Wat zijn de kansen van Oranje tijdens EK 2021?

Door VIME Digital

Het EK dat in de zomer van 2020 gehouden zou worden in 12 verschillende landen is met een jaar uitgesteld. Het 60-jarig jubileum van de UEFA wordt daarom ook een jaar later gevierd dan de bedoeling was. Boosdoener, het Coronavirus (Covid-19), dat heel de wereld stillegde en alle sportevenementen voorlopig ‘on hold’ heeft gezet. Gek genoeg komt het uitgestelde EK het Nederlands elftal niet eens zo slecht uit. Bondscoach Ronald Koeman zat met zijn handen in het haar omdat hij maar liefst drie van zijn topaanvallers dreigde te missen deze zomer. Die spelers zullen er nu in elk geval bij zijn volgend jaar.

In maart 2018 nam Koeman het stokje over van interim Dick Advocaat. Hoe presteerde hij tot nu toe met Oranje? De Nations League verliep geweldig voor het Nederlands elftal. Nadat Duitsland en Frankrijk uitgeschakeld werden in de groepsfase bereikte Oranje bij de Final Four de finale. Daarin won Portugal, maar Oranje lijkt volledig terug op niveau. Door het coronavirus werd het EK 2020 met een jaar uitgesteld. Mede door de terugkeer van de topaanvallers van Oranje door blessures zal dit positieve gevolgen hebben voor de kansen van Oranje op het EK Voetbal 2021.

Kans om terug te keren voor topaanvallers
Zoals gezegd komt de Coronacrisis het Nederlands elftal sportief gezien niet eens zo slecht uit. Door zware blessures dreigden in elk geval Memphis Depay en Donyell Malen het EK deze zomer te missen. Ook achter de naam van Steven Bergwijn, die afgelopen winter naar Tottenham Hotspur verhuisde, stond nog een vraagteken. Nu het EK met een jaar is uitgesteld zullen de drie vaste aanvallers van Oranje zeker teruggekeerd zijn op het veld, en hebben ze weer een heel seizoen de tijd om op niveau te komen.

En dat is goed nieuws voor Koeman, die niet zo heel breed in zijn aanvallers zit. De afgelopen duels probeerden hij al spelers als Boadu en Stengs uit, en ook Weghorst keerde terug in de selectie. Vooral de eerste twee zijn grote talenten, maar geen spelers waarmee je de oorlog op een EK wint.

Een jaar langer voor de talenten
De terugkeer van de aanvallers is echter niet de enige reden waarom de uitstel van het EK misschien niet eens zo slecht uitkomt voor bondscoach Ronald Koeman. Ook zijn grootste talenten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong hebben zo een jaar langer om te wennen aan het abolute topniveau waarop ze nu spelen.
Zowel de Ligt als De Jong kennen bij respectievelijk Juventus en Barcelona totdat de Coronacrisis uitbrak een prima seizoen, maar niet meer dan dat. Ze zijn absoluut nog niet de dragende spelers zoals ze dat wel bij hun vorige club Ajax waren. Met het uitgestelde EK hebben de twee toptalenten een jaar langer om zich op te werken naar het niveau dat ze nastreven, en onbetwiste basisspelers te worden bij hun club.

De oudere spelers nog lang niet te oud
De vraag is wel of de oudere spelers van de selectie van Oranje niet langzaamaan te oud worden om op topniveau mee te spelen. Het antwoord daarop is duidelijk: Nee.
Op Ryan Babel na kent het Nederlands elftal op dit moment geen spelers ouder dan 30 jaar. Alleen Daley Blind is in maart 30 geworden, maar aanvoerder Virgil van Dijk (28), Georginio Wijnaldum(29), Memphis Depay(26) en Quincy Promes(28) zijn allemaal nog in de bloei van hun carrière en moeten nog minimaal een paar jaar meekunnen. Het EK 2021 komt voor hen zéker niet te vroeg.
Tel daarbij op dat Oranje barst van de spelers tussen de 20 en 25 jaar en je kunt zeggen dat Oranjes spelers volgend jaar juist op de top van hun kunnen zijn.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties