Wonen

Hoe ontstop je een vieze gootsteen of douchegoot?

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Iedereen met een huis krijgt er wel eens mee te maken: een verstopte gootsteen of douchegoot waarin het water niet meer wegloopt. Of, nog vervelender, een verstopping waardoor het water op andere plekken overstroomt en waterschade veroorzaakt. Hoe zorg je ervoor dat de afvoer van je wc of douche weer doorloopt? En hoe kun je voorkomen dat je wastafel of gootsteen overstroomt? Een aantal tips op een rijtje.

Een verstopte gootsteen of douchegoot is niet alleen erg vervelend, maar kan ook aanzienlijke gevolgen hebben. Pak een verstopping daarom meteen aan, want dan is de kans het grootst dat je er geen professionals bij hoeft te roepen. Wanneer je de afvoer regelmatig reinigt kun je voorkomen dat er überhaupt een verstopping ontstaat.

Baksoda
Gooi een kopje baksoda in de afvoer en spoel dit weg met kokend heet water. Dit gaat enorm bruisen, maar doordat je blijft gieten bruist het het riool in. Doe wel een veiligheidsbril op om te voorkomen dat je de baksoda in je ogen krijgt.

Gebruik een plopper
Voor het schoonmaken en ontstoppen van je afvoer kun je een plopper gebruiken. Deze houten stok met rode zuignap kennen we allemaal, de meeste mensen hebben ‘m standaard in huis. Laat, alvorens je de plopper gebruikt, de gootsteen eerst vollopen met heet water. Plaats de plopper vervolgens op het afvoerputje en duw deze stevig vast. Let op dat de plopper het afvoerputje goed afsluit, anders heeft de plopper weinig effect. Beweeg de plopper snel op en neer waardoor de blokkade in je afvoer loskomt. Hierna moet het water weer weg gaan lopen. Een plopper werkt vooral goed bij een beginnende verstopping. Voor een zware verstopping heb je andere instrumenten nodig.

Ontstoppingsveer
Om een hardnekkige verstopping die ‘dieper’ zit te verhelpen, kan een ontstoppingsveer uitkomst bieden. Deze zijn in bouwmarkten verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes. Een trekveer kan door de lengte tot diep in de afvoer reiken, waardoor een verstopping die dieper in de leidingen zit kan worden verholpen. Aan het uiteinde van de veer zit een verdikt kopstuk waarmee je een verstopping kan wegduwen. Als de ontstoppingsveer ergens aan blijft hangen, draai dan het handvat tegen de klok in en trek de veer weer terug. Bij weerstand blijf je dit doen totdat de veer aan de verstopping vastzit, waardoor je deze kan verwijderen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de afvoer te vervangen of een nieuwe douchegoot kopen. Ga daarvoor naar een gespecialiseerd sanitairbedrijf.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties