Auto

Een laadpaal aan huis, wat mag wel of niet?

Door Rick Burgers van LEQUAL

Met de opkomst van elektrische auto’s in Nederland zien we steeds meer laadpalen verschijnen in de straten. Logisch ook, je auto thuis opladen is niet alleen gemakkelijk, het is ook voordeliger dan het laden bij een openbaar laadstation. Wil jij bij jouw huis ook een laadpaal plaatsen, let er dan wel op dat er een aantal regels gelden.

Alleen op eigen grond
Wil je zelf een laadstation laten plaatsen, bijvoorbeeld omdat je de spiksplinternieuwe Volkswagen ID:3 binnenkort gaat rijden? Let er dan op dat dit alleen mag wanneer je dit op eigen grond doet. Zo is het mogelijk een laadpaal te plaatsen op je oprit, je bedrijventerrein of zelf in je garage. Is het echter noodzakelijk om hiervoor die openbare ruimte te gebruiken, voor het volledige laadstation of enkel omdat de kabel over de stoep hangt, dan behoort een laadstation voor privégebruik niet tot de mogelijkheden. In dit geval zul je contact op moeten nemen met de gemeente om een aanvraag in te dienen. De gemeente plaatst vervolgens een openbaar laadstation, waar dus door iedereen met een elektrische auto gebruik van mag worden gemaakt.

De installatie
Een veelgestelde vraag is of je de laadpaal zelf kan en mag installeren. Dit betekent dus dat je simpelweg een laadstation koopt en deze zelf plaatst. Wettelijk gezien is er geen enkele restrictie op dit gebied, je mag dit dus prima zelf doen. Verstandig is het echter zeker niet. Voor een goede werking en een veilige installatie is specialistische elektrotechnische kennis nodig. Zo zijn er vaak aanpassingen nodig in de meterkast, zeker als je kiest voor een 3-fase aansluiting met Dynamic Load Balancing, een van de meest gekozen oplossingen. Dit zorgt ervoor dat alle andere apparaten in huis, zoals de wasmachine of vaatwasser, kunnen blijven werken als de auto opgeladen wordt, toch handig. Kies er hoe dan ook niet voor om je auto op te gaan laden via het reguliere stopcontact.

Kies voor een specialist
Het is dus slimmer om de laadpaal voor je elektrische auto te laten installeren door een specialist. De installatie daarvan is echter niet de enige reden, volgens het Eindhovense Groenopladen.nl. In het aankoopproces merkt Groenopladen dat veel mensen niet precies weten wat de ideale laadoplossing is voor de auto die ze momenteel rijden en ook voor de toekomst. Een laadstation is bovendien onderdeel van je huishouding, daar wordt vaak niet over nagedacht. Zo is er vaak een initiële keuze gemaakt voor een bepaald merk of zelfs type, maar blijkt die keuze niet altijd te passen bij hoe het laadstation uiteindelijk gebruikt zal worden. De lader is dan niet snel genoeg, zwaarder dan nodig of is het geen efficiënte keuze voor de huidige situatie in de meterkast. Zo zijn er bijvoorbeeld laadstations die ervoor kunnen zorgen dat je enkel op zonne-energie laadt als je zonnepanelen hebt of die je auto minder snel opladen op de piekmomenten voor energieverbruik. Bovendien gelden er weer andere vereisten wanneer de auto ook zakelijk gebruikt wordt.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties