Wonen

Wat voor soort afzuigkap past in jouw keuken?

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Je keuken is een soort van paradijs in je eigen huis. Een plek waar je even heerlijk tot rust kunt komen na een dag hard werken om de meest lekkere dingen te maken. Of om een feestmaal voor te bereiden waar je met vrienden en familie van kunt smullen. Je bereikt het beste resultaat met professionele apparatuur. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is hoe belangrijk een goede afzuigkap in je keuken is.

TNO publiceerde onlangs een rapport waarin nogmaals naar voren komt wat het belang van een goed werkende afzuigkap is. Dit gaat verder dan nare kookgeurtjes uit je keuken houden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zich in deze baklucht ook fijnstof bevindt. De concentratie hiervan is gedurende enkele uren na het koken veel hoger dan anders. In het algemeen blijkt het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof te genereren. Bij voorkeur worden de kookdampen direct afgevangen door een professionele afzuigkap.

Soorten afzuiging
Niet alle huizen hebben dezelfde mogelijkheden als het gaat om afzuiging. Daarom is het verstandig om eerst goed naar je eigen situatie te kijken voordat je verschillende modellen gaat vergelijken. De meest eenvoudige oplossing is een afvoer naar buiten. Dan wordt de lucht gewoon naar buiten geblazen. Als dit geen optie is, kun je nog uit de voeten met een zogeheten recirculatiesysteem. De afzuigkap filtert dan de lucht in je keuken. Wat eventueel ook nog kan is een centraal afzuigsysteem. In dat geval gaat de lucht naar een centrale plek in je woning. Het voordeel hiervan is dat je afzuigkap geen motor nodig heeft en daardoor minder geluid maakt.
De capaciteit van je afzuigkap is ook belangrijk. Uit het TNO-onderzoek blijkt dat je voor een goede afzuiging minimaal 300 kuub per uur moet kunnen verplaatsen, maar in de praktijk blijkt het vaak om niet meer dan 40 kuub te gaan. De bouwregelgeving gaat uit van 75 kuub per uur. Verder kun je kiezen voor een energiezuinige afzuigkap.
Het energielabel loopt van A tot en met G. Dit helpt je een energiezuinige keuze te maken. Je vindt hierop onder meer het jaarlijks energieverbruik in kWh. Daarbij wordt uitgegaan van een dagelijks gebruik van 60 minuten voor de afzuigkap en 120 minuten voor de verlichting.

Bespaartips
• Schakel het licht van de afzuigkap uit als je een tijdje weg bent bij het fornuis, of als de keuken al licht genoeg is.
• In veel bestaande afzuigkappen zit 40 tot 80 watt aan ingebouwde verlichting. Vervang (indien mogelijk) deze verlichting door led-lampen. Zo bespaar je 85 procent op het elektriciteitsgebruik van deze verlichting.
• Was of vervang de filters regelmatig. Een dichtgeslibd filter blokkeert de luchtstroom, verslechtert de werking van de afzuigkap en kan zelfs brand veroorzaken.
• De afzuigkap kost energie, maar goed gebruiken is belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Gebruik een hoge stand tijdens het koken en zet hem na het koken in een lagere stand.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties