Leven met het coronavirus: interessante ontwikkelingen in 2021

Door Rick Burgers van LEQUAL

Je kunt gerust stellen dat het coronavirus maatschappij-ontwrichtende effecten heeft gehad. De maatregelen die door de overheid werden genomen om het virus te kunnen indammen, logen er niet om. Vrijheidsbeperkingen in de vorm van een avondklok zijn zo’n beetje het zwaarste middel dat je kunt indenken en hebben een grote impact op velen. Je merkt op allerlei manieren dat we ook anders zijn gaan nadenken over ons dagelijks bestaan. Enkele voorbeelden waaruit dit blijkt:

We zoeken ons vertier dichter bij huis
Reisbewegingen werden ontraden en reizen naar het buitenland zat er lange tijd helemaal niet in. Een gevolg daarvan is geweest dat we onze eigen tuin zijn gaan herontdekken. Ons land kent in de zomer best hele mooie dagen, die je prima in eigen tuin kunt doorbrengen. Je ziet dan ook steeds vaker mensen die een grasmaaier, snoeischaar of elektrische heggenschaar bestellen en de tuin een flinke opknapbeurt geven. Op die manier creëren ze hun eigen paradijsje direct voor de deur en kan er coronaproef gerecreëerd worden. Niet verwonderlijk dus dat het tuingereedschap van Makita en andere bekende merken de winkels uitvliegt. Bovendien is tuinieren voor velen een goede manier om te kunnen relativeren en de dagelijkse stress even te kunnen laten varen.

We vullen onze dagen op een andere manier
Elke dag in de file naar kantoor? Het verplichte thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat veel mensen er nu voor kiezen om een permanente werkruimte aan huis te creëren. Een plek waar ze zich kunnen afzonderen van het gezin om in alle rust te kunnen telewerken. De internetproviders zagen in 2020 een forse toename van het internetverkeer, een deel daarvan is gebleven en dat duidt erop dat we het thuiswerken ook na het versoepelen van de maatregelen omarmd hebben. Dat is een goede zaak, want het komt ook het milieu ten goede, doordat er minder sprake is van de uitstoot van uitlaatgassen.

We zijn weer een stukje socialer geworden
Van oudsher is de mens een sociaal wezen, maar de laatste jaren waren we steeds individualistischer geworden. Het lijkt er echter op dat de coronacrisis een verbindend effect heeft gehad. Hoewel we op grotere afstand van elkaar moesten blijven, kwamen we in zekere zin juist weer dichter tot elkaar. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsinitiatieven en veel mensen bekommeren zich om de medemens, ook al kennen ze die lang niet altijd persoonlijk.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties