Wonen

Strengere acceptatienormen hypotheek

Door 24 Webvertising

Een aantal banken heeft aangegeven strengere acceptatienormen te gaan hanteren voor een hypotheek als gevolg van de coronacrisis, waaronder ABN AMRO en Nationale Nederlanden. De onzekerheid met betrekking tot de financiering van een woning is toegenomen waardoor een aantal banken heeft besloten om strengere acceptatievoorwaarden te gaan hanteren. Deze hebben ook gevolgen voor mensen met een vaste baan.

Bestendigheid inkomen
De strengere eisen worden gesteld om zekerder te zijn van de bestendigheid van het inkomen om zo mogelijke toekomstige betalingsproblemen te voorkomen. Recent zijn hypotheekadviseurs door banken gewezen op de aanpassing van de acceptatievoorwaarden. Onder andere ABN AMRO, Rabobank en Nationale Nederlanden passen de werkwijze aan. Zo moet er een inventarisatieformulier overlegd worden door de hypotheekadviseur om de impact van de crisis te bepalen en mogen inkomensdocumenten van klanten niet ouder zijn dan twee maanden. De Inkomensbepaling Loondienst (IBL) bij een flexibel dienstverband wordt niet langer geaccepteerd. Dit heeft een grote impact op werknemers met een tijdelijk dienstverband en flexwerkers. De IBL laat banken namelijk het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar nemen. Hiervoor in de plaats komen nu de meest recente werkgeversverklaring en loonstrook. Voor zzp'ers en ondernemers waren de eisen al strenger. Nu wordt ze gevraagd naar verwachte nadelige gevolgen en een motivatie van het antwoord. Daarnaast eisen sommige banken een buffer.

Grote drukte
Vooralsnog is het druk op de hypotheekmarkt. Veel huizenbezitters hebben ervoor gekozen om hun hypotheek over te sluiten toen de rente licht begon te stijgen, uit angst niet meer van de lage rente te kunnen profiteren. Doordat banken tegenwoordig extra zekerheid eisen is het soms ook nodig om opnieuw gegevens aan te leveren, wanneer deze ouder zijn dan twee maanden. De drukte leidt bij banken tot ‘doorlooptijden’ van soms enkele maanden. Ten slotte zijn er mensen die al een huis bezitten en de bank vragen voor een pauze op de aflossing van de hypotheek. Ongeveer 20.000 mensen hebben toestemming gekregen om de afbetaling één tot drie maanden te pauzeren volgens bankenvereniging NVB. Nog eens 12.000 mensen kregen een consumptief krediet met betaalpauze. In totaal is hier ongeveer 77 miljoen euro mee gemoeid.

Huizenmarkt Landerd
Makelaars geven aan nog weinig te merken van de gevolgen van de strengere acceptatienormen voor hypotheekaanvragen. Wel hebben kopers tegenwoordig vaak meer tijd nodig om de financiering rond te krijgen en hebben voornamelijk zzp’ers en ondernemers hier meer moeite mee. In de gemeente Landerd zijn in juli 5,43 procent minder woningen aangeboden met een daling van 2,34 procent in de mediane vraagprijs. De gemiddelde vraagprijs ligt wat lager dan de maand daarvoor met een daling van 0,72 procent. Door een lichte stijging van de rente leidt dit voor nieuwe huizenbezitters echter doorgaans niet tot lagere woonlasten. Inboedelverzekering vergelijken en het vergelijken van energieaanbieders kan nog wel de nodige besparingen opleveren.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties