Wonen

Koopcontract ontbinden van huis: zo werkt het

Door 24 Webvertising

Het bod is geaccepteerd en je bent erg blij met de aankoop van de woning. Het is nu tijd om het formeel te maken. De handtekening zetten voor de woning is natuurlijk geweldig. Het gebeurt vaak bij de makelaar of bij een notaris in Noord-Brabant. Het is spannend. Helemaal omdat de financiering nog niet rond is of de oude woning nog niet is verkocht. Het is wel belangrijk dat dit goed komt. Als het niet lukt dan moeten de ontbindende voorwaarden koopcontract aangesproken worden. Hoe gaat dat? We vertellen er graag meer over.

Het (voorlopige) koopcontract ontbinden
Nadat de handtekening is gezet geldt er nog een wettelijke bedenktijd of afkoelperiode van drie dagen. Zonder opgave van reden mag de koop ongedaan gemaakt worden. Twee van deze drie dagen moeten werkdagen zijn. Let hierop als het koopcontract net voor het weekend of net voor enkele feestdagen getekend wordt. Laat het desgewenst uitdrukkelijk opnemen zodat dit duidelijk is. Wanneer de koop niet doorgaat is het belangrijk om een e-mail of aangetekende brief te sturen naar de verkoper of de makelaar van de verkoper. Weet dat bij een tweede kans om dezelfde woning te kopen binnen een half jaar er geen bedenktijd meer is.

De ontbindende voorwaarden opnemen
Er kunnen verschillende ontbindende voorwaarden opgenomen worden in het contract. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde bij een koopcontract van een huis is de financiering. Als de financiering niet rond komt dan is het een reden om af te zien van de koop. Natuurlijk moet men wel de afgesproken termijn respecteren. Gebeurt dit niet? Dan heeft de verkoper recht op een compensatie van 10 procent van de koopsom.

Andere voorbehouden
Er zijn nog veel meer redenen en zaken om op te nemen. Bijvoorbeeld om de optie op te nemen dat u een hypotheek onder NHG krijgt. Ook een huisvestingsvergunning krijgen kan een reden zijn. Daarnaast is ook de bouwtechnische keuring een belangrijke reden om op te nemen. Wat immers als de verbouwing duurder is volgens de keuring dan verwacht? Daarnaast is het ook goed om een voorbehoud van de verkoop van de eigen woning op te nemen. Niemand heeft graag twee woningen op naam staan om twee hypotheken te betalen. Neem de juiste voorbehouden op in het contract en kijk welke termijnen er gelden om af te zien van de aankoop. Zorg voor voldoende bewijs en zorg dat alles op tijd gecommuniceerd wordt per post of e-mail.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties