Wonen

Cinewall: een mogelijke droom in 5 stappen

Door Leylines BV

Een open haard in huis is een uitnodiging tot knusheid en welzijn. Wat weinig mensen weten is dat een open haard geen luxeartikel is, dat alleen zijn plaats heeft in grote landhuizen of enorme appartementen.

Met nieuwe technologieën en verschillende modellen is het nu mogelijk om overal een open haard te installeren, en zelfs om dit element te combineren met een televisie, de zogenoemde cinewall.

Hoe bouw je een cinewall?

1. Afmetingen
Voor een cinewall-ontwerp wordt aanbevolen dat de haard - ongeacht het soort vuur dat hij produceert - op een afstand van 90 cm tot 1 m van alle meubilair staat. Dit betekent dat de afstand tussen de bank, en het rek waar de haard staat, minstens 90 cm moet bedragen.

De haardbak (de vrije ruimte waar het vuur wordt aangestoken) moet 50 cm hoog en 50 cm diep zijn. Daarom is het belangrijk erop te wijzen dat jouw woonkamer een vrije overspanning van ten minste 1,5 m moet hebben om een open haard te kunnen plaatsen.

Een andere zorg is met de TV. De TV moet minstens 70 cm boven het punt staan waar het vuur begint. Het is belangrijk hiermee rekening te houden alvorens de haard te installeren, want in sommige gevallen zal de TV op een zeer hoge plaats aan de muur moeten worden geïnstalleerd, waardoor hij moeilijk te gebruiken zal zijn.

Om dit soort situaties te omzeilen, is het de moeite waard de TV en de open haard te decentraliseren. Zo kunt je de TV op een comfortabele hoogte houden zonder jouw open haard op te geven.

2. Kies de juiste haard
Wist je dat er verschillende modellen haarden op de markt zijn? En dat ze elk op een ander soort brandstof lopen en hun eigen vereisten hebben?

Dus voordat je jouw haard koopt, is het de moeite waard om te onderzoeken welk model ideaal is voor jouw huis.

Houtgestookte openhaarden hebben schoorstenen nodig om de rook af te voeren, en kunnen dus niet in een appartement worden geïnstalleerd. De gashaarden (ze werken als een kachel mond) vereisen een goede ventilatie en een gasput. Als je nog gaat bouwen of verbouwen, is dit model misschien goed voor u, maar als je het huis al klaar hebt, kan het moeilijk zijn dit model haard aan jouw project aan te passen.

Elektrische haarden zijn vergelijkbaar met kachels. Ze hebben geen echt vuur, maar ze worden erg heet. De enige voorwaarde is dat hij een stopcontact heeft om hem aan te zetten.

Ecologische haarden of haarden op alcohol zijn goede opties voor appartementen. Ze zijn modern en draagbaar, kunnen in het meubilair worden ingebouwd en vereisen geen voorafgaande installatie en onderhoud.

3. Zorg
Elk model en type haard vereist een omgeving met een goede luchtcirculatie. Onthoud, vuur heeft zuurstof nodig voor voeding. Dus hoe verleidelijk het ook is om in de winter het hele huis dicht te gooien en de open haard aan te steken, doe het niet. Houd een raam of deur open voor een goede zuurstofvoorziening.

4. Isolatie
Bij het installeren van een TV boven een open haard moet je ook voorzichtig zijn: zelfs als de minimumafstand tussen de TV en het vuur in acht wordt genomen, is het van essentieel belang om thermische isolatie tussen beide te creëren. Hout, steen of steenwol zijn enkele van de mogelijkheden. Om onnodige risico's te vermijden, moet je een professional inhuren om een project voor je te maken.

5. Veiligheid
Zorg ervoor dat er zich geen meubels, voorwerpen of stoffen in de buurt van de warmtebron bevinden of erop kunnen vallen. Wees ook voorzichtig met kinderen en huisdieren.

Een interessante optie is om een haardscherm voor het vuur te plaatsen. Er zijn verschillende modellen op de markt, van verschillende stijlen en materialen. Kies degene die het beste bij jouw huis past!

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties