Wonen

Hogere NHG-grens in 2021

Door 24 Webvertising

Veel mensen die een woning willen kopen, houden hierbij rekening met de NHG-grens. Dit is het maximale bedrag voor de aankoop van een woning waarvoor een Nationale Hypotheek Garantie hypotheek kan worden afgesloten. Het afsluiten van een dergelijke hypotheek heeft diverse voordelen. Moet je bijvoorbeeld je woning gedwongen verkopen en heb je daar zelf geen schuld aan? Dan scheldt het Waarborgfonds de restantschuld kwijt. Goed nieuws: in 2021 zal de NHG-grens 325.000 euro bedragen, waardoor meer mensen hiervoor in aanmerking komen.

Voordelen van een NHG-hypotheek
Zoals hierboven al werd genoemd, heeft het afsluiten van een NHG-hypotheek diverse voordelen. Naast het kwijtschelden van de schuld bij een gedwongen verkoop biedt het woningeigenaren nog meer extra zekerheid. De garantie helpt namelijk ook bij betalingsproblemen. Bijvoorbeeld door een tijdelijke pauze van de rente-inning. Daarnaast lopen hypotheekverstrekkers minder risico, waardoor de hypotheekrente van een NHG-hypotheek lager is. Zeker nu huizenbezitters vaker het maximale hypotheekbedrag lenen en meer mensen de financiële gevolgen van de coronacrisis kunnen gaan voelen, kan een HNG-hypotheek een verstandige keuze zijn.

Kosten voor NHG-hypotheek
De relatieve kosten voor een NHG-hypotheek blijven volgend jaar gelijk. Deze bedragen eenmalig 0,7 procent van de hypotheeksom. Door de hogere NHG-grens wordt echter het maximale absolute bedrag ook hoger. Door de gestegen kostengrens komen de kosten neer op maximaal 2.275 euro. Deze eenmalige kosten zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar, net zoals de kosten voor de taxatie van de woning, hypotheekadvies en notariskosten voor de hypotheekakte. Het is tegenwoordig nog maar mogelijk 100 procent van de woningwaarde te lenen. Kun je de kosten voor de NHG niet meefinancieren in de hypotheek, dan kun je hiervoor mogelijk wel consumptief geld lenen.

Sterk fluctuerende NHG-grens de afgelopen jaren
De afgelopen tien jaar heeft de NHG-grens een sterk golvend verloop vertoond. Om de woningmarkt te stimuleren ten tijde van de kredietcrisis ging bijvoorbeeld in 2009 de grens omhoog van 265.000 naar 350.000 euro. De grens is daarna gebaseerd op de gemiddelde koopsommen over een bepaalde voorgaande periode. Door de afnemende woningprijzen de jaren na de kredietcrisis werd de NHG elke jaar geleidelijk verlaagd. Sinds 2018 is er echter alweer sprake van een stijgende lijn door de sterk stijgende woningprijzen. De NHG-grens lijkt de afgelopen twee jaar tijd wel heel erg sterk te zijn gestegen, maar ligt nog altijd onder de top van 2009.

Het topbedrag uit 2009 wordt overigens wel al bijna gehaald wanneer ook gekeken wordt naar extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen. Woningeigenaren die deze nemen, kunnen namelijk nog eens extra zes procent meer lenen met de Nationale Hypotheek Garantie. Voor deze eigenaren ligt de maximale grens volgend jaar op 344.500 euro. Dit geldt zwel voor de aankoop van een woning, als het oversluiten van een bestaande hypotheek.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties