Wonen

Hoe vaak moet je nou écht stofzuigen?

Door M. Rietveld

Er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat stofzuigen hun favoriete huishoudelijke taak is, maar voor de hygiëne en gezondheid voeren we deze taak toch regelmatig uit. Dan rijst de volgende vraag: komt onze interpretatie van ‘regelmatig stofzuigen’ wel overeen met de vereisten voor een schoon, stofvrij huis? Hoe vaak moet je dus echt stofzuigen?

Wat is stof eigenlijk?
Laten we beginnen bij de oorzaak van het noodzakelijke kwaad: stof. Als je te lang wacht dwarrelt het in vlokken neer, maar waar bestaat stof precies uit en waar komt het vandaan?

Hoewel opgestapeld stof er erg herkenbaar uitziet, bestaat het niet uit één vaste materie. Sterker nog, stof kan bestaan uit alle soorten materie die je maar kunt bedenken. De definitie van stof zit namelijk niet in het materiaal, maar in het formaat. Elk deeltje dat kleiner is dan 0,06 millimeter, is een stofdeeltje. Dat is minder dan 10% van de dikte van een haar!

Losse stofdeeltjes zijn dus niet met het blote oog waar te nemen. Je ziet stof pas wanneer de mini deeltjes zich groeperen tot de welbekende stofwolken die je na een tijd onder de bank of op de kast tegenkomt.

Het belang van stofzuigen
Een stofvrij huis oogt lekker schoon. Dat heeft een geruststellende werking, maar er zijn meer redenen om vaak genoeg de stofzuiger erbij te pakken.

Je gezondheid is daar een belangrijk voorbeeld van. Zoals je net al las, kan stof uit allerlei soorten materie bestaan; ook soorten die je echt liever niet inademt. Vooral als je allergieën hebt maakt vaker stofzuigen een merkbaar verschil. Pollen en huisstofmijten nestelen zich bijvoorbeeld graag in een hoopje stof.

De spullen in je huis hebben ook baat bij een regelmatige stofzuigbeurt. We nemen het tapijt als voorbeeld. Naarmate stof zich verzamelt, trekt het meer in de vezels van het tapijt, waardoor het steeds moeilijker wordt om te verwijderen. Uiteindelijk wordt het tapijt reinigen steeds moeilijker en doet het op een gegeven moment zelfs af aan de kwaliteit.

Als stof de kans krijgt om zich te lang en te veel op te hopen, heeft dit uiteindelijk zelfs zijn uitwerking op de levensduur van het product. Dat zou zonde zijn! Pak dus vaak genoeg de stofzuiger erbij en maak de boel weer fris en stofvrij. Een ronde stofzuigen draagt ook nog eens bij aan je lichaamsbeweging: nog een extra voordeel dat je automatisch meepakt.

Hoe vaak moet je stofzuigen?
Hoe vaak je de stofzuiger er idealiter bij pakt hangt af van een aantal factoren, maar voor elk huishouden geldt een minimum van één keer per week. Wordt een kamer intensief gebruikt, heb je jonge kinderen, huisdieren of last van allergieën, dan is het verstandig om de frequentie op te schalen.

Kies ook je stofzuiger op basis van de behoeftes in jouw huishouden. Zo zijn er stofzuigers speciaal voor dierenharen en modellen die extra krachtig zijn voor stoffen vloeren. Bekijk bijvoorbeeld de beste stofzuigers volgens Bestenu om een betere keuze te maken.

Allergieën
Opgestapeld stof is al niet fijn, maar als je last hebt van allergieën is het al helemaal een boosdoener. Kamers die dagelijks gebruikt worden, zouden dan ook dagelijks moeten worden gestofzuigd. Stof wordt voor ons pas zichtbaar als het zich flink heeft opgestapeld, en dat is eigenlijk al te laat.

Jonge kinderen
Vooral als jonge kinderen nog kruipen, wil je niet dat ze daarvoor letterlijk door het stof gaan. Stofzuig dan ongeveer om de dag, en let vooral op met vloerkleden. Stof en vuil blijft daar makkelijker in vastzitten, soms zonder dat je het doorhebt.

Het algemene advies luidt: stofzuig minstens eens per week. Spelen er factoren mee waardoor vaker stofzuigen nodig is? Stem je schoonmaakschema daar dan op af. Zo kun je makkelijker het huis verder opgeruimd houden en is het hygiënisch en bovenal stofvrij.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties