor dat je werkt in een privé venster en log uit voordat je vertrekt. Maar wij adviseren optie 1 boven publieke verbindingen die niet altijd goed beveiligd zijn.
  3. Naast live beelden ook opnames terugkijken: Je hoeft niet steeds live naar de beelden te kijken, terugkijken van opnames kan via de opslag in de cloud. Stel een notificatie in zodat je geen belangrijk moment mist.
  4. Geen probleem met stroomuitval: Er zijn alarmsystemen verkrijgbaar met een backup accu, die zelfs zonder internetverbinding een SMS kunnen sturen met melding dat de stroom is uitgevallen. Ook worden er nog steeds opnames gemaakt.
  5. Alarm op locatie: Het alarm hoeft niet alleen de buurt wakker te schudden, je kunt het alarm zo instellen dat deze binnenkomt op jouw smartphone of smartwatch. Zo mis je geen enkel belangrijk moment.

Meer mogelijkheden met een smart home
Wanneer er mensen aan de deur komen die je te woord wilt staan terwijl je op vakantie bent, is dat mogelijk met een IP deurbel. Wanneer iemand aanbelt kun je antwoorden vanaf iedere locatie in de wereld met je eigen smartphone. Zo lijkt het alsof je met een intercom de persoon voor de deur beantwoord vanuit de woning. Zo kun je een bezorger instrueren het pakje even bij de buren af te geven, of een verkoper aan te geven dat je echt niet gaat overstappen van energieleverancier. Met smart home toepassingen kun je naast de beveiligingscamera nog veel meer toepassingen bedienen vanaf het strand, in de jungle of op de top van een hoge berg.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties