Wonen

Verbouwen als alternatief voor verhuizen

Door Alex Timmers

Het is een dilemma waar veel jongvolwassenen mee worstelen. Zij hebben vaak meer kamers nodig door de komst van kinderen. Daarnaast laten de ontwikkelingen van dit jaar zien dat thuiswerken het nieuwe normaal is en werken aan de eettafel niet ideaal is en eigenlijk een aparte werkkamer wel handig zou zijn.

Het alternatief is om de huidige woning, wanneer dat kan uiteraard, te verbouwen door een uitbouw of opbouw te realiseren. Hierdoor wordt meer ruimte gecreëerd waardoor het niet noodzakelijk meer is om te verhuizen. Een voordeel is ook dat de woning dan meer waard wordt, wat gunstig is voor in de toekomst.

Geld lenen voor een verbouwing?
Afhankelijk van de omvang van de verbouwing kunnen de kosten al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Heb je hier niet of te weinig eigen spaargeld voor? Dan kun je hier geld voor lenen. In sommige gevallen is de rente van een persoonlijke lening voor het onderhoud of verbetering van je eigen woning aftrekbaar van je inkomen. Net zoals dat voor een hypotheek geldt. Wil je weten wat je kunt besteden aan een verbouwing? Doe dan de check: Hoeveel kan ik lenen?

Welke financieringsopties zijn er?
Het is mogelijk om een bestaande hypotheek te verhogen om de verbouwing te kunnen financieren maar staan mensen er vaak niet bij stil wat de kosten voor (de veel langere looptijd en rentekosten) hypotheekadvies, taxatie en notaris zijn.

Een minder bekend goedkoper alternatief is het afsluiten van een persoonlijke lening. Met deze lening weet je steeds waar je aan toe bent omdat rente en looptijd vooraf vastgesteld worden. Ideaal dus, zeker als het de rente betreft. Je mag tegenwoordig bovendien kosteloos extra aflossen en de rente die je betaalt om je woning te verbouwen is ook nog fiscaal aftrekbaar.

Met de lage rentes van nu is het nu echter wel het moment om zaken te gaan doen. Een lening regel je online en snel. Grote kans dus dat jij binnenkort al aan het verbouwen bent.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties