Wonen

Wat is een koudschuim matras?


Koudschuim is enorm populair tegenwoordig. Je vindt in de meeste matrassen wel een laagje koudschuim verwerkt.

Koudschuimmatrassen worden gemaakt door polyurethaan (koudschuim) met een kleine hoeveelheid warmte op te schuimen. Wanneer het schuim afkoelt tot kamertemperatuur, wordt het vast.
In tegenstelling tot warmschuim, dat alleen bij hoge temperaturen met allerlei chemische gassen kan worden opgeschuimd, is koudschuim onschadelijk voor de gezondheid.
Matrassen die van koudschuim zijn gemaakt, zijn duurzaam en flexibel, hebben een hoge puntelasticiteit en zijn geschikt voor diverse soorten slapers.
De open celstructuur die koudschuim van nature heeft, zorgt ervoor dat het materiaal goed ventileert en vocht goed doorlaat. De open celstructuur zorgt er ook voor dat een koudschuim matras relatief koel blijft.
Kuilvorming komt bij goede koudschuimmatrassen zelden voor. Wel kan er zich een afdruk van de slaper vormen, maar dit doet geen afbreuk aan de ondersteuning of het comfort. Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur.

Goede koudschuimmatrassen gaan lang mee en bieden veel ondersteuning en comfort. Koudschuim van hoge kwaliteit is elastisch en heeft daardoor een groot corrigerend vermogen. Een koudschuim matras past zich zodanig aan het lichaam aan, dat het lichaam overal voldoende ondersteuning krijgt. Het koudschuim biedt ook een goede progressieve tegendruk (hoe meer u op het schuim drukt, hoe meer tegendruk het geeft). Progressieve tegendruk is essentieel voor een goed matras. Pas dan kan een matras écht ondersteuning bieden.

Wat is goed koudschuim?
Hoge kwaliteit koudschuim heeft een goede Polyol-verhouding, een relatief hoge HR-waarde (High Resilience = hoge veerkracht), een goede dichtheid, en komt van een uitstekende schuimfabrikant. De beste HR-waarde voor koudschuim matrassen is HR 50, 55, 60 of 65. Lager dan HR 50 kan beter vermeden worden, omdat het schuim dan slapper en slapper wordt. Een goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Plus matras van Hypnia, lees dan vlug de Hypnia reviews erop na!

Kwaliteitsverschillen Tussen Koudschuim
Koudschuim is een uitstekend materiaal dat veel veerkracht, ventilatie en comfort biedt. Er zijn echter enorme kwaliteitsverschillen en dus ook prijsverschillen. Maar waar komen die prijsverschillen en kwaliteitsverschillen vandaan? Hoe zie of merk je deze kwaliteitsverschillen bij aankoop?
Meestal zie je het aan de prijzen die gevraagd worden voor koudschuim matrassen. U kunt al een koudschuim matras kopen voor €200,- maar ook een vergelijkbaar koudschuim matras in dezelfde dikte etc., dat €800- kost. Hoe weet u nu of u een echt goed of slecht koudschuim (matras) koopt?

In koudschuim hoort Polyol te zitten, maar dit is een kostbare stof. Hoe meer Polyol, hoe elastischer het schuim wordt en hoe meer steun en comfort het koudschuim zal bieden. Ook heeft de Polyol verhouding direct invloed op de levensduur.
Kortom, de hoeveelheid Polyol bepaalt de kwaliteit maar ook het grootste deel van het comfort.
Naast de Polyol-verhouding geeft ook de dichtheid (HR-waarde) aan of u een goed veerkrachtig koudschuimmatras koopt. Toch is de Polyol-verhouding nog belangrijker.

Wat beïnvloedt het comfort en de levensduur van koudschuim
Wat bepaalt nu écht het comfort van een koudschuim matras? Het begint met de HR-waarde en hoe goed de kwaliteit van het koudschuim is. Daarna spelen de dikte (hoogte), de profilering (insnijdingen voor zones) en de tijk een grote rol. Hoe dikker het koudschuim matras, hoe langer het meegaat, en hoe comfortabeler het matras ligt.
De tijk (het textiel, de hoes die om de matras zit) en eventuele profilering in het schuim, hebben ook een invloed op het comfort. Het is altijd het beste als de tijk gebreid is in plaats van geweven. Een gebreide tijk rekt mee en daardoor sluit het matras beter aan op de contouren van het lichaam.

Het is ook raadzaam om niet voor een synthetische matrastijk te kiezen, maar voor een natuurlijk materiaal (bv. Tencel). Ook moet de tijk wasbaar zijn (minstens op 60 graden omdat dit huisstofmijt doodt).

Wat zijn de voor- en nadelen van een koudschuimmatras
Voordelen van een koudschuimmatras:
• Past zich zeer goed aan de contouren van het lichaam aan;
• Geschikt voor mensen van alle leeftijden;
• Goed voor alle lichaamstypes en slaaphoudingen;
• Bijzonder goed geschikt voor onrustige slapers;
• Warm, dus zeer geschikt voor mensen die het 's nachts vaak koud hebben;
• Goed voor mensen die last hebben van rugpijn;
• Goed geschikt voor mensen met een zwaarder gewicht;
• Goed voor koppels - volledig geruisloos en zeer weinig bewegingsoverdracht;
• Veilig voor mensen met een allergie - huisstofmijt kan niet gemakkelijk overleven in een koudschuim matras
• Past op zowel verstelbare als harde lattenbodems
• Zeer duurzaam en gaat een lange tijd mee
Nadelen van een koudschuimmatras:
• Een warmer slaapklimaat maakt het minder geschikt voor mensen die 's nachts hevig zweten of liever koeler slapen;
• Koudschuim is geen natuurlijk materiaal;
• De mate van stevigheid is niet altijd uniform;

Hoe lang gaat een koudschuimmatras mee?
De levensduur van een koudschuim matras is sterk afhankelijk van de kwaliteit en de fabrikant van het schuim.
Een goed koudschuimmatras met juiste Polyol-verhouding, heeft een levensduur van minimaal 10 jaar. Let er wel op dat je het matras regelmatig omdraait, dit verlengt de levensduur aanzienlijk.
Matrassen die van koudschuim zijn gemaakt, zijn duurzaam, ademend en flexibel, hebben een hoge puntelasticiteit, zijn geschikt voor diverse soorten slapers en zijn veilig voor je gezondheid.
Geef je de voorkeur aan een integraal schuimmatras, dan bevelen onze slapers de Comfort Plus matras aan: 25 cm dik met 8 cm traagschuim, voor een optimale verdeling van de drukpunten.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties