Wonen

Tijdelijk geld nodig, wat kun je doen?

Door Rene Lobbe van Optima Media

Er zijn veel redenen waarom je even krap kunt komen zitten. Een gebrek aan inkomsten bijvoorbeeld, omdat je even tussen twee banen zit. Of een renovatieproject dat duurder geworden is omdat die ene muur toch echt niet kon blijven staan. De meeste mensen hebben een financiële reserve om incidentele uitgaven op te vangen, maar in veel gevallen is een paar honderd euro niet genoeg om het gat te dichten.

Wat kun je doen wanneer je tijdelijk even geld nodig hebt en je zeker weet dat de situatie in de nabije toekomst weer gewoon op orde zal zijn?

Aan de slag met een hypotheek

Is het tekort ontstaan omdat je bezig bent met verbouwen of renoveren? Dan kun je naar de mogelijkheden rond een hypotheek kijken. Grofweg zijn er twee opties. Je kunt ervoor kiezen om de huidige hypotheek uit te laten breiden tegen de huidige voorwaarden. Het is ook mogelijk om een tweede hypotheek aan te vragen, tegen nieuwe voorwaarden, maar op hetzelfde onderpand. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de waarde van je woning of de bank ook daadwerkelijk akkoord gaat.

Ben je bezig met isolatie, opwekken van groene stroom of andere aanpassingen die de woning duurzamer maken? Klop dan ook even aan bij de gemeente. De kans bestaat namelijk dat er subsidies mogelijk zijn, die het tekort op kunnen vangen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Gaat het niet om verbouwingen of heb je geen onderpand dat gebruikt kan worden voor een lening? Dan kun je de hypotheekmogelijkheden wegstrepen. Twee opties die dan wel een haalbare kaart zijn, zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. De persoonlijke lening kan een passende oplossing zijn wanneer je exact weet hoeveel je nodig hebt, je dit in één keer wilt ontvangen en vervolgens direct vanaf de eerste maand begint met aflossen.

Weet je niet exact hoeveel je nodig hebt – en of je wel écht geld nodig hebt? Dan is een doorlopend krediet afsluiten een logischere optie. Hierbij krijg je beschikking over een bepaald bedrag, maar betaal je pas rente wanneer je het geld ook daadwerkelijk gebruikt. Je bepaalt zelf welk bedrag je aanspreekt en hoe vaak je dit doet, zolang je het kredietplafond niet doorbreekt dat afgesproken is.

Tijdelijk geld nodig?

Heb je tijdelijk geld nodig om een tekort op te vangen, overweeg dan eerst rustig wat de beste optie voor jouw persoonlijke situatie is. Op die manier weet je zeker dat je financieel de juiste beslissing neemt en dat je ook daadwerkelijk uit de problemen geholpen wordt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties