Wonen

Duurzame woning creëren met 5 tips

Door 24 Webvertising

In 2050 moet elk huishouden in Nederland afgesloten zijn van het aardgas. Dat is een hele opgave voor zoveel mensen in een relatief koud land. Duurzaamheid komt niet van de ene op de

Tip #1: Energieverbruik omlaag, minder consumeren
De allerbelangrijkste tip voor een duurzamer leven is om minder te verbruiken op alle fronten. Trek een warme trui aan voordat de verwarming omhoog gaat. Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Eet minder vlees. Koop eens iets tweedehands of leen van de buren. Douche korter. Let op dat er geen onnodige lampen branden of apparaten aanstaan. Minder gebruiken of verbruiken levert niet alleen milieuwinst op, maar is ook direct voelbaar in de portemonnee.

Tip #2: Energie vergelijken en overstappen op groene energie
De energie die verbruikt wordt, komt het liefste af van een hernieuwbare bron en een partij die zich inzet voor hernieuwbare en duurzame energie. Je energie vergelijk je eenvoudig op internet. Het aantal groene providers groeit gestaag. Kies voor wind- en zonne-energie en bosgecompenseerd gas of biogas.

Tip #3: Isoleren van de woning
Een minder eenvoudige, maar noodzakelijke maatregel, voor een duurzaam bestaan is het isoleren van een onvoldoende geïsoleerde woning. Het dak, de vloeren en de muren kunnen met moderne technieken eenvoudig worden geïsoleerd. Vervang enkel glas, vooral op de begane grond, door minimaal dubbelglas. Deze energiebesparende maatregelen vragen misschien om een investering, maar op zowel op korte als op lange termijn is het deze investering waard. Ten eerste gaat de energierekening omlaag en ten tweede brengt de woning bij eventuele verkoop meer op door het groene energielabel.

Tip #4: Bij vervanging cv-ketel: kies voor een alternatief
De transitie naar een gasloos Nederland vraagt om veel alternatieven en flinke investeringen van woningbezitters. Mocht de cv-ketel het begeven of aan vervanging toe zijn, dan is het verstandig om over te stappen naar een alternatief dat niet afhankelijk is van gas voor het verwarmen van de woning en water. Zorg altijd dat de woning goed geïsoleerd is. Voorbeelden van deze gasloze alternatieven zijn een warmtepomp, een zonneboiler, infraroodverwarming, een pelletkachel en een pelletketel. Voor sommige opties is een subsidie van de overheid te ontvangen.

Tip #5: Zelf energie opwekken
De laatste tip voor het duurzaam wonen is zelf hernieuwbare en duurzame energie opwekken door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Zonnepanelen kunnen voldoende energie opwekken voor een huishouden en daarmee kan een huishouden niet-gebruikte energie terugleveren aan het net. Hoewel er voor het plaatsen van zonnepanelen geen nationale subsidie meer wordt gegeven, is de investering lang niet meer zo hoog als een aantal jaren geleden. De panelen worden door vraag, aanbod en kwaliteitsverbetering steeds goedkoper. Kijk overigens altijd of er door de lokale overheid subsidie wordt gegeven of een regeling kan worden getroffen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties